自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

加菲貓3 發表於 23-2-4 12:35
講真啊。你間學校係名校,總體成績好就唔怕選,如果係一般中下,就未選哩類科,哩出到去係同高手較量,唔係 ...

係呀!有啲危險,可能讀3科或2 + M1比較適合,要清楚學校同學DSE成績,同埋自己本身能力,大學想選學科或有無需要外國留學

阿囡間學校唔少修3+M1或3+M2, 今次校內試,M2同學唔合格比率高過M1,已經係選M2同學,成績好比率高過M1, 真係會打擊自信……

珍珠宮

加菲貓3 發表於 23-2-4 13:56
M2好難。我女全級已經前2。都係得3。佢話早知唔讀集中對其他科好過。。你話係名校前十果班,就唔怕讀咯
...

間間唔同,阿囡講老師話今次M1, M2出得深過DSE, 佢哋一向考試比較深,不過DSEM1,M2成績非常好,頭30幾非常值得選M, 之後亦可以選,不過心理質素要強,唔好被嚇親

珍珠宮

家家公主 發表於 23-2-4 14:16
我仔 岩選3+M2
但其中一科 讀左一期唔岩讀退修
依家 2+M2

學校咁快可以退修?

邊科唔岩讀?其實只係一個學期,末必會清楚,可能末適應呢!

阿囡有個表哥,中四上學期M2成績麻麻,好在搵方法,夠堅持,成績越嚟越好,結果有星,反而化學,成績一向唔錯,PG有星,最後得4,佢間學校B1C

珍珠宮

家家公主 發表於 23-2-4 15:06
生物科
幾次小測都唔合格 我仔話完全唔掂
但佢中三果時考試有8字頭

你仔仔生物科成績咁大差別。不過生物真係太多範圍要讀,我問阿囡現在教到邊個chapter, 佢話第九,只係幾個月,好在佢一向對生物有興趣。

讀多一科數真係好忙,好在通識現在只是pass or fail, 阿囡可以放好少時間呢科,之前哋同學更加忙
你仔學校難得肯通融,佢可以集中火力考DSE

珍珠宮

家家公主 發表於 23-2-5 16:47
其我仔當初選生物都係被迫選
佢原意想讀物理 ICT 經濟
但無奈經濟 同物理撞堂 所以佢先選生物

高中真係飛書教,聽唔入耳就麻煩。

阿囡話數學下學期會教8課,中四考試,已經要考埋中五一半課程,佢現在要自己預先備課,備多倆課。好在修M數,佢話core數相對容易得多,易上手

經濟呢科佢話用最少時間,chem 中間

珍珠宮

beebee67890 發表於 23-2-6 08:37
我仔選Phy Chem bio ,已經不易,中三時呢三科8 X幾,今年-開波就唔合格及合格多少少,佢話佢係識嘅,但就 ...

三科都低分,最好搵上門私補可以三科都補,有乜嘢唔明可以問補習老師,亦可以教你仔仔溫書方法

學校老師有冇介紹參考書,練習,自己選做,有答案對。

DSE可以選by topics 嘅 past paper, 教到邊,可以做到邊, 中四可以做啦!

學校老師可能亦會給DSE paper 題目,學校過往考試練習。

理科最緊要明解,做下練習,睇吓邊度唔明,再…….

珍珠宮

lovedgs 發表於 23-2-6 19:11
真係叫計一科係2022 dse,我女有啲同學(2022考生)同佢呻drop左M之後大學先話可以計一科,計半科同 ...

現在drop 科真係要自己考慮清楚,計一計夠唔夠數,因為通識就快只係pass就得,去外國留學的話,唔少大學core maths 加埋M1或M2 又只當一科,香港嘅大學,唔少學科M1或M2可以當一科。

選科或drop科之前最好了解清楚

首頁

尾頁

跳至