自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個時勢仲攪退休party , 明知自己發燒仲要出席

https://l.hkott.hk/en-us/l/open-content?cid=18534&ct=1

大宅

losttoa 發表於 20-2-21 17:21
邊個?

https://l.hkott.hk/en-us/l/open-content?cid=18534&ct=1

大宅

losttoa 發表於 20-2-21 17:21
邊個?

大宅

littlesister 發表於 20-2-21 17:35
睇唔到,貼文字好嗎?

唔好意思!

【有線新聞】一名駐守北角警署的48歲警員確診。據了解,他曾經到訪油塘大本型一粥麵,亦即是38歲女患者工作的地方。這位警員在18日身體不適,當晚曾在西環同另外59位警員聚餐,約4個半小時,有四個人已出現輕微病徵入院。
確診的警員本身有長期病患,沒有外遊。他住在油塘油美苑潤美閣,和他同一日確診的還有大本型一粥麵的38歲收銀員,兩個地方距離260米,走路只需3分鐘。
據了解,警員曾經光顧一粥麵。查看發病日期,收銀員早於2月10日已經感到不適,而警員相隔8天才開始發燒和咳嗽,並到西環一間中醫診所求診,星期三再到政府診所求醫,最後確診。

大宅

littlesister 發表於 20-2-21 17:35
睇唔到,貼文字好嗎?

求診,星期三再到政府診所求醫,最後確診。
警員駐守北角警署,潛伏期14日內主要在柴灣、北角及香港仔執勤,據了解他屬於防暴隊的第三梯隊,主要負責守衛北角警署。
他18日不適,而當晚曾經與59個警員,在西環明星海鮮燒鵝專門店出席退休同事飯局。當中有36人星期四晚曾在香港仔分區執勤,另外23人分別駐守港島總區及商業罪案調查科,他們全部都列為密切接觸者、要檢疫。
餐廳暫停營業,據了解出席的包括兩個督察、多位警署警長、警員,以及兩個退休警署警長。

大宅

ChingYee123 發表於 20-2-21 20:10
頭先東張西望話佢18號有唔舒服,去睇中醫,中醫同佢講只係感冒!咁佢咪覺得無咩大不了照出席退休飯局囉! ...

睇到新聞話係發燒! anyway 呢個時勢都唔應該攪party.

大宅

Moti 發表於 20-2-21 21:35
咁知唔知係收銀員惹佢定佢惹收銀員?咁短時間講嘢都中咗!

張足君已通知警方用超級電腦追查疫情及患者.
當年沙士都有用,唔知點解今次咁遲

大宅

Alex123 發表於 20-2-21 22:22
今次同2003年有一點不同,2003年香港未有自由行,所以大部分患者也是停留在香港,就算出境,只要係香港人 ...

係社區爆發就要用了

首頁

尾頁

跳至