親子旅遊

跳至

首頁
12345...27

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

剛由北海道回來,今次真係好刺激,首先日日擔心香港航空有冇得飛,之後又遇暴風雪,最後去機場因大風雪JR訊號延誤差啲趕唔切去機場。。。
八日七夜去了星野度假村、洞爺湖乃之風、登別瀧乃家、札幌市,滑雪、騎馬、浸溫泉、動物園、青池、白鬚瀑布、小樽三角市場、場外市場買蟹買海膽番香港。。。

Cheuk2012    發表於 19-1-21 22:02

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

Cheuk2012    發表於 19-1-21 22:02

珍珠宮

珍珠宮

青池、白鬚瀑布

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 09:39
可否分享下行程? 你自駕定坐 jr 巴士?

我全程JR + 巴士,落雪自駕真係好危險,尤其暴風雪根本好難睇路,夜晚又黑,我暴風雪日響小樽見有好多車死火卡雪中等救援。。。

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 09:39
可否分享下行程? 你自駕定坐 jr 巴士?

星野度假村好易搭車,但要預班次,機場去南千歲站三分鐘到,再轉經Tomamu站列車,Tomamu站一落車就有接駁車等你去酒店超方便。但星野度假村係靚同設施齊全,唯一決點差不多八成係大陸人

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 09:45
我今年聖誕都會去8日,可以分享詳細行程? 冬天仲可以去到咁多地方

因搭心大雪已放棄了去函館,洞爺湖去登別每日有二班巴士直達,超方便,所以我行程係一落機住星野三日二夜,再去洞爺湖、登別,最後番札幌。
登別番札幌市最快最抵係搭11:00機場巴士先去機場,再轉JR番札幌市,平過登別搭巴士去登別JR站再轉JR回札幌,平均每人慳2xxx yen。
冬天Join Local Tour最好,又舒服又安全。
余市酒廠札幌站有巴士直達,去完余市順便遊小樽,但我去當天暴風雪冇辦法遊小樽

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 10:02
登別你有住酒店嗎?我見唔少酒店可安排札幌或新千歲機場接送,價錢好抵

旭川同青池就join local tour?

登別我住一晩瀧乃家,因我洞爺湖過去,上網check了有巴士直達,所以冇留意接送車
動物園、青池、白鬚瀑布join local Tour
我坐朝早8:55巴士去余市,之後再坐13:03巴士去小樽,其實夠時間行,但太大風雪睇唔到路,又擔心再夜啲暴風雪再勁車番札幌,所以冇行就搭巴士番札幌

珍珠宮

12312 發表於 19-1-21 10:17
瀧乃家-有錢人呀(但超貴)

瀧乃家C6話豪一晚,我都肉赤(一晩仲貴過一個人張來回機票)
但個露天同無邊際溫泉超正,可能間酒店得三十幾間房,我浸時得一個人,好似私人溫泉咁
野食同服務都一流

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 10:20
好詳細,謝謝你

星野點去洞爺湖?

星野都係搭接駁車去JR Tomamu站,搭去南千歳再轉JR去JR洞爺湖,JR洞爺湖再搭道南巴士去乃之風酒店

珍珠宮

12312 發表於 19-1-21 10:22
我想都住、但比吾起

(三個人要yen110,000)

係好貴,二個人都要八萬幾yen,同埋要預早半年book,唔係冇房,好誇張

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 10:25
冬天又行李又小朋友,咁樣坐車聽到都暈

你好利害

真係幾辛苦
因為仲要早起身,又要計好晒搭車時間,因為車程遠又少班次,所以我兩公婆冇小朋友就可以。。。

珍珠宮

12312 發表於 19-1-21 10:28
8萬幾-我都自得好貴

所以札幌住平啲,$500左右一晩

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 10:49
唔怪得你去到咁多地方,我地有5個小朋友實做唔到

咁你最好凈係去度假村同札幌市

珍珠宮

manu4211963 發表於 19-1-21 10:56
4# 頭嗰四幅相
燒肉同海膽
可唔可以講喺邊度食㗎

燒肉嗰間叫牛乃家,狸小路附近,肉係正,但個女侍應服務超差,對住日本人超好好禮貌同笑容,對住我地就黑面
冰水要收錢,叫左一杯收二杯錢,啤酒叫左二杯收四杯錢,因叫完好耐未黎追時佢照入單唔理,埋單時同佢講又扮唔識聽,總共收多左二千幾yen。。。
海膽係三角市場滝波食堂

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 11:00
暫時hold左札幌酒店,想加2晚旭川或登別

其實度假村啱小朋友玩

珍珠宮

manu4211963 發表於 19-1-21 11:18
唔該曬jm
mark低咗先

當晩隔離枱都係香港人,對佢地態度一樣差,我地都話第一次響日本遇到,平時都好有禮貌

珍珠宮

manu4211963 發表於 19-1-21 11:18
唔該曬jm
mark低咗先

不過如果唔介意態度啲牛真係幾正

珍珠宮

angelnki 發表於 19-1-21 11:30
我仲係北海道聽日返香港,小樽有間轉角位Letao可以上到頂樓環境好靚,值得一去,今日函館返札幌中,我覺得 ...

好多人話函館朝鮮市場又平又好味,場外市場都正,但比之前去貴左好多。。。
如大雪明天去機場最好預多少少時間

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-1-21 11:31
暫時得2個度假村出左價錢,9個人住一晚要hk$12000,仲要冇得取消,去得起碼住2晚,太貴了
...

一係再等下先,因我有親戚新年去,上星期book住星野度假村The Tower都係3xxx一晚唔算太貴

首頁
12345...27

尾頁

跳至