時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今次嘅疫情,反而令我知道消息流唔流通,同是否民主冇關係,民主國家一樣可以掩耳盜鈴,用佢嘅方法操縰人民

Tabo63    發表於 20-3-25 23:29

男爵府

tikman321 發表於 20-3-25 23:37
你邊樹見我話5講得?就算中国抗疫做得好,但我都想香港有民主自由,暫時5想被洗腦民主有幾差。
...

如果有一樣野會令到你唔想聽到反方嘅論據嘅話,嗰樣嘢就叫信仰,而唔係事實。如果將一樣野當成係信仰,反而妨礙自己睇清真相。不如問下自己,民主必然係更好嘅觀念從何而來?是否已經過自己仔細思考、驗證而接受?

任何制度都有好有唔好,冇嘢係完美,世界從來都沒有烏托邦,天災人禍總係會發生、人性貪婪、自私導致痛苦加劇(但幸好亦有人性光輝嘅一面),呢個先至係恆久不變嘅真相

男爵府

tikman321 發表於 20-3-26 10:11
如果5想聽就會完全無視有關訊息,不作回應。
行民主自由冇話必然更好,無論共產,民主,邊樣主義實有人鈡 ...

咁我誤會左你JM。

我認同民主自由有民主自由嘅好,但專制又好,民主又好,最後成個社會好唔好、人民過得幸福與否,其實都係睇下領導層嘅人有冇質素、價值觀是否有偏歪

男爵府

tikman321 發表於 20-3-26 10:44
人民質素都係重点,之前外国行群體感染,d人民都5會做出暴力行為,即使係無奈,但都會接受。反觀香港人, ...

我本來都覺得香港人民質素好有問題,但疫症令我發現原來個個地方嘅人都一樣(例如冇厘頭搶廁紙,仲打埋架),只有有人特登挑起恐懼同仇恨,每個地方嘅人都會變成咁

以前我唔明點解文化大革命、二次大戰嘅德國殘害猶太人、盧旺達大屠殺中啲人點解會咁癲,而家經歷過香港瘋癲嘅大半年,我終於明白

政府鼓吹群體感染,而啲人民冇使用暴力,我相信同佢哋嘅媒體冇肆意添亂有時,外國民主國家其實對媒體都有控制,只不過啲人唔為意。我記得多年前無線去美國採訪總統選舉時,訪問過唔少人,發現有啲我哋香港人知道嘅資訊,佢哋美國人係完全唔知,媒體亦冇報道,我當時印象十分深刻,所以到而家仲記得

首頁

尾頁

跳至