在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

份工做左5個月,宜家懷孕第10週。未通知老闆。
之前老闆問我有無打算生小朋友,我都話暫時未有。現在過左試用期就有左。
公司得我同另外一個同事,佢已經好忙。
到時放產假唔知點好。一個人要頂兩個人野可能連佢都會辭職。
我宜家都唔知點好,打算夠三個月先通知老闆,有機會要看她面色。
開始要看產科左產檢所以要請假,又唔知用咩原因好。
宜家好煩惱,好唔好做多幾個月就辭職?
到時專心養胎,到BB大d先搵工。99,老公都返工,無人湊B,又唔想請工人。
其實有想過叫99退休湊孫,但佢年紀都大有時腰骨會痛,都好辛苦,不如自己湊好。
但係無左我份收入就會好手緊,好煩惱。
大家有咩建議?

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-1-12 05:37
我情況有d似你,如果老公一個人工作夠食既但會變得手緊,初初有左bb都有諗過立即辭職,主要係驚陀b時會好辛苦, ...

未同99商量,睇下老闆反應點先。

複式洋房

回覆樓主

依家決定放產假前辭職,自己湊返,對bb黎講係最好的。唔洗影響自己心情。

複式洋房

回覆 Ccrystaltse 的帖子

聽你甘講,我都會比心機。雖然好多人都話老闆甘差每次請假都比說話我聽,一於出埋產假份糧先。但係同事態度差真係難頂,搞到個人好緊張好唔開心。我覺得小朋友平有平養,只要自己有耐心照顧佢就好了。99會繼續返工,但每個月會返少d,到時幫下手湊b。到BB大個d就搵工做。真心想陪住bb成長,系好難得架,不過需要堅持!!!我要好好加油。

複式洋房

Ccrystaltse 發表於 18-3-29 00:24
回覆 joisehaha 的帖子

我都係放完產假先辭職,因為我本身無諗過要辭職做全職媽,其他人講咩做咩由得佢地 ...

我會努力!大家一齊加油!

首頁

尾頁

跳至