自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Jeffyu1219 的帖子

你食藥後有咩唔舒服?

男爵府

我初頭食藥時係辭咗職先做,大概食咗一年藥左右就揾嘢做。頭一個月嘅副作用好勁,好辛苦。第二個月開始副作用慢慢退去,不過精神狀態仍然好差。大概食咗半年藥先開始好轉。
食藥期間都有你所講嘅唔舒服,特別係無記性、轉數慢、反應遲鈍。身體方面係比較易攰,体力下降,有時會力不從心。食藥大概一年左右就重返職場,記性差咗,轉數慢。
之後聽從醫生建議,停藥。

不久復發,再食藥,頭一個月嘅副作用令我返唔到工。第二個月開始就返番工,仍然係無記性,有時個腦轉唔到等等,已經維持咗好多年。

我嘅經驗係,藥物係必需之餘,自己心態都要學習改變。將要求降低,唔好執著,凡事感恩。最重要係遠離壓力來源,仲有要遠離對你有負面影響嘅人,多接觸正面嘅人同事,吸收多點正能量。

情緒病需要時間、耐性,藥物需要時間先發揮作用,要加油,唔好放棄。

好多同路人,你並不孤單。

男爵府

有咩唔舒服都要同醫生講,要慢慢調較藥物,揾到合適嘅藥物物及劑量。
如果有心情有力量時就做運動,就算唔跑,行都好,同埋晒多d太陽,多接觸大自然。

如果見埋心理醫生效果會更理想,學習點樣放鬆自己,點樣接納自己,點樣照顧自己情緒,避免跌入深淵等等。

男爵府

回覆 番薯仔媽媽 的帖子

陪伴者都非常辛苦兼痛心,你家人好彩有你地陪住。
多謝你分享呢個燉湯,我都要試下。

男爵府

我係晚上食的,一日一次。

男爵府

請問你親友除咗食藥、飲湯外,仲有做過咩嘢令自己康復?

男爵府

初頭當然會啦,日間坐立不安,渡秒如年,情緒低落。到黃昏,情緒就好轉,或許夜晚家人放工回家,感覺好一點。
不過經過藥物治療半年後就漸覺好轉,係要比時間、耐性,慢慢等待康復嘅一日。

加油!

男爵府

請問係咪一定要響螺?就咁螺片係咪唔得?
昨晚用咗螺片六片、瘦肉$40、大紅棗5粒、幾片薑、2L水,煲兩個鐘都幾好飲

男爵府

我去海味店問,佢話邊有響螺㗎!只分螺片同美國螺片。
我又問咁鮑魚片呢?
佢話邊有鮑魚片㗎,只係螺片切到好似鮑魚形狀咪叫鮑魚片囉。拿,呢d咪係叫鮑魚片囉,個樣似鮑魚,但唔係嚟㗎!

可唔可以介紹邊度有得賣響螺片同鮑魚片?
謝謝

男爵府

回覆 nagano109 的帖子

乖,睇醫生先,聽下醫生點講。

男爵府

回覆 nagano109 的帖子

近日社會氣氛緊張,而且好多負面消息,相信好多人都會情緒低落嘅狀況,但要深信雨過會天晴,懷著信念同希望。
加油!

首頁

尾頁

跳至