自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實見工時唔講自己大肚得唔得?
你唔講人地未必知...
(要趁未見肚儘快見成工)

大宅

月見草 發表於 19-7-25 22:05
人無恥便無敵!

關咩事... 又一個道德人..
我見樓主話有困難先比個建議咋..
又唔係我有咁做..
講真.. 我 d 同事平時輪住咁放產假..
我都幫人頂唔少啦.. 但我唔會怨人地放產假 wor..

大宅

rayrayus 發表於 19-7-25 20:02
唔好灌輸咁既心態啦,某程度上僱主怕左大肚婆,都係因為太多人有左去見新工又唔講,到個肚開始大冇得瞞先 ...

請人唔係應該睇求職者能力合唔合乎要求咩?
家庭崗位呢 d 資料求職者本來可以唔disclose..
除非 interveiwer 問你有無懷孕打算而你話無就係呃..
講左出來而僱主唔請... 已經構成岐視啦..
再講.. 而家入職到開始放產假差唔多都有半年..
產假都係得個2個零月..
當你請左個人覺得唔適合.. 炒左佢再請人.. 分分鐘可以1-2個月先有人返工啦..
產假呢樣野係家家有求.. (除非你梳起唔嫁..)
可能我公司係好家庭友善..
我地9成以上既女同事都係媽媽..
我入職頭幾年.. 係不停輪住有人放產假..
我都幫人 cover 左好多..
但我覺得呢 d 係開心事..
同事間點解要咁斤斤計較?
而家社會風氣真係計較左好多..

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-7-26 08:25
理性討論
如果人與人之間互相唔計較,互相backup當然係開心事
但有d人真係心態係賺到盡又自私,如果果個本 ...

咁呢個係人既問題啦

大宅

vivibabyvivi 發表於 19-7-26 08:21
JM, 將心比己啦

我公司有一排 d 同事係輪住放產假..
我都幫人 cover 唔少..
點唔將心比己?
其實放產假都係個2個零月.. 轉眼就過啦..
除非你話懷孕期間工作態度唔好.. 咁呢個就係人既問題啦..

大宅

Fishbbmama 發表於 19-7-26 08:36
大家都係女人梗明家家有求, 放產期天經地義
而家d人甘介意, 唔排除有部份人做壞規矩, 以為大肚大晒, ...

其實我主要係想講... 家庭崗位呢 d 資料係可以唔 disclose.. 無關個人誠信...
但睇完呢個 post.. 其實計較既人始終係佔多數..
搵工係一個配對既過程..
樓主講出來.. 亦係保障自己..
至少可以搵到唔介意既顧主..
唔駛驚懷孕期間比衰同事玩針對..

首頁

尾頁

跳至