親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

tammykam01 發表於 19-12-16 19:02
可以唔俾上機。

係,朋友試過。

大宅

rayhong9 發表於 19-12-15 21:03
如題
我想訂機票1月去日本,阿仔護照吾夠6個月,如坐香港航空,會否吾俾上機?
...

朋友係大人,懵盛盛,去到機場,護照未到期,但到期日得返三個幾月,跟團,check in唔成功,領隊話冇辦法,最後佢爸爸自己跟團,朋友俾哂錢就冇去。

我哋都有傾過呢個問題,唔係跟團。如果係自己電腦check in,好彩出左第一關出左bordingpass,又好彩第二關過埋香港海關。。。到第三關,過到日本,日本海關俾唔俾你入境呢?。。。最後我哋覺得一開始空姐唔出boardingpass係啱既,如果去到日本,日本海關唔俾入境,仲。大大鑊仲大劑。朋友要即日喺日本禁區,買機票回程,損失仲大!

如果係你情況,你小朋友入唔到日本境,起碼要買兩個人,甚至係成家人機票回程。

好彩,你攪緊護照趕得切

大宅

cattz288 發表於 19-12-18 16:50
幾時既事呀? 轉左唔駛半年有效好耐架喎

十年前多d左右,日本,真人真事。

雖然知道係唔近期,朋友發生過,地點係日本我應該冇記錯,裡面細節我就唔敢百分百肯定(護照足唔足三個月,定三個月左右過期)。

我認為,換到新護照就最好,冇謂博。大家講吓真人真事。

大宅

ichinogatu 發表於 19-12-18 16:57
佢隨時講緊去歐美澳..., 唔係去日本.

係日本,唔想拗交,係事實。
啱聽就聽!
。。。。。。。。。。。。。。
但是要注意,即使入境上述對護照有效期沒有規定的國家,航空公司仍有權拒絕護照有效期不足6個月的旅客登機,所以還是建議各位旅客在旅行前檢查清楚護照的有效期。
https://www.skyscanner.com.hk/news/tips/when-shall-you-renew-hksar-passport-bno-201710

大宅

cattz288 發表於 19-12-18 18:14
10幾年前就咪拎出黎講喇! out晒喇

哈哈!我打少左年份姐,係out ,但係事實。我只係話俾樓主知,過往有呢件事發生。

樓主都睇到你哋之前講既,話少過6個月護照過期冇問題,但樓主都穩陣起見換左小朋友護照。又醒目,最安全!唔洗擔心咁多!
。。。。。。。。。。。。。

但是要注意,即使入境上述對護照有效期沒有規定的國家,航空公司仍有權拒絕護照有效期不足6個月的旅客登機,所以還是建議各位旅客在旅行前檢查清楚護照的有效期。https://www.skyscanner.com.hk/news/tips/when-shall-you-renew-hksar-passport-bno-201710

首頁

尾頁

跳至