自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

MaMaow 發表於 18-10-16 10:14
我話天氣唔好,唔想同BB去和合石,比老公話我好唔去、話上年都已經冇去(大住肚可以唔使去一次)好慶囉!之 ...

https://mamaclub.com/learn/%E6%B8%85%E6%98%8E%E7%A6%81%E5%BF%8C%EF%BC%9A%E5%B0%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E6%8E%83%E5%A2%93%E5%97%8E%EF%BC%9F%E9%A0%88%E6%B3%A8%E6%84%8F%E4%BB%80%E9%BA%BC%EF%BC%9F/

專家建議這幾種人不適合前往掃墓:

幼童:一說是7歲以下兒童不適宜,也有人說是3歲以下。命理上來說,小朋友擁有淨眼,容易看到另一個世界。從科學角度而言,掃墓的地方容易遭到蚊蟲咬傷,同時清明節氣反覆無常,也是小朋友容易感冒的季節,能免則免。當然,還在哺乳期的媽咪就安心在家中奶著寶寶吧!

Poyau    發表於 18-10-16 13:01

珊瑚宮

heiheiada 發表於 18-10-16 10:21
如果信邪,有些小朋友8字係15歲之前唔可以去呢類地方。我小朋友係呢類,所以免疫左好多年。 ...
請問有邊啲八字係15歲之前唔可以去呢類地方?係咪搵師傅問㗎?

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 10:24
有孝心唔駛等果一年一次啦講真
拜山對我黎講零意義
完全同意!

珊瑚宮

heiheiada 發表於 18-10-16 11:39
自己以前研究過一段短時間!搵師傅問應該都可以!

Thanks

珊瑚宮

99dogdog 發表於 18-10-16 16:14
咁細唔會去拉,人又多又香火!我6299係啲古老思想既人,但都好體諒唔使個孫去!
...
妳老爺奶奶真好

珊瑚宮

MaMaow 發表於 18-10-16 17:17
係啦,我男家個邊冇一個正常

珊瑚宮

zitzai 發表於 18-10-16 18:00
我同老公同鄉下,6 歲之前唔准去

哇,老公鄉下有個咁嘅傳統真好

首頁