婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

養育一個小朋友係要有犧牲,你現時情況選擇錢同事業就犧牲親子關係
錢係買唔到親子關係
同爺爺嫲嫲住有大活動空間,但同父母之間無聯繫,建立唔到親密感
到日後你以爲bb大個左再建立都一樣,其實係無呢回事,錯過左就係錯過左
你願意花幾多心機同時間比小朋友,小朋友係感受到
自己好好諗清楚

好多媽媽出過post講幼稚園/小學先接仔女返屋企住有咩問題
只可以講....種瓜得瓜,種豆得豆

珍珠宮

anna_ls 發表於 18-2-25 22:53

我自己都係寄宿家庭長大,都有恨過父母點解會唔同我住,我 ...

居住環境都係自己揀,揀交通方便樓租金自然較高,能力有限住得太細會燥,大可選擇地方較大但交通無咁便利既租盤,既可以同bb一齊住

既然你清楚分開住對小朋友成長既影響,你接受到又覺得住港島讀港島學校先最重要,咁你已經計劃好

用「太雜」去形容元朗屯門上水區學校
呢幾區一樣有校風好既band 1中學
屯門同元朗中學出過10a狀元
唔明點解你要咁樣睇唔起呢幾區

珍珠宮

anna_ls 發表於 18-2-26 00:43
其實大概係想問地方太細定父母唔係身邊比較少影響,讀邊區係決定咗架啦

其實港島區都有唔好既學校,我想 ...

你無冒犯到我,但你咁形容就果幾區既家長,學校師生好無辜....

香港地寸金尺土大把人居住環境細,上一代一家十口住細屋唔見得影響大過同父母長年分開住,我個人覺得同仔女一齊住係基本,而且一定放第一位,都係為人父母既基本盡責,係責任問題
分開住父母同仔女關係疏離,長老長年身兼父母職,父母根本無盡責去教養仔女

你想搵分開住同父母關係好,又乖又聽話既例子一定有,但現實係關係疏離,唔聽教唔聽話既佔多,而且正正係因為父母係仔女細時無做好父母角色,無盡父母責任,真實例子係有媽媽出post話比個讀幼稚園既仔打,直情想放棄個仔

總之盡力盡責去建立親子關係,將來係點都好,起碼唔會後悔當日自己無好好教養仔女,需知道後悔都無補於事....

首頁

尾頁

跳至