自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主:

只有知識先永遠係自己.....

但要睇邊間大學,如果名牌大學又係佢強嘅科一定比,如排名非常低嘅大學,就真係諗諗先睇下邊一科....不過一切都會比個小朋友決定,費事佢日后后悔....

用戶要求終止服務

淳熙媽咪 發表於 18-10-28 13:58
我都有依個疑問,親戚A選擇左供個女讀國際學校,打算外國讀u,價錢如果係過去10年真係夠買2層樓,依家親戚 ...

A可以讀香港嘅大學,B可以夠錢去外國讀大學....

用戶要求終止服務

winnietingting 發表於 18-10-28 13:13
想問問大家, 如得ㄧ筆錢, 你覺得 幫女兒俾首期? 定 送外國大學讀U好?

其實可否幫佢比首期,讀香港的大學?

如果一定吾能夠讀香港嘅大學,咁我就寧願俾佢去讀外國嘅大學,希望佢有學歷可以在外發展,因為以今日香港嘅樓價就算俾咗首期,讀咗大學都好難供, 唔讀好似更加難.....除非我有錢同佢比曬
我有同學兩姊妹當年香港得兩間大學,佢地入唔到,佢媽媽好偉大,肯供佢地去澳洲讀書,一個喺嗰邊做咗醫生,一個係香港開咗會計師樓.....不過,係好耐之前嘅事.....
我另一個親戚,真係一啲學歷都冇,死慳死抵,做幾份工供個女去外國讀書,個女係香港嘅成績係中上, 理科吾強嘅,但過咗去攞獎學金考大學,跟住讀藥劑,係嗰邊做咗藥劑師.....

用戶要求終止服務

bbc2018 發表於 18-10-28 15:24
其他選擇是本地大學,其間去外國exchange 1年或本地大學,再去外國讀master

問女女意願,佢想讀的學科是否 ...

同意,在外國讀物理治療,職業治療,放射治療,脊醫,護士,返香港都非常好.....

用戶要求終止服務

洋洋 發表於 18-10-28 21:13
同意,我大仔响香港入唔到佢大學理想嘅科,去咗英國讀到,已畢業,現在响nhs 工作,算是專業人士,雖然人 ...

你仔仔好幸福,可以在英國入到自己理想嘅科目......享受做自己喜歡嘅工作,羨慕

用戶要求終止服務

莫失莫忘 發表於 18-10-29 09:13
我覺得要睇小朋友資質。識得有個朋友會考得12分,父母送左去美國讀foundation/college。朋友識到好朋友一齊 ...

同意,去咗外國根本就管吾倒,父母要信得过小朋友先比佢過去.......

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 09:38
係架,好多子女唔係因為想讀書要求出國,只係父母肯俾錢咪出去玩幾年。

...

所以話要自己信得過仔女先好......不過,如果去到d ranking高的出名大學,讀比較專的科目,某程度都反映咗小朋友有心機讀書,而屋企有能力負擔,又可以真係擴闊眼界,視野,呢啲經驗之后追吾返.....

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 10:07
我部門曾經有一個HKU畢業既女仔,返咗工幾年再出去名大學進修,返黎公司俾個SENIOR佢做,佢做2年再入政府 ...

係咪真係唔做定轉工?可能講住先.....之后又做返.....

我朋友自己開公司有時遇到啲麻煩客,佢會話比個客聽自己要移民打算結束公司唔做,趕走個客

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 10:21
唔做呀,好快生BB,佢唔大年紀係老公唔細要急住生,生完更加唔做野。

所以有時讀完書除咗講際遇,仲要考 ...

生完bb, 到小朋友大d又可以出返嚟....

吾係呀,我朋友吾細,係大公司自己跳出來開公司,係專業核數公司,十幾20年啦,一星期七日工作無休做到好夜都幾辛苦....所以,著手諗退休

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 10:57
咁又係,我都唔敢肯定人地D野。 只係仔女都有自己既路,父母最好量力而為,唔好為仔女為到自己咩都無就得 ...

我朋友唔趕走d麻煩客,會日日通頂,所以都幾慘

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 11:14
有時人真係好矛盾,有好多人想仔女做咩師物師,除非佢自己好鍾意啦,唔係既有時搵少D,有番自己生活都有 ...

所有咩師物師都係好辛苦,但係如果係小朋友嘅意向,佢就會樂在其中, 如果唔係都幾難捱……

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 11:59
所以黎明話個女平凡是福,有時我會覺得係,但套係仔女度就總有期望,希望佢地出人頭地。

...

係,做家長係好矛盾......雖然話見佢地辛苦會肉赤,但總好過佢地冇乜大志,家長又愁佢地將來出路....

小朋友大左始終都係比佢哋自己揀,第日點都好唔會有得埋怨.....

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 12:27
有得揀,唔代表唔怨。 所以父母唔可以太天真,以為佢地付出咗仔女一定知。 有時現實D對大家都有好處。
...

所以就話要父母肯送佢出國讀書都要父母對個仔女有信心,其實都要考慮好多野.....

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 12:47
最近有朋友個仔都係唔錯既U畢業返黎,入咗大機構做MT,佢話想個仔之後入某一部門,我地咪話一畢業肯即刻 ...

甘係叻仔耒,其實你朋友啱,有啲部門係有得搏殺,太後生坐定定唔係好事.....

我姨㽒仔喺香港名中學同三大畢業,都係初初去公司其他東南亞分公司做嘢,跟住返嚟香港就升得好快.....而家成日周圍飛做野.....

用戶要求終止服務

littlecar 發表於 18-10-29 15:36
我呢個朋友2個仔,大果個無出國接手爸爸生意,佢大仔話讀唔讀分別唔大,早D入公司多D經驗仲好。 今年細仔 ...

家底好的人條路真係易行d....特別今時今日樓價高企的日子,讀完大學其實都係一般學歷,買樓不易,不過,有心進修都可以慢慢上返大學....

我姨㽒唔係有錢仔出身,不過佢好勤力,好生性,完全未補過習,都畢左業十幾年,而家做左公司高層,佢公司都有比佢去外國進修,佢亦有喺香港啲大學進修課程……佢哋畢業嘅年代遇上金融海嘯,初時搵工好辛苦,但啲樓價冇而家咁貴,一早已經買左物業.....

用戶要求終止服務

LittleRoxie 發表於 18-10-31 01:23
有部份外國大學
俾錢就畢到業,HR及教育顧問
一聽就知咪料

我聽過一d升學顧問話有d大學無做研究,所以排名低....唔知係咪真?

好奇問下如專如醫科,有無D真係麻麻地的外國大學?(英美澳加)

首頁

尾頁

跳至