懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一個90 後年輕媽媽,本身同老公打算出年開始做人大計,點知一次意外就中左,小天使突然就來臨,雖然唔係計劃之內 但都好開心 好期待呢個小生命,幫佢起埋小乳名。

滿心歡喜去準備迎接呢個小朋友,我地諗住咁後生懷孕應該唔會有咩大問題,一直都好樂觀好開心咁計劃好未來半年既生活。
9/10 去第一次做檢查 醫生話好理想 進展非常好。 見到一粒豆豆既營養囊 呢次檢查係5周

25/10 再去照 今次好開心 因為見到bb成型,仲有埋心跳,不過bb比預期細左1 周, 但醫生話排卵可能遲左, 但我一直覺得奇怪, 因為我係一擊即中 所以我係知道邊一日中 照計數就唔會差左一星期, 但見到bb 有閃閃就無去諗咁多。

之後再約就7/11 見醫生 其間一直好樂觀 無擔心 無亂食野。

到左剛剛星期日 5/11 我下午同家人飲完茶去洗手間,突然大吐 之後去小便一抹有血。 一出洗手間 越來越擔心, 就叫老公同我去醫院。 但因為星期日婦產科無開,我去左qe 急診睇, 但醫生話部機太濛 睇到bb 係到 但睇唔到心跳個d。 我返左屋企後 完全無晒心機 一路好擔心。 但都要第2 朝先返主診到。 個晚一直小便都有血 但無血塊。

到左第2 朝, 起身去廁所 都係流血, 就9點鐘飛到我主診到見醫生, 見醫生前開始流血塊 心知不妙,醫生幫我照, 照到bb 但無左心跳 落埋彩色超 都是照唔到血管跳動。 醫生同我講 bb 己經無左心跳, 胎囊開始變細, 發育停左係8周( 本來應該已經9周3) 當時我即刻崩潰 大喊左出黎。 之後我返家, 當晚去洗手間 自然就流左個胎出黎。見到bb 有手手腳腳 又再大喊一次。 當日無停過咁喊。好傷心

無諗過自己咁年輕會發生咁既事

大宅

樹熊愛人 發表於 17-11-9 19:35
現在最緊要養好身子, 小天使一定好快會返嚟你哋身邊㗎。。take care

醫生話黎兩次m 就可以再試。但真係好驚下次都係咁 佢話我呢個年紀流產機會係10% 真係諗唔到咁都會中

大宅

回覆樓主

多謝大家 醫生話黎兩次m 後 可以再試。希望到時有好消息

大宅

pak_mama 發表於 17-11-11 20:06
身同感受。我10月3日知道有左2個几月,21日去厠所抹到流血又係即入qe, 照完原來佢一直冇生長過,23日流左出 ...

小產後半年會易中d 我打算1 月黎完第2 次m 就再開工做人。但一定會好緊張 好驚會再發生。大家一齊努力 希望小天使再返黎

大宅

kktsang80 發表於 17-11-13 23:31
樓主加油!
每次懷孕都係獨立事件,小天使可能拎漏野,好快拎齊野就會番去你身邊架喇!
有朋友同我講,今 ...

多謝大家支持。今日覆診 醫生照左我自然流產子宮已經清乾淨晒 唔洗刮宮。醫生開左5mg 葉酸 我會食2-3 個月 2月頭會開始重新試啦 希望到時有好消息。

大宅

littlereneepig 發表於 17-11-12 23:53
樓主,睇完你寫嘅野我都好心酸,因為我都身同感受。同你一樣90後,本身都係同老公plan 過多一年先要bb,但8 ...

我由出事到而家係9天 仲會成日掛住bb 永遠記得佢心跳既聲音同令我勁感動個一刻。但我心情已經平伏好多 因為要養好身體 為下次做更好既準備。大家一齊加油
我而家買左一隻英國既備孕維他命 兩公婆一齊食 希望可以養靚d 精同卵 bb 唔洗再執漏野

大宅

Tinny 發表於 17-11-15 13:21
記得乖乖坐好個小月呀,我16年11月小產左,果次我乖乖咁坐左2星期月,跟住1月小天使就返黎我身邊喇,佢今年 ...

其實我唔係好識坐。我都係無食生冷野 食雞 魚 肉為主 我清晒組織。媽媽而家每日煲花膠蟲草雞湯比我飲。其他照舊

大宅

mrschocolate 發表於 17-11-28 12:47
12週前小X係好常見,醫生話每四五個就有一個。唔係媽媽做錯乜或食錯乜,而係自然淘汰唔夠健康的胚胎,所以 ...

我都明白 但成日個心都好擔心下次都係咁。所以好想驗下血。小產左三星期 身體已經回復返 而家等緊黎m 晚晚浸腳 戒左凍飲 同埋日日食維他命。手腳無再冰冷。希望下次Bb 住得舒服d. 唔好再離開媽媽。

首頁

尾頁

跳至