跳至

首頁

尾頁

大宅

appleshop 發表於 19-8-27 23:55
我家狗狗三歲,好黐身,吋步不離,自己也視他如親子。今個年尾會與先生移民加拿大,起初真係好擔心怎樣帶狗 ...

你年尾去加拿大settle down既地方係冰天雪地嗎? Agent 之前提醒我將來如成功去到 PEI,千其唔好揀冬天去settle down,佢話一定係揀無落雪既季節去,否則會好麻煩。 呢一點 香港agent 同加拿大agent 都係咁講。 由於當時十劃都未有一撇,我無追問點解。

大宅

appleshop 發表於 19-8-29 19:20
知道會好…好…凍!不過因為間屋的原因,逃不出冬天便要過去。我地都打好心理準備了。

不過建議你做好準備功夫,由於你帶埋隻狗,租酒店我估多數都唔得,租airbnb 要搵定邊間得。 長時間租車又會好貴。 冬天如果落大雪的話好多舖頭、機構都停止運作。 如果你係去PEI,最麻煩係要轉機。 香港去多數都要經多倫多,咁就要先要係多倫多辦理landing手續,但轉機時間得3個鐘頭,如果撞正香港遲起飛加上多倫多超多人入境你就麻煩,萬一miss 左班飛去PEI 機,你要問定AC到時可以點樣做?

大宅

appleshop 發表於 19-8-30 08:40
我唔知要在多倫多做landing 手續喔

去邊個位置做?

因為PEI 係個非常細既機場,無 immigration 入境。 你之前去PEI 唔係要先係多倫多 immigration 入境咩?

由於你係移民,入境就要辦理 landing 手續。 我未知詳情呀! 聽人講手續係你要跟其他旅客排同一條隊入境,到你地見到個immigration officer時,你就俾封landing 信佢睇,佢會帶你去入房搞landing 手續,如果順利都要搞半粒鐘,但如果你D文件唔齊(例如你帶入境D珠寶首飾無清晰估值文件、搬屋船運文件 等 諸如此類),或者佢問極你地問題都無清晰答案,咁就可能要搞好耐!

所以你最好問清楚 agent 關於landing 時需要做既準備呀! 如果你agent 有親自招呼過香港人,佢地應該知道有乜蝦碌嘢可能會發生。但如果佢地無自己辦理過香港客就麻煩D。

仲有,如果你會先租屋住,你要計返時間預早搵定屋,因為冬天通常無乜人放租盤出黎,因為當地人話無人會冬天搵屋租。 當然所有嘢都可以有例外,睇你運氣。 最穩陣係預早租定間屋,可能要丟空間屋一段時間。 不過如果到雪季丟空間屋又會有其他問題,因為天氣超凍,如果間屋無開暖氣,水管會結冰,有機會爆水管,咁就大鍋! 我覺得要做定 d precaution,詳情要問下人。 而且要買保險,但保險通常又唔包長時間丟空間屋,所以要問清楚所有詳情! 林林總總既問題會出現,要做定多D功課!

大宅

appleshop 發表於 20-1-22 07:55
我隻是小狗,上機前先叫他VV,一次,之後跟我上客艙,全程帶住尿片。不過他一直忍到抵達多倫多機場先再V。
...

寵物店有無D專門強力吸尿用既墊放入寵物袋?

大宅

appleshop 發表於 20-1-23 07:47
我只是用狗尿片。有'淘'尿墊,用黎帶狗狗入去洗手間時用,不過最終都係用唔著。

請問你帶狗狗離港上機前,除左要向加航出示 health cert,過海關時亦需要出示嗎?

大宅

appleshop 發表於 20-2-8 01:37
不用,直至到達多倫多清關時才出示Health Certificate.

我打去AC hotline 問health cert 發出時間需要幾耐之內 同 需要政府endorsed ? 佢答半年內 及 只需要獸醫簽發就可以,佢無聽過一定要香港政府 endorse。 你在香港 AC counter check in時空姐有無提過關於 health cert 既條件?

大宅

chongrenee 發表於 20-2-24 21:10
請問你call AC邊個電話?香港嗎?係咪可以即時訂埋機票?

對,打香港hotline 800906519,係個香港 toll free number. 我未試過經 hotline 訂機票,不過應該得,你可以問下。

大宅

appleshop 發表於 20-3-1 09:55
可以在Hotline訂機票,不過要小心查清楚itinerary是否清楚列明Pet in cabin 及費用,我幫屋企人訂過,付 ...

無錯,最近要同確認operator 確認收費同 座位妥當!

題外話,PEI 超市呢排有無人搶購物品? 聽講溫哥華超市物品被搶購一空!

大宅

chongrenee 發表於 20-3-18 00:11
謝謝你。另外請問有無香港獸醫可以簽發健康証明書,問左2 間都要via agent先做,自己攪就唔做。
...

SPCA 可以出 health cert,而且我估比獸醫舖頭平好多。 但如果你隻狗狗唔係由佢哋度領養我就唔肯定,你可以先打電話去問清楚。

大宅

samseesee 發表於 20-4-15 20:21
請問dog healh certifcate 要抽血驗嗎 ? 係半年內定係出發前10日既驗身報告?我狗狗年紀大,怕出發前resul ...

狗我就唔知,我隻係貓。 加拿大官網無講要health cert, 但實際係咪就唔知。 我覺得有好過無。
我隻貓去 SPCA 攞health cert,我問個獸醫洗唔洗抽血,佢話要唔要驗血係主人決定,你要自己搞清楚入境國家是否需要驗血 同埋 張health cert 要提供乜資料,佢哋就會配合你要求去安排檢查,因為 health cert 無國際規格。 SPCA 既 health cert 都只係寫隻寵物是否適合飛行。

我問過加航 hotline,佢地話只需要寵物半年內 health cert 就得, 證明寵物適合飛行,可以帶佢上機。 佢哋唔會理加拿大國家入境要求。 入境要求要你自己去查。 但hotline 回覆是否可信就自己判斷,因為航空公司網頁都無寫。

但當我攞張 health cert 去政府漁農署申請 endorsement時,我見到佢哋窗口寫住一般國家要求10日內有效。 但你問佢哋加拿大有無10日要求時,佢都係叫你自己去問返加拿大去確定。

我覺得歸納返所見所聞,其實都只係一盤生意。 如果問唔到加拿大官方回覆的話,就唯有搏一搏。

我未帶寵物去,因為疫情關係,要 postpone,等遲D再重開關口我先再去搞過 health cert。

大宅

呢個網站有詳細帶寵物入境資料:
https://www.inspection.gc.ca/ani ... 89775/1326600500578

首頁

尾頁

跳至