自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想分享自己最親的人對抗抑鬱的良方比你地。
飲響螺湯,和鮑魚片湯,每星期起碼敦2-4次飲。一個大陸中醫教的。當時已經睇左好多醫生,治療左幾年,情況一直冇好轉,後來飲左呢個咁普通的湯,身體精神慢慢在半年後完全好番!
制作方法:
干貨的海螺片或鮑片六七塊泡軟,薑五六片,紅棗,豬肉,少少杞子。
燉二小時。
全家都可飲用,患者初時飲湯就得,當胃口好番,可以食埋湯渣。

患者要大量休息,不要勉強做運動。
要諒解,不是鼓勵。反正就是安慰患者,不要說太多其他。
我至親就這樣好番,直到現在活得很健康快樂。

hksarhksar    發表於 19-12-9 21:36

大宅

回覆 hksarhksar 的帖子

日日淚流滿面,晚晚話失眠,自殺過好幾次。拿菜刀,半夜去跳樓,去跳海,成日話想死,救護車都叫左好多次。全家陪佢,又集體帶佢去遊玩,又同佢一齊練氣功,病左足足三年。
我晚晚睇治療方法書,網站不計其數。
咩藥都食盡食。
抗抑鬱藥,佢食到喊,話副作用令佢好難受。
你話嚴重嗎?

呢煲湯,薑記得要落。
係響螺片,或者鮑魚片,干貨。
不要濕的那些。

到宜家,佢一個月得閒都會煲一次響螺湯全家飲,屋企響螺片,鮑片一大堆。

呢個偏方,貴在家常。
用大瓦煲煲又得,同燉盅燉又得。

大宅

回覆 Jeffyu1219 的帖子

家人的支持好重要,但同時也比患者又覺得拖累。
當年我地幾乎全家陪佢挨過果幾年。
大的停工,生意都折埋。
細的成日請假休學。一勺眼淚。
老的周圍問人良方。

你可以買個電子燉盅,夜晚熱水浸軟鮑片,
早上放材料去燉,燉完佢自動保溫,夜晚就飲得。
已經係最簡單的方法。

西藥都要食,中藥就唔清楚。
當你飲呢個湯飲左幾個月,病情有好轉的話,睡眠慢慢提高番,你記得去睇西醫減藥。

每個人唔同,呢個係我哋的經歷

大宅

得掛。材料要按我講的去煲,方法隨人。
薑一定要落!

大宅

藥不可自行停。你要繼續食藥,呢個湯係可以幫助身體恢復正常的。
試下堅持飲下去,到時你自己覺得有好轉,再去睇醫生,由醫生判斷減唔減藥。

大宅

我至親病好左,冇再食過藥了,係完全好番曬!

大宅

回覆 lanczak 的帖子

如果一人份量,就二塊細響螺片或者鮑片,燉就三碗水左右吧。我地一向全家飲,就六七塊大響螺片或鮑片,十碗水多煲。
響螺片或者鮑片,我哋分開煲,一係就響螺片湯,一係就鮑片湯。
煲前記得熱水浸軟,一來辟腥,二來唔洗煲太耐就腍。

lanczak    發表於 19-12-12 14:21

大宅

回覆 missannali 的帖子

響螺片

大宅

我食開的響螺片咁樣的。

大宅

而我食開的鮑魚片係咁的。嚴格黎講,鮑魚片干應該都係螺片的一種,因為價錢相當親民。
響螺片,鮑魚干片一般海味店都有 。不妨行多两間睇睇

大宅

有大有細,一般約一個手掌咁大。價錢親民,不須要貴價。

係一般常見的海味。
講講下我又打算煲

大宅

乒乓球細的那款應該係貴野。
冇錯,講緊干身狀態,
浸泡,只會軟身,冇咩發大的現象。

首頁

尾頁

跳至