自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

xyz_yy 發表於 23-12-13 13:19
舊聞一則

根據社會福利署的最新數據顯示,截至今年9月,約有22.9萬人領取綜援,較1999年的23萬人低。領取 ...

來港7年拎左身份証就計算作香港人
只係數字遊戲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

有咩好羨慕?
一係本身貧弱身體有毛病需要幫助
本身由於不同問題處於困境應該得到幫助 唔係視而不見。
而本身有能力工作又因為懶惰 只想不勞而獲 貪圖逸樂 鑽空子去呃福利既人,好似明明有大舊資產存於境外 因港府唔查而通過本地審查而獲取福利援助 覺得公屋福利只是「免費 」 只覺得呢類人賤格兼無道德觀念。呢類懶人下一代都會似佢父母上一代咁走縮數呃福利不勞而獲既多,第時想由納稅人養完再享兒孫咁樣空手套白狼,最後多數都不如所願。報應

翡翠宮

xyz_yy 發表於 23-12-13 14:04
個果新聞數字唔夠全面, 或者參考下以下
總括黎講, 新移民領綜援佔全數未夠5%

18歲以下唔計、7年以上又唔計
明眼一睇就知5%代表緊乜
其實好簡單呢啲數字统計遊戲

翡翠宮

cyyiu 發表於 23-12-13 14:04
正常人點會羨慕,只係不屑嗰班騙綜援的人!

不屑+鄙視呃福利的人+1

翡翠宮

xyz_yy 發表於 23-12-13 14:12
咁你認為應該用幾多年去界定新香港人定香港人呢?
依家60歲以上好多都係偷渡黎香港...一半領綜援都係老人, ...

唔係我想點計
我只係指出政府準則點計
大部分新公屋屋村居民講鄉下話/普通話/南亞話
數字上會反映到嗎?咪又係9成9住戶係香港本地居民囉,梗係啦正常等得上樓都夠7年拎左身份證之不過等緊果幾年可能仲住響鄉下咪一口方言或者普通話。
一句講晒:「都是香港人,不用分得那麼細,對不對」?

翡翠宮

Ritzmary 發表於 23-12-13 15:28
好多大肚婆日日迫車返工,掃街剪草啫,自己小心d囉,大把大婆肚仲辛苦過佢啦!
...

我陀2個都做到38周,大把大肚婆辛勞工作到臨生,有啲醫院/放緊產假都要開laptop 做野

翡翠宮

Astra00 發表於 23-12-13 17:53
我都類似啦。

有啲大肚好巴閉,識一個一大肚,即辭工,不是身體有事,連產假都不要。巴閉到,但就開口埋 ...

有啲大肚婆見你返足工唔扮病請假
產檢下下只拎半日 唔賺盡啲病假呀產檢假
笑返果啲媽媽奴性重添呀
自己懶都要唔抵得眼紅啲勤力盡責既媽媽

翡翠宮

Ritzmary 發表於 23-12-13 15:57
得公屋得天下,拎綜援為皇者

好嘔心
是非不分 本末倒置的年代

翡翠宮

BGCOME08 發表於 23-12-14 13:49
咁佢覺得自己攞綜援醜唔醜呀?如果覺得唔醜,真係一D羞恥之心都冇,習慣俾人援助,冇用㗎呢D人

以前D人攞 ...

而家啲人既道德觀念已經唔同曬
佢地覺得合資格咪拎 有咩問題?
住公屋既仲要拎返份公屋富戶表黎大你
人無恥便無敵

翡翠宮

maggie.tang 發表於 23-12-15 18:42
另外一個討論區仲成日講: 三公必勝
話唔明點解要做樓奴供一世樓喎...
只可以講貧窮限制左佢地嘅想像

咩討論區?
買唔起私樓就用另一啲方法黎自我感覺良好
唔講係失敗者,明明社會上受援助的人
必勝?勝在不勞而獲拿取更多資源就勝?
呢d人更加可憐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊