自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

zola 發表於 21-4-19 20:41
唔關女人揾唔揾錢事,我反而係覺得做人要有計劃,同埋做乜都要三思, 要睇餸食飯。

如果兩公婆一人揾萬幾 ...

有心但無力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

testher 發表於 21-4-21 23:46
咁唔生都生咗啦,生咗就要湊架啦,唔洗負責? 錯咗既野講返轉頭有咩用呢? 而且人哋都唔想個老公死咗架, ...

其實生一個已經知辛苦
萬幾蚊收入生一個都好盡下
唔係生落黎養先叫負責
做事諗吓後果
唔係煮到埋黎先食

呢3個最後都係納稅人比錢養
都唔會係個媽媽養

翡翠宮

autreycandy 發表於 21-4-22 23:06
請問你喺邊度見到一皮養五個人?想知係人講你又講?定係睇咗邊篇報道?

我睇報道話佢搵兩萬幾,仲有佢爸 ...

報道指佢本來收入得萬幾,佢老豆最近失業先做2更變2萬多啲咋

翡翠宮

Astra00 發表於 21-4-22 07:02

當反面教材囉,攞呢啲case來警誡下自己啲仔女,將來唔好行 ...

無計劃
或者計劃生多幾個,第時老來多幾份家用

翡翠宮

autreycandy 發表於 21-4-22 22:59
同意

係親子網見到咁多涼薄留言,真係打個突

其實親子網先以小朋友角度出發
唔係係唔係都生,理性為小朋友
好多JM只係一個人都搵多過佢成家
都只係生一個,生第二個都諗個度過
就係想小朋友生活好啲
唔係淨係「愛」一個字就解決所有問題

翡翠宮

autreycandy 發表於 21-4-22 23:14
請問邊到睇到搵一萬多d?真心想知?睇留言?

自己睇返報道啦

翡翠宮

testher 發表於 21-4-22 23:17
重點係唔生都生咗,講返轉頭有咩意思?做判官但又唔幫手變咗好似踩多人幾腳咁,家家有本難念的經,即係等 ...

講返就係要引以為覽借住呢啲個案
不過相信呢啲都係少數
如果對呢個個案不作批判、濫用同情心
其實變相鼓勵人人不計後果
唔理財政狀況中意生就生

搵1萬幾養自己都有啲唔鬆動
實在令人難以接受養5個人

我只會同情果幾個小朋友
大人做既行為係可以控制而不去控制
造成今日後果
但小朋友係無辜

翡翠宮

autreycandy 發表於 21-4-22 23:26
譚雙貴及父親二人出外工作,支撐全家生計,譚母及妻子則留家照顧孩子,屬典型「男主外、女主內」的家庭。 ...

你睇漏左
係加班先有2萬幾

翡翠宮

autreycandy 發表於 21-4-22 23:29
我睇到的報道並不是月入一萬多。

每更24小時‎ 貨櫃碼頭37歲倉務員暈倒猝死‎ 遺雙親妻兒孤苦相依

你copy果段已經有講

「丈夫在貨櫃碼頭任職倉務員約十年,原本月薪僅1萬多元」

翡翠宮

testher 發表於 21-4-22 23:36
之前老爺有返工加佢老公有加班搵2萬,咁夾夾埋埋應該有3萬,住公屋,3萬,3大人、3細路洗你又點睇?

咁要個男人加班成24小時先有咁既收入、全日見唔到仔女屋企,乜真係好事咩?

翡翠宮

autreycandy 發表於 21-4-22 23:41
冇睇漏,加班先有2萬幾,加班錢就唔係錢?
人哋明明就係搵2萬幾

加班24小時搵2萬幾咪做到死左囉而家
根本就唔係正常工作時間

翡翠宮

autreycandy 發表於 21-4-22 23:45
咁你又有沒有看到,隨着二仔三仔出世,月入2萬多?
咁你又有沒有看到,譚父原本有工作?近數月才失業?
咁 ...

2萬幾人地要加班先有呀
做24小時囉先有呀明唔明
你選擇性去睇野???

3萬積蓄好多你覺得 ?
我完全接受唔到

翡翠宮

testher 發表於 21-4-22 23:50

同埋我想講,佢似係心臟病死

正常人返8個鐘都攰啦
將心比己一日返16個鐘,ot 8粒鐘
當唔洗搭車,都要沖涼食飯睇吓電話
得4-5粒鐘響公司鐘點會訓到?
根本非人生活
用生命去換錢

翡翠宮

kwhkwh 發表於 21-4-23 00:11
jm, 你慳番啖氣好過啦。我同意你的睇法。。

如果月入30皮生3個, 我估呢度的jm 會有不同睇法。

其實大部分既JM都好理性
香港生活皮費幾重
大家心中有數
我都係心痛小朋友
希望每個小朋友都開開心心
有基本既生活條件之餘又會有家人陪伴成長

翡翠宮

kwhkwh 發表於 21-4-23 01:04
jm 你都慳番啖氣啦。
計計數, 2皮好, 3皮都好, 俾夠4皮(假定爺未失業前月入一皮)好未,如果養一個小朋友既 ...
諗多左, 果位太太點會預備3份首期, 自己果份都無
食野生活讀書都要人捐錢...之後都係拎綜援,
大個幾個仔要買樓都一係自己買, 一係痴屋企, 一係另外申請公屋

翡翠宮

kwhkwh 發表於 21-4-23 10:21
jm 我緊係想多左啦。 但人生的的確確就係要左思右想.
我地都係5好再用報導做例子,免得被人忙不迭 ...
我明你, 我都算係個well-planning 既人
樣樣野都三思而後行,
正常成年人做野都係睇埋個後果
睇下自己個承受能力, 即係"睇送食飯"
尤其生小朋友, 涉及另外一個甚至幾個既生命
大人既行為正正就係影響呢D小生命既大半生甚至一生

無呢個思維既人就做左先算, 到時先算
真係2個世界既人
"唔生都生左啦 唔通點呀?" .."生左唔洗湊呀?"
"唔離都離左婚, 我湊唔到囉"

人生有時有突如其來控制不了的事,
但生肓, 1個都可以當你意外, 到第2,3個, 點都識避孕掛?
好多野人為可以控制到結果, 偏偏就唔自制
影響自己, 影響他人

只可以講, 大家睇法係2個平行時空, 同呢樣做野唔理後果既人
都唔會有咩共同結論

翡翠宮

肥肥寶 發表於 21-4-23 10:30
我認同你,我親人係bb未出世已經買左層新樓俾佢,幾十年前個個都窮冇比較冇傷害,現今個個有錢,得個幾個 ...
而家呢代有能力既都預備定
鬼咩D樓貴成咁

翡翠宮

rayrayus 發表於 21-4-23 10:46
既然老爺奶奶失業/冇做嘢,我諗多數人都會俾佢哋兩老湊,老婆出埋來做嘢減輕負擔,咁至少老公唔駛一養七, ...
真係唔好持住後生, 搏到咁盡, 1日24小時用最多10粒鐘工作已好多
人生唔係淨係得工作
生仔真係量力而為, 生得多係熱鬧開心
但都要睇送食飯
如果佢唔生果2個,
個仔10歲出得去做野俾長老睇
2公婆公一份婆一份都好夠用了
唔洗個老公一個chur 2更去搵果2萬蚊

翡翠宮

kwhkwh 發表於 21-4-23 11:29
呢度有點閱歷的jm 或多或少後生時捱到七彩。
我自己曾捱得緊要, 結果捱出大病,元氣大傷。
好似你話齋, ...
岩岩見FB 有個報導
台灣32歲"靚媽"生5個, 岩岩有第6個
仲會繼續生, 唔會避孕,
小朋友全部個個在家學習無返學, 接觸大自然wor
當然好多人都concern 個係費用
又個支持生多D既話人地, 將自己既價值觀套落人地身上云云
窮有窮養, 開開心心就好之類, 你生一個富養完個仔都係庸庸碌碌無出色
睇到呢D咁既comment真係同呢度某D JM既意見同出一徹

首頁

尾頁

跳至