自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

法律上如舊公司冇出糧,佢絕對冇權禁止你去新公司返工,所以garden leave 只在有出糧的情況下生效,否則只係公司靠嚇的招數

出糧畀你,so call 一個月通知或garden leave ,公司只需俾底薪,已fulfil咗公司法律上責任

大宅

chuck_bass 發表於 19-3-30 23:01
但公司話係termination後garden leave, 係咪應該跟勞工法例計average salary呢

No , 公司只需要出老底,因花紅係浮動及discretionary bonus

大宅

chuck_bass 發表於 19-3-30 22:46
但公司只比basic salary, 但限制我就業唔公平

公司出老底同佢禁止你返工係兩回事

Eg 合約寫明雙方termination 都要1 month notice + 1 month garden leave . 公司term 你,俾你一个月老底(即已履行1month notice ) , 而garden leave 即使你新公司俾你返工,舊公司雖然告你唔入因冇出糧,但佢法律上搞你都有排煩

如公司出兩個月老底咁你就真係唔好返工因一個月係notice 一個月係garden leave

大宅

chuck_bass 發表於 19-3-30 23:25
明白, 我會再update你睇下個官點判, 因為樓上有jm 話notice period 計法都係average salary 所以我都會 ...

Good luck my dear ! Pls share the result

首頁

尾頁

跳至