夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有心事,想睇下呢度姊妹們有咩意見… 故事有點長

我同男友識左6年,拍拖2.5年,年紀相彷。依家係我屋企同居緊2年啦,屋企人好鐘意呢個男仔,覺得佢又穩重又誠實人品唔錯,當左佢半邊仔。

我家境屬於典型中產,父母大學畢業,有幾層樓,供我外國讀書,衣食不成問題。男友家境唔太好,住公屋做茶記侍應,冇積蓄。我從來冇因為人地家境出身睇佢唔起,因為我都眼見只要自己努力都可以爬出頭,起碼我男友都做到個專業人士。

但事情冇咁一帆風順…

複式洋房

最近佢家姐連帶兩個細路由美國番黎香港。家姐細個大陸長大,冇讀咩書,廿歲申請到黎香港,住左幾年就同老公偷渡美國。躲左n咁多年終於有身份啦就明正自順番黎探親。就係佢家姐一家令我驚覺原來背境matters...

每日足不出戶,ftm照顧兩個細路好吃力,一個星期幫d細路沖一次涼,頭髮好幾日落街先梳下,細路兩個月冇刷過牙,午餐全靠急凍即食野,每日等佢媽放工買曬餸煮畀佢地,連樓下惠康都話湊住兩個細路落唔到去買野…(7歲&1.5歲)…所有事都唔識,要幫佢做。因為我男友呢段時間好忙,呢d立雜野搵我幫手,所以我先見到咁多恐怖事…

複式洋房

weekend 兩日我都帶個7歲細路出去玩,有時我男友都會join。個細路女完全冇家教,極度扭計,係會成個人訓曬落地lur住話要玩要買。玩個陣唔排隊,推走其他細路,一話佢就發脾氣。帶佢睇小飛象,未夠半個鐘就係戲院大吵話好悶要走。去disney排到打蛇餅,佢就撥開所有前面d人叫人走開。帶住佢出去,我不斷咁畀其他家長出聲話同jip…

複式洋房

好…咁都算啦!最重要我男友畀左廿萬佢姐…話佢地美國生活好苦唔夠錢洗又養兩個細。個問題係,我地一路plan住結婚買樓,未儲夠錢架…我屋企話幫我地出首期,但我盡量都唔想,我計過靠我地人工係可預見將來會儲到架!我地平時生活一直都好慳,盡量少出街食,又唔出街睇戲,電話都用左4,5年冇換…我地兩個一共月入有10幾萬,但我好肯定我地兩個比起我地既同事慳好多。因為我地想結婚買樓生仔!

複式洋房

畀完一次廿萬,之後我發現又再畀左…exactly幾多我唔知。我個心好唔舒服…我地呢兩年咁慳為乜?d錢大家分開儲,佢係咁洗佢個筆,乜都係我儲?平時我屋企開支食飯,旅行都係我同我屋企人畀…我唸我同佢一齊冇計得咁清啦!但依家我好唔舒服…即係因為我屋企獨立,我自己獨立,所以唔需要為我地打算?

我唔知應該點唸,點做…
唔想同屋企人講,想維持表面和諧
唔想同男友講,影響關系…

複式洋房

多謝大家,所有comments我都睇完!

我一路都唸係咪我份人太自私太無理,人地照顧屋企人理所當然,係我自己過份小家…唸過上到黎會畀人鬧我自私精,但居然大家都咁支持我…睇都睇到眼濕濕

我男友超鐘意細路,講明一定要有兩個。

結婚後有小朋友要用好多錢,每個父母只要自己有能力都會好好培養個仔女。無論賺多賺少都只想花係自己子女身上。我見到男友依家對屋企好似倒錢落海咁,我真係好驚…好驚以後明明有錢學鋼琴變左冇得學,以後明明可以送去好學校又變左唔夠。如果自己賺唔夠,冇得怨,但係明明自己有既野畀人拎走曬,好唔舒服…

複式洋房

呢個好難開口同佢講…都唔知點開個頭。我都有好幾次整左個budget畀佢睇個estimate洗費,佢睇左又冇聲出,我就一路講話要用好多錢…要慳d洗 blahblahblah... 真係唔知佢明唔明

複式洋房

willbealright 發表於 19-4-9 14:40
咁家姐同兩個仔女番香港長住定點先?
老實講,俾得一次就有下次

短期,今次黎兩個月鬆d,d細路要番去讀書

但錢呢d野…禁個制就得(emoji)

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-4-9 14:24
咁容易鬆廿萬比人, 又唔係有咩急用之下添喎. 我真係懷疑个男人个心諗緊乜野. 係咪想連禮金都話無錢慳番. ...

唉…我父母好順攤...話我地唔夠錢買樓,所以日常洗費唔洗畀,結婚唔洗擺酒(唔係大家庭,親家坐埋食個飯就ok),禮金呢d真係冇所謂又唔係賣女,以後唔洗養佢地,佢地夠錢養老睇病…我父母只想佢好好對我

唸番…我真係我父母既寶貝女,咁錫我,我咁多年激佢地唔少,唉…最應該孝順既其實就只係父母

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-4-9 15:10
你話佢看左無出聲,而你就一路話要用好多錢。

你係在佢俾左二十萬前,定係俾二十萬後做呢樣野?

廿萬之後我覺得要做番d野,所以就自己計買樓供樓自住條數,又計有bb之後條數,唸住話佢知有家庭之後要洗幾多,叫佢心中有數

點知佢屈尾十畀我睇到佢電話notification同佢家姐講緊錢,好似話想細佬畀佢usd好過hkd(佢完全冇同我講過)。之前廿萬已清左,銀行過左數。所以我知講緊另一筆…

我知結婚前要全部講好曬,我平時有意無意都會講d rule出黎,(例如畀父家家用幾多,以後人工點分配等等)佢都話ok,只係冇take action,因為始終未簽紙…

佢係我屋企住到懶曬,番工10分鐘內入到office,有間大套房畀我地兩個住…佢依家唔願番去探阿媽,要一個鐘車程又要轉車。我都驚佢媽以為我唔畀佢番去…

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-4-9 15:41
其實佢咩原因俾咁大筆錢佢家姐?佢前前後後俾左幾錢佢家姐?佢仲有幾多錢攞黎結婚買樓?

其實果二十萬, ...

我有問過做乜要畀錢架,佢答我,家姐自己係異鄉生左兩個細又冇野做,知佢生活艱難又冇乜積蓄,想畀佢d錢生活同畀d細路有機會上下興趣班。我心唸人地冇老公既,要你呢個細佬供養?我不斷咁灌輸佢美國好多福利,根本餓唔死人,如果唔係都冇咁多人搶住去啦!

佢儲左150萬咁上下,我冇月月mon住佢d statement。我都有同佢講,佢畀大份我畀細份,我唔可以all in我要留d私己錢,仲要寫我名。佢都ok... 不過呢d都係講,又冇實質拎舊錢出黎…所以係佢度佢鐘意畀邊個就畀邊個

複式洋房

其實有個問題我都好想問下大家…

男友家庭全家上下都講鄉下話,每次去佢屋企食飯or坐點都最小有2-3個鐘,除左第一句hello~~ 全部都用鄉下話,我完全聽唔明!成晚只會有最多兩句同我講普通話…我其實覺得好不被尊重…

有冇相同經歷?

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-4-9 16:24
根本應該出面租樓同居, 點會住女方屋企, 無男人會肯喇.

最衰就我真係就住佢公司隔離…一開始收工就過黎陪下我,之後有半年島我跌斷腳出唔到去,佢又日日lunch/放工陪我,整整下就搬左過黎…

我屋企人真係當左佢做仔,屋企多個人又冇迫左,又冇畀到佢寄人離下感覺…之後我地又儲錢首期又剩… 就變成今日

複式洋房

mingmama 發表於 19-4-9 16:41
有吖~我奶奶係潮州人~嗰陣返去佢就同我先生叔仔用潮州話講嘢~我完全唔知道佢地講咩架~我自己又冇咩所 ...

哈哈!你睇得好開!成日佢地一齊講完野又笑又好開心咁,我就自己傻光光坐係度睇tv... 完全好似搭台…去咁多次見咁多次…我真係冇feel到係佢地一分子-.-

複式洋房

christineps 發表於 19-4-9 17:27
我同c6來自不同嘅世界,兩個人相處好地地,佢超級錫我,所以我從無計較大家彼此出身不同。婚前99仲恭恭敬 ...

最後個句exactly係我心結所在。其他小事我都可以算,但家姐事件令我覺得佢冇著想過我and我地將來…如果係咁,以後咩都靠我自己,要佢黎做乜…

複式洋房

aztecs 發表於 19-4-10 11:21
真的窮人不要生仔, 特別這個年代

窮人唔好生仔,十分認同!特別係d冇文化,覺得天生天養唔識教仔個d... 以後只會係社會垃圾。個人覺得虎媽都好過d唔識教既阿媽…

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-4-10 11:18
我覺得佢鈡意食波羅雞, 人心隔肚皮, 拍果兩年都未知佢人係點就急同居, 屋企又比晒著數佢. 樓上話齌, 食住 ...

除左佢太幫屋企人呢個point,其他野佢都好好。

尤其我有一段時間有幾嚴重既情緒病,有時要生要死咁,佢一路係我身邊陪住我,我依家已經算係好番冇再食藥。之後我貪玩又跌斷腳,轉左幾次醫院又做手術又好長康復期,佢都日日幫我d日常野。平時生活上我有時發下小姐脾氣,同平時既生活佢都對我照顧無微不至咁。所以我父母看在眼內覺得佢對我又溫柔又體貼又真心對我好,而平時佢對我父母好尊重,起碼食飯會嗌人幫手開飯(我去佢屋企食飯,佢姐啊細路啊都唔幫手等開飯,又唔會等埋佢媽坐定先夾送,又唔會叫大家食飯…我覺得好冇家教好冇禮貌…),有時又會一齊玩下大富翁啊啤牌咁…

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-4-10 11:18
我覺得佢鈡意食波羅雞, 人心隔肚皮, 拍果兩年都未知佢人係點就急同居, 屋企又比晒著數佢. 樓上話齌, 食住 ...

我一開始到依家差唔多隔日就同佢講要買樓,要搬出去…係認真咁講。

因為我成日同我媽嗌交,我中三就係外國自己一個人生活,屋企有畀生活費同學費,但生活上既問題例如搵屋租,搬屋,學車,買車,買送煮飯,簡大學,報大學等等所有野都自己handle。所以我好慣自己生活自己話事好獨立咁…但依家住番屋企我媽係一屋之主,每日都有好多規矩要跟佢。一日一小吵,一星期一大吵。次次我男友見到都會講,忍下啦,我地夠錢就搬出去。所以我唔會覺得佢想一直痴住我屋企…

複式洋房

Pianocake 發表於 19-4-10 16:04
你男友完全係佢嘅錢佢家人洗,佢就洗你全家錢。你講嘅搬呀丶結婚呀丶買樓呀,全部未實行,佢有心㚒嘅就唔會 ...

我都係咁唸…成日拖住拖住,其實我開始都覺得講多無謂,無論依家傾乜傾成點都put唔到去action!齋講。
好幾次認真嘈過佢怨佢,我話一齊兩年,咩我生日咩情人節咩聖誕咩周年,除左第一年我生日送過一條鏈,其他乜都冇,出去食餐譚仔都冇…話咩結婚咩買樓咩生仔,等到我80歲都未有啦!(佢生日我一定有禮物&小慶祝,過節我間唔時買塊靚扒煮自己煮)
佢次次都應承我話唔會走我數,一定會補番所有野畀,應承既野一定會做到…又講到除左我佢冇第二個結婚選擇…
好多人會覺男人齋講唔可信…但我同佢咁多年,我地身邊既朋友都覺得佢係個d唔識講野,木獨,完全唔會講好聽話tum人個種…

複式洋房

ncnccpp 發表於 19-4-10 16:31
我都係咁唸…成日拖住拖住,其實我開始都覺得講多無謂,無論依家傾乜傾成點都put唔到去action!齋講。
好 ...

不過我都開始慢慢冇呢個耐性等,不斷減緊分…我覺得如果佢再冇action,遇到小小trigger point就會完了…

首頁

尾頁

跳至