懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Tungtungqq 發表於 20-2-7 01:46
有左三個月 我26歲同男友同年 一齊左好幾年 求左婚 之前一直大洗無草錢 諗住草錢結婚bb就黎左 大家都有共識 ...

同年齡冇關,你地都26歲,又唔係16歲。
真係要睇下你兩個有幾大決心,錢係考慮,但唔係最大考慮,唔夠錢最多繼續同99住,租已經慳好多,不過當然你要忍讓,因為係你喺人地度住仲要生多個b,你要抱住99就你係人情,唔就你係道理嘅心態。而其他地方都盡量要慳,自己冇得再大洗。

大宅

tovibb 發表於 20-2-7 02:59
同年齡冇關,你地都26歲,又唔係16歲。
真係要睇下你兩個有幾大決心,錢係考慮,但唔係最大考慮,唔夠錢最 ...

最重要係湊大一個bb要好多心力,好多個冇得瞓嘅夜晚,多左家務要做,仲要好多心機陪玩、教小朋友,身教都好重要,你要問下你自己同另一半,係咪真係ready,因為生左出嚟就冇得後悔,點都要頂硬上,冇得埋怨,冇得互相指責。
我估你屋企人說話可能難聽,但擔心未必冇道理,例如你話一直儲唔到錢同冇好好計劃就有左,都係唔成熟嘅表現,不過生bb始終係你兩個嘅事,最重要你地兩個諗清諗楚

大宅

Tungtungqq 發表於 20-2-7 09:13
6299呢度一早供斷 而家都係比緊2500家用 但因為遲啲BB出世傾好咗會比5千 老公搵兩萬中 OT會再多啲 嚟緊過 ...

揾保姆梗係貴,一對一,有心繼續做野就揾育嬰院啦,窮有窮養你都要揾啱方法計掂數先得

大宅

健康蛋蛋 發表於 20-2-8 12:45
我覺得唔係之後養唔養得起的問題。
生命係你有左果刻已經誕生左,佢雖然未出來,佢雖然而家未受法律保障, ...

唔同意,我嘅工作接觸好多不理想家庭嘅小朋友同年青人,佢地會話點解要生我出嚟。
補充,不理想通常係父母成日吵架、唔了解子女,較少係因為物質不夠。

所謂對生命負責任,唔係有左就生咁簡單,係生左要用心教。

大宅

Tungtungqq 發表於 20-2-8 10:23
咁最後有無修補到你屋企人同老公既關係?我男朋友覺得我屋企人好衰 唔想再見佢地了
...

咁你更加要衡量下,你自己嘅男人值唔值得你咁樣去投資,或者你有冇信心可以令佢甘願為你同bb改變、上進。呢個問題得你物答到,但個結果就會影響你同bb一生,所以要考慮清楚,同你男朋友傾清楚,要傾仔細d實在d,唔係淨係一句「得架喇會努力」就得

大宅

ShuenShuenWong 發表於 20-2-8 11:26
有錢有有錢嘅養法
窮有窮嘅養法

如果甘願辛苦冇問題,問題係有d父母到bb出咗世之後發現比想像中辛苦,就開始埋怨同埋放軟手腳,到頭來害苦小朋友

大宅

健康蛋蛋 發表於 20-2-9 22:47
嗯,唔多同意,我相信佢地係講點解要製造佢地出來,而唔係講緊製造左後又要落(因為我都有疑問點解我媽要 ...

唔明你講咩,咪就係怪父母好生佢出黎囉,佢寧願父母當初落左佢!因為佢地覺得父母好多方面都滿足唔到佢,生出黎去搞到佢好慘

大宅

Cheryl113 發表於 20-2-9 18:31

我22歲老公大我一年 我一直冇返工 剩係靠老公人工唔算高 ...

冇錯,錢不是最重要,有心機先係,有心就算冇乜錢都會過得開心
年紀輕唔緊要,生左小朋友之後,兩個人都肯收心養性就得。

大宅

健康蛋蛋 發表於 20-2-11 15:29
我意思係,你接觸的年輕人可能係寧願父母應該要有哂計劃先好懷孕。
而不是懷孕了才中止,因生命已成形,有 ...

咁當然係諗清楚先決定懷孕最好啦!但係如果意外懷孕又未預備好照顧一個新生命,就真係要諗清楚生唔生,如果唔係害咗下一代,仔女都會埋怨佢。
我當然都唔鼓勵扼殺一個生命,但係相比起一生嘅痛苦,好多人會寧願父母當初落咗佢(當然係講緊已經有心跳)!!
可能你未接觸過呢啲人,所以想像唔到,但事實上係好多人覺得父母當年點解唔做足安全措施、意外有咗又點解唔落咗佢,要生佢出嚟,一錯再錯!
不過當然,我覺得樓主既然都有咗,最好就同另一半傾清傾楚,大家咬緊牙關為個小朋友徹底改變。

首頁

尾頁

跳至