自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Case1:我想開始出反黎工作,咁傾閒計同老公商討下如果第時工人姐姐放假反鄉下,咁到時大家會唔會我又請下假,佢又請下假,一人一半分擔下。結果佢話公司好忙,話更係想我請假。
Case2: 仔女學校有親子旅行,一年先得果一次,問佢去唔去。又話好忙,好難請假。
Case3: 同我講話想同公司某個男同事去英國睇波,我問你有咁多假咩?佢話都有既(成日都話好想去)
結論:好嬲佢好自私。自己想做果啲,就講到請假好似無問題。叫佢請假幫下手果啲,就搬出一個字「忙」。
呻完!

大宅

Huuu 發表於 17-11-10 19:18
當初冇傾清楚生小朋友之後的責任咩?

冇。因為當初識佢本身係一個負責既男人。
但近年我覺得佢變得好自私。我覺得仔女大左啲,又放心交俾工人,想出黎工作,過反自己想過既生活。

大宅

無話可說 發表於 17-11-10 19:52
放低老婆去旅行既,我自己覺得係超自私!呢樣點都容忍唔到

佢去旅行都冇問題,因為我都會想同自朋友去旅行。但講到第時請假幫下手,佢就推哂俾我話係諗住我請。一人一半都唔想。成日想我做ftm(唔好誤會我曬), 佢想我continue做ftm係想我處理哂屋企/小朋友大小事務,佢放完工唔洗煩。但ftm唔係我長遠想過既生活。雖然我好愛我對仔女,但我唔想我既人生每日都係圍住屋企轉。

大宅

gorky 發表於 17-11-10 19:51
難為夫君經常晒衫都俾我嫌三嫌四掛得吾好

佢肯自動自覺去掛算好好。
想當年,我果件男人(仲拍緊拖),佢阿媽要發哂脾氣,我個男人先肯郁去幫手掛衫

大宅

vivibabyvivi 發表於 17-11-10 20:50
你嫁佢之前好大方好錫你架?

大宅

Jasmine-4711 發表於 17-11-10 20:48
你最细的子女多大了?入了全日制小学?
其實做ftm最大唔好處除左冇事业冇收入,就係冇經濟獨立的能力。如 ...

係,我好明白人係會變。
所以先更加想搵工,我驚再過多幾年我年紀大更難有人請。
我果日好嬲話佢有冇攪錯,你有冇諗過我?我自己都想有工作,唔係成個生活都係俾哂仔女。你定係識諗你自己

大宅

wonghiuyeezozo 發表於 17-11-10 20:48
我想講一個自私既人 好易搞到另一半心淡 婚姻出現問題
我有朋友就係老公太自私 令到佢出軌
...

所以我對佢好心淡,唔識點講,總之感覺唔同左。

大宅

LokYauYau 發表於 17-11-10 21:16
點解唔直接对佢講?頭家人人有份,我唔會屈在心,一定講。

我有講,當時我好嬲,我聽到佢話:我諗住係你請假架.
個家大家都有份,小朋友都有份,請個假就同我講忙。想同人去旅行,又唔見你搬個忙字出黎。
家中有個小朋友係sen, 雖然係懷疑個案,有時要同佢走出去做訓練,不停上網學習點樣應對佢地。細果個又超百厭,有時湊到好大壓力心入邊好累,老公咁自私咁講野,佢無諗過我,我嬲到好想走左去,由佢自己一個面對兩個小朋友。

大宅

Jasmine-4711 發表於 17-11-10 21:41
我知佢抵鬧,但鬧佢亦冇咩好结果,只會互相对罵,冇人肯退一步。

下次不如預習下温柔d提出來:你想有番事业 ...

其實我連溫柔都慳反,唔想用係佢身上。
衰啲講,佢除左搵錢之外,有咩知?反到屋企,咩都唔記得,咩都唔知,叫佢幫手,唔幫仲好過幫,幫忙結果又要執手尾,自己又勞氣。佢最積極就係打機,股市,打波果啲。

大宅

vivibabyvivi 發表於 17-11-10 22:06
如果係咁既話,有冇諗過佢因咩事變晒?

工作量大左好多呱。成日反黎都同我講,今日又多左幾多單野要做,公司唔夠人手等等。
話工作忙,辛苦成日要借打機,打波去減壓。

大宅

Jasmine-4711 發表於 17-11-10 22:28
頭一段直頭同我C6一样。

第二段,我C6只打机同睇电視,工餘已經好“忙”。人地以為佢带公司野番屋企做,我 ...

唉,總之我對佢好失望。
小朋友發燒唔舒服,都無諗過早啲反黎幫下手,仲係出邊打波。
呢啲男人根本係大細路,更加唔會令我死心塌地去做ftm, 要靠佢份糧養我。

大宅

Jasmine-4711 發表於 17-11-10 22:32
女人工作唔忙咩,收左工男人可去减压,但女人在公司收工,回家仲要开工教子女功課,仔女病左冇覺好瞓,7日 ...

做女人真係辛苦

大宅

pigpig350 發表於 17-11-11 00:01
我想講,我家嗰件同你一模一樣。我也是working mum,人工同佢差唔多,但我放工要照顧D細。佢放工後可以去做 ...

食薯片....
所以俾男人湊仔,真係火都黎...

大宅

cattz288 發表於 17-11-11 13:44
其實佢份人工可唔可以afford你唔做?

就算Afford到都唔想長期係咁。
我本身份人係喜歡工作,自己搵錢自己洗,有好大安全感,唔想靠另一半。
佢由顧家男變到依家自私,我唔知佢第時再變成點,做女人都係有反啲積蓄,有自己既一份工好,無人知將來發生咩事

首頁

尾頁

跳至