自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

我不同意有jm話樓主要以身作則少買野,而家根本唔係小朋友搞唔清「需要」同「想要」既問題,而係樓主呀女唯我獨尊,認為所有家庭資源應該係屬於佢的,父母唔應該買野,佢就可以隨心所欲無限買。

我女大約七、八歲時,我已經好清楚講佢知,父母可以隨意買野,因為我地返工賺錢,將來佢長大賺錢時,都可以隨心所欲控制自己收入。小朋友零付出就可以享用家庭資源,因為父母愛鍚佢,所以佢要學識感恩,呢個世界上唔係所有父母都愛鍚小朋友的。

APIGMA    發表於 17-10-6 16:27
sklui    發表於 17-10-6 15:05
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

snoopy_bay_bay 發表於 17-10-6 11:03
樓主,介唔介意我問,其實呀女係咪每對鞋都要同你share著?

其實,會唔會因為呀女要同你share一對鞋著, ...
我理解對波鞋係樓主買俾自己,呀女試兩試就想據為己有
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

kksun 發表於 17-10-6 16:37
回覆 tyz1234 的帖子

我又唔覺得佢錯得好緊要, 買對波鞋唔想同你SHARE姐, 如果我細個如果買對去街鞋要同人 ...
係呀媽買對波鞋俾自己,呀女見到想據為己有,呀媽願意同呀女share,呀女仲要覺得物主著得多過佢所以唔滿意,咁都冇問題?
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

joanie731 發表於 17-10-6 18:29
父母用自己錢買嘢,點解佢覺得自己有權唔開心?太妒忌心重同霸道
我唔會因為咁而買少d , 因為你樓主已經唔 ...
我都覺得要處理既係佢既自我中心同妒忌心
唔明點解有人會覺得父母「以身作則」,少買野就可以解決問題。就算父母唔買野,佢見到同學買靚野一樣可以妒忌,呢種性格好要不得

日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

CaramelLatte 發表於 17-10-6 18:39
點解咁多人覺得咁樣係'妒忌'?連樓主自己都係咁睇?
我睇到嘅係一個小妹妹佢唔知咩情況下可以買野,覺得買 ...
我的睇法是,如果單純係理財概念不清晰,佢唔會因為share鞋,認為媽媽不應該著得多過佢而發爛渣
而家佢既表現,好明顯,佢有「父母的東西/ 金錢就是我的」既觀念。佢沒有的,媽媽不應該有,這絕對是霸道同妒忌
日日是好日

首頁

尾頁

跳至