懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我第一次有Bb,現在先7週,真係好痛苦!
前日開始,聞到工人姐姐煮既嘢,都覺得好臭!唔會有好肚餓想食既感覺!出去食嘢,覺得好好食,但食幾啖就無胃口。搭車,無論地鐵巴士私家車,我都覺得好想嘔,不過目前未試過嘔出黎,我真係好痛苦,醫院已經俾左抗胃酸藥我,我食過一次唔咁食太多。究竟幾時先唔會想嘔,有無緩解方法?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

兔8兔 發表於 18-4-28 20:22
一樣⋯樓上樓下傳嚟嘅炒餸咩搞到我日日係房唔想出廳,之前好鐘意用嗰隻柚子味鹼液宜家變成魚腥味,以前打 ...

我本身腸胃都唔好,依家既反應,就好似胃炎發作咁!出街聞到啲奇怪味,都係好想嘔。做媽媽真係好辛苦,我老公一啲都唔識得體諒我!都唔會陪我。

複式洋房

melva0303 發表於 18-4-28 20:46
加油!初初幾週真係好難受!我陀第一胎嘔到生要食止嘔藥先好d,胃藥無用呀依加陀緊第二胎 ...

10週~我真係10小時都覺得痛苦呀!好想可以過得快啲。

複式洋房

melva0303 發表於 18-4-28 20:51
絕對明呀,我之前嘔到生不過真係太辛苦問醫生拎止嘔藥啦!安全的
...

請問止嘔藥,會唔會影響個b?

複式洋房

cony~cony 發表於 18-4-28 21:08
我而家9週,6週至7週要完全卧床休息,這兩週也和樓主差不多,對氣味敏感,冇晒胃口,水也唔想飲!之後就改 ...

嘩,你真係要保重呀,我喺街度見到啲準媽媽好多都健步如飛,我以為我都算有問題,真係好擔心自己到後面食乜都嘔,到時bb吸收唔到我啲營養呀。

複式洋房

melva0303 發表於 18-4-28 23:01
醫生開既,我上胎食到生

睇黎我下次都要問醫生攞定了。多謝你指教呀

複式洋房

Sakurayu 發表於 18-4-28 20:58
我頭三個月都係咁嘔,我飲鮮炸橙汁舒緩,都有效,忍耐下,大約12-16週就唔會點嘔
...

我今日都有飲橙汁,可能有酸性,寶琳搭地鐵更加想嘔

複式洋房

跳跳糖 發表於 18-4-30 02:04
我七周開始一日嘔一次 每次想嘔就食酸嘢就舒服好多,唔好食太油 太飽 大概十三十四周就無事了
...

我一直都係想嘔,點知今朝真係嘔曬啲早餐(食很少)出黎,頂唔順!之後就真係唔想再食嘢了。感覺很似胃炎,但我知道唔係(emoji),原來,食得真是福!

複式洋房

efren 發表於 18-4-30 09:13
我6週,無嘔過,會肚餓,但唸起所有食物都好似唔想食,無咩胃口,但真係覺得好肚餓,到食物係前面,食兩啖 ...

我開頭同你一樣,但之後變左開始嘔得出了(emoji)

複式洋房

efren 發表於 18-4-30 09:32
擔心中

你有無去照超聲波呀?我9號先去照,依家都好擔心。

複式洋房

shannnb 發表於 18-4-30 21:43
我絕對需要有人支持下我!我受夠身邊既人講好多孕婦係咁!但我真係快去到頂唔順既邊邊了,個腦只係諗點解佢 ...

我同你一樣都覺得好辛苦,我日頭翻工想嘔,因為未過3個月,同事唔知,我只話自己胃炎發作,佢哋只會話我唔戒口,唔知我係幾痛苦,翻到屋企,喺門口聞到隔離屋煮餸已經想嘔!我已經食唔落早餐了,好耐未試過餓既感覺了(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)你要加油!挨過左,當你見到BB既笑容,你會覺得值得。

複式洋房

pussykat 發表於 18-4-30 22:34
7週唔痛苦,10週左右先勁,我直頭噴出黎,成個洗手間都係嘔吐物,好彩係屋企⋯⋯

不過生完頭三個月你先知 ...

畀你講到我唔敢生!唔好嚇我!(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)

複式洋房

pussykat 發表於 18-4-30 22:43
係事實⋯⋯我原本以為生左一天都光晒,點知出院返到屋企就開始左日夜癲到煉獄般既生活⋯⋯

但信我,當你 ...

我仲未ready做媽媽就有左,點都好,都係上天畀我同我老公既禮物。幾辛苦都好,我都要忍,希望會快啲過!我晚晚都訓唔好,因為好想嘔,依家喺床度,我感覺一陣我嘔完先訓到覺(emoji)母親真係好偉大。多謝你,我都祝妳BB快高長大,笑口常開。

複式洋房

shannnb 發表於 18-4-30 22:47
唔餓諗住唔食 ,結果又餓又暈更想嘔!老實說,有時我想像唔到 之後了!你講得岩 腸胃炎 我都係咁同同事講 ...

係呀係呀,我一請假,啲同事就話我做乜又食錯嘢,我仲有一個幾月先可以公佈天下,即係仲要病多一個幾月腸胃炎。估計瞞多次,佢哋會以為我詐病。

複式洋房

kc2016love 發表於 18-5-1 22:50
我由第6週開始日日都嘔,食咩都嘔,超辛苦。後來每餐食少少,少食多餐,同埋食橙,開始嘔少左,可以試下, ...

我現在已經進化到食橙都嘔了。今次慘了

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-4 14:18
我宜家都係 食隻包 嘔隻包,隔一陣飲杯奶就嘔杯奶。無野停到係胃度咁! 每況越下 越來越辛苦!
...

你有無睇醫生呀?我前晚睇左醫生,食左黃色既止嘔藥,有少少作用,不過副作用係好眼訓。但口仲好苦。

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-5-4 16:29
平時好鐘意聞既沐浴露洗髮水味道,都變曬好奇怪既難聞味

我都係呀,我依家唔咁用香水,費事聞到自己想嘔(emoji)

複式洋房

MMQ 發表於 18-5-4 19:49
我都係6-7週開始呢種感覺,捱到3個月左右消失左,不過食嘢時就變成無乜味覺。

來緊仲有好多挑戰、好多關 ...

多謝你呀,希望你都順順利利開開心心。

複式洋房

sk21208 發表於 18-5-4 19:32
我6w尾 早晚會作嘔 但好好胃口 已經feel到肥左

好羨慕你呀,我依家先知道咩叫食得是福,肥都係幸福。

複式洋房

小cor 發表於 18-5-4 18:39
我6週幾。個胃痛到唔想做人。
聞到d送味又想嘔。想食野又食唔落。
好辛苦

我同你一樣呀,不過今日突然去左我平時唔會食既一個地方食嘢,潭X三哥。食啲酸菜!嘩,全部粉食曬,你都試下啦,去啲平時唔食既地方食飯。

首頁

尾頁

跳至