婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同c6都係全職父母,因為賺錢好少(兩個夾埋3萬都唔夠)所以冇辦法辭職唔做。請工人,基於同6299一齊住,所以屋企又冇位俾姐姐瞓;四大長老得我6299冇做野,我媽要返工養家,於是係呢種情況底下,儘管知道99湊仔方式有問題,又湊緊一個好百厭嘅5歲細路,我都只有放低個女俾佢湊。
平日我一收工就俾我99係咁鬧、呼喝,例如阿女扭眼瞓,佢就會鬧我唔識湊女,聲稱自己幫我日頭照顧阿女咁耐都冇喊過,係我湊就喊,然後就要搶咗阿女拎去玩,玩夠就丟返俾我。

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-17 10:30
我同c6都係全職父母,因為賺錢好少(兩個夾埋3萬都唔夠)所以冇辦法辭職唔做。請工人,基於同6299一齊住, ...

再唔係,就係逼我要食完晚飯先可以餵女,佢自己就死攬住我個女黎玩,唔聽又鬧,有次阿女食完奶兩個鐘,我打算飲碗湯應酬完我99就算,點知一坐底阿女就扭瞓覺(因為日頭我99同佢個5歲孫係咁嘈,成日開手機開最大聲,電視開到30幾咁大聲,搞到阿女日頭瞓得好少)我99就鬧我,話我顧住自己食,唔係餵女,餓死個女。到我開緊糊仔個陣,佢就係咁鬧我餓死女,鬧我點做人阿媽,越鬧越過份,又唔發現其實阿女係俾佢嚇親。佢唔會識分阿女個喊聲究竟係悶、肚餓、嚇親定眼瞓⋯到宜家做粥仔,又鬧我煮菜粥,又鬧我俾阿女食咁少(最少有大人嘅半碗份量)阿邊個邊個嘅細路咁上下大已經食碗半

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-17 10:38
再唔係,就係逼我要食完晚飯先可以餵女,佢自己就死攬住我個女黎玩,唔聽又鬧,有次阿女食完奶兩個鐘,我 ...

最近因為發生咗太多危險事故,曾經令阿女受傷同獨留在家中,c6終於同意將阿女放去托兒所,尋日同99嘈交,話佢放任個5歲細路唔教,我個女好危險,話要將阿女放去托兒所。然後夜晚開始,我就係咁俾99鬧,話我唔當佢係阿媽,裝IP cam去監視佢,當佢工人咁,又唔俾錢佢湊女,鬧我鍾意俾外人照顧,佢肯幫我湊女已經好好,bb碌落床跌跌撞撞就梗架啦,係我小題大做,大驚小怪,佢碌咗我個女落床,佢驚咗半日去,佢帶我個女去飲茶,個個都讚佢照顧我個女照顧到咁靚,飲茶都抱住阿女,係個好好嘅奶奶。我個刻真係好辛苦,我唔明白點解做錯事嘅人,可以大大聲咁鬧人,可以講到佢有道理。

JD930    發表於 18-10-19 11:39

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-17 10:47
最近因為發生咗太多危險事故,曾經令阿女受傷同獨留在家中,c6終於同意將阿女放去托兒所,尋日同99嘈交, ...

實情點解裝cam,係因為作為半職媽媽,為咗返份工,好易miss咗阿女好多嘅第一次,我想係返工有到少少嘅時間裡面,睇一睇cam,儘量唔miss得太多第一次;加上我99成日久唔久就話自己胸口唔舒服,我都會擔心佢一個人係屋企會出事,如果不幸發生咩事,我咁岩又睇到,都可以幫佢call白車。點知佢就只係聽街外人講,令到我99唔聽我地講。
佢話佢碌完阿女落床驚半日,話說一早已經多次同佢講,叫佢唔好就咁放底阿女係梳化或者床,行開就放返去bb床,佢就唔聽,仲鬧返我地轉頭。最後發生咗事,又唔知阿女頭定pat落地,又唔帶阿女去睇醫生。

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-17 10:56
實情點解裝cam,係因為作為半職媽媽,為咗返份工,好易miss咗阿女好多嘅第一次,我想係返工有到少少嘅時間 ...

個次我鬧都冇鬧過佢,佢地亦都唔俾我帶阿女去睇醫生,而且朝早發生,到我收工返到去已經過咗9個鐘頭有多,我自己一個擔心咗3日去,每日放工就檢查個女邊度瘀,每晚隔一個鐘起身睇阿女識唔識動。佢講到自己幾驚咁,轉個頭第二日就將我個女放係碌架床度,自己又行開,繼而佢個5歲嘅孫當我個女玩具咁左右碌,玩夠就放底佢走咗去,歷時都有10分鐘,佢都唔知個人去咗邊。咁就叫好驚?

別墅

美之選468 發表於 18-10-17 12:19
在你無自己屋企之前,千祈咪生第二胎。以你老公的經濟狀況就根本不應該嫁,而不是生左bb才發覺屋企環境差? ...

當初一開始結婚嘅時候,係講到明搬出去住嘅,搬出去住就唔洗成日俾人鬧,亦都可以大條道理將阿女交托兒所,只係俾啲3姑6婆搞事,最後我c6無辦法搬走,就打算過幾年就搬,加上原先我99湊仔方式雖然係成日以佢鄉下嘅方式湊,但不至於宜家咁過份,最無奈係果個5歲嘅細路突然間話要俾我99湊,佢自己個老母就咩都唔理走去返工,我99就係次次因為佢,而搞到我個女整親。加上公園啲八婆實在太多,成日都係度食花生,亂咁教我99野,又話泵出黎嘅人奶有菌、黃疸就12點正出去公園曬太陽、bb四個月大食魚粥⋯⋯總之就搞到我99信晒佢地講,我地同佢講親都俾佢鬧:人地係咁樣講,你地嘜都唔識

別墅

anyuser18 發表於 18-10-17 11:44
你老公英明,你奶奶無 安全意識,跌落地可大可小,仲要獨留在家。真係搏唔過
...

唉,但宜家我99一野就話唔再湊阿女,一鑊蹺起我,話等我個女去托兒所俾外人餵屎佢食,俾人跌佢落地下,俾人打佢囉。我都未排到托兒所
我煩惱緊聽日點算

別墅

mini1204 發表於 18-10-17 15:05
既然當初係准備搬既
咪而家即刻搬囉

一搬入去,就好難話搬,呢度亦都係最頭痛嘅地方,搬唔係最煩,最煩係搬咗出去之後邊個湊?

別墅

heather1106 發表於 18-10-17 21:43
你小朋友幾大呀?

7個月大

別墅

長毛免 發表於 18-10-18 07:38
我想問你呢個情況
可否請社區保毋嗎?

其實排緊育嬰院,都仲未有通知,社區保母又full晒

別墅

cheese1987 發表於 18-10-18 08:53
.要改變呢個情況
不如試下諗辦法搵多d 錢啦~

我有諗過開網店,但又諗唔到可以有咩途徑拎貨

別墅

Solarflare 發表於 18-10-18 09:19
樓主自已湊有可能得番萬五。
點湊? 一人使5千?
未計搬出去住。

我最頭痛係面對我99,我宜家每日收工都覺得好大壓力,落車就開始唞唔到氣,好想嘔

別墅

o_____o 發表於 18-10-18 10:13
你99話"唔當佢係阿媽,裝IP cam去監視佢,當佢工人咁,又唔俾錢佢湊女",咁其實你他係咪咁先,佢好似累積 ...

其實件事係,我老公勸我99,叫佢睇實5歲果個細路,叫佢唔好再係梳化頂度係咁跳,我個女都同樣被放響梳化度,咁好危險,然後我99就話我地小題大做,都冇出事,點會跳落去踩中我個女。再同佢講話,個細路一放學返黎,逐件衫褲丟向我個女個頭,最後仲連底褲都丟落頭,蓋住我個女塊面,我99就響側邊係咁笑,直到個細路丟條底褲落我個金度,我個女喊喇,我99先鬧個細路。我老公話咁好有問題,好易出事,點知又俾人鬧,話個細路同我個女玩下炸嘛,我個女都笑架⋯⋯
我裝cam嘅原意並唔係監視佢,亦都冇長時間睇,但自從佢就咁放阿女係屋企,自己走出街後,我就多睇咗個cam,先發現問題

別墅

望月童 發表於 18-10-18 10:23
話我唔當佢係阿媽,裝IP cam去監視佢,當佢工人咁,又唔俾錢佢湊女,鬧我鍾意俾外人照顧,佢肯幫我湊女已 ...

裝cam係一半因為自己陪唔到個女成長而裝,另一半係我99心臟係有事,試過係屋企暈咗,當時係有其他人係度先幫到佢call白車,如果佢照顧個女途中,真係暈咗,出起事上黎,係兩條人命。
我一早俾家用佢,係佢唔肯要,我自問我待佢地兩老不薄,大時大節俾幾千蚊,62話身癢想食個隻藥,每次二千蚊我都照俾,見佢地兩老用手機煲劇,隻眼好辛苦,我買平板電腦俾佢地,佢地個陣用用下嫌load段片太慢,發脾氣丟爛佢,事後冇得睇,我都即刻再買過部新嘅俾佢地,買個小米盒子俾佢地煲劇。話腳痛,我當晚即刻跑去買dr kong 鞋墊、膏布俾佢地。佢兩個新抱都冇咁做過,講到尾,就係因為我係香港人

別墅

嘉德莉澳 發表於 18-10-18 12:33
其實99係咪有情緒病呀~99見自己同62幾十歲要湊一個你都話百討厭5歲人仔返學出入,再湊埋一個7月個月bb咁 ...

我當初一知有咗,已經講咗話排托兒所,係佢自己鬧我,話一齊住做咩要送佢托兒,話我唔信佢可以湊到兩個細路。我同我老公於是就諗住睇下佢搞唔搞得掂先再決定。加上佢係唔做家務,我就算大住肚,都係我做晒啲家務,照顧62c6,樣樣都要跟足佢要求,全部衫都要手洗,連62條底褲我都要洗埋,個陣仲要一路小心個肚唔好俾個細路整到,一邊湊埋佢。佢每日湊b嘅方式都係拎個奶嘴滅我個女聲,自己就坐係隔離玩手機,我返工個陣,佢就成日係個親戚群組度share啲片出黎,次次都係話後生虐待老人家。
佢有冇情緒病我就唔知,反而我俾佢逼到無時無刻都喊,宜家要見醫生跟進。

別墅

做個靚太 發表於 18-10-18 12:32
3姑6婆做左乜咁利害,可以令到你地決定左搬都無搬到?
對住D咁嘅99,仲要危害到自己嘅仔女,話之99以死威脅 ...

原先係我老公三兄弟連佢啲屋企人同我6299一齊住,咁後尾一知我要嫁入去,同搵緊屋,佢地兩房人就即刻搵地方搬,一聽到我話搵好地方,差未俾訂嘅時候,就同我99講讓間屋俾我地住,佢地已經搞掂晒嘅野。然後再補尾刀,係咁同我99講唔可以俾我地搬走,一個人係屋企會好悶,有個仔係身邊會好啲,我99後尾咪倒轉頭鬧話我地搵屋住,同我老公嘈咗好多次,又搵埋啲姨媽姑姐黎嘈我地,當初佢啲脾氣亦冇咁過份,我咪諗住免得過個老公俾人日日鬧,嫁得入去都應該要盡孝,孝順下佢地兩老,之前未嫁嘅時候,亦叫相處到嘅,於是咪冇搬到。

別墅

吹吹水 發表於 18-10-18 12:59
3姑6婆點夠錢威力勁,你話搬就搬,2+2個都無3萬,當時可能最少。
2老無做野,我諗樓主1家家用都未必多,家 ...

我前排已經打好晒辭職信,同咗我99講,等佢輕鬆啲,唔好咁辛苦,點知又俾人鬧我:點解辭職吖!政府工鐵飯碗,你唔做等我個仔養你吖?辛咩苦吖?你覺得我做唔黎吖?我阿媽、阿妹都係咁樣湊幾個架啦!(PS佢以前係冇湊過佢啲仔,就咁俾佢媽湊就算)然後,又日日鬧鬼我辭職、又搵啲姨媽姑姐黎鬧,最後我老公覺得當時99應該湊得黎,所以都唔同意我辭職。

別墅

xavierma215 發表於 18-10-18 13:53
樓主你一係就自己湊返先
一路繼續排住育嬰園
佢就係睇死你無佢唔得先至當你唔係人咁看待

最慘我今日遞埋信,我老闆唔批准,話宜家唔夠人做野,要我考慮下先,做多一兩個月先,之後再覆佢,話當冇見過封信。我堅持話個女冇人湊,佢就話叫我放大假頂住先(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

雞蛋公主59 發表於 18-10-18 14:32
如果你之前已經預左錢出去租屋及/或湊bb,相信你而家照你當初既plan係冇問題。始終bb既安全係首選,有咩事 ...

我搵唔到育嬰院,話仲係冇位,有百幾人係我前面,啲姨姨我老公就唔放心,所以只係同意話送去托兒所。

別墅

hotarufuu 發表於 18-10-18 16:50
你係公務員定政府合約員工?如果是公務員我唔建議你辭職,因人工加跳point 比出面好好多。而且如果是公務員 ...

唉,我係公務員,但仲要等到下年先有得申請公屋。講真,我一早都已經講過甚至錢都㩒埋出黎話交家用,係我99又鬧,話我亂用錢、浪費佢個仔啲錢,宜定62有開工,洗咩要你啲錢。再者,阿女所有嘅支出洗費都係我自己出錢,由我坐月到添購bb野、奶粉片片嘅費用,全部都係出我錢,宜家調轉頭鬧話唔俾錢佢湊女?我俾完錢佢,佢之後就將啲錢買晒零食野飲俾佢5歲嘅孫,咁我個女呢?之前我發現啲奶粉好似飲得咁快,同我老公講笑話阿女大食,跟著我99竟然話都係奶粉,佢見佢個5歲孫要飲奶,於是咪拎黎沖俾佢飲。佢洗我啲錢養佢個男孫就得,個5歲細路個阿媽咪又係冇俾過錢我99,成日雙重標準

首頁

尾頁

跳至