自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

細路細時自己睇返功課自己教咪唔駛去補,學語文其實好講方法,打好底讀上去就唔會讀得咁辛苦,亦有细路自己自律悟性高唔駛補,通常成績好都有閱讀習慣….

有時亦睇細路好唔好彩遇唔遇到啟蒙老師,遇到好老師,佢個科就會讀得好….

珍珠宮

回覆樓主:

學語文講方法,最緊要個小朋友學到運用,教得好嘅小學,小朋友會識靈活運用,學得好深但係唔辛苦,但有啲小學教語文嘅方法係靠死背,咁就真係要家長自己/或找途徑同小朋友打好個底,已經未必只係關天資事,如果唔係上到去中學先見真章,未必個個小朋友都夠毅力追番上去,要語文底好係唔止加閱讀一樣…..

珍珠宮

ChaBean 發表於 23-9-21 12:32
同以前唔一樣,以前小學普遍簡單,教乜考乜,而家題目越來越難同變態,小學教緊20年前中學內容,但溫識哂 ...

我中五畢業加秘書課程咋,但我小學時已經有geography, history個啲,我係英文小學,一年級已經有作文,其實tenses個啲根本無特別教,但就應用響日常生活,總之個個都會識,好順口會用得啱….我自己六年級嗰時,我個補習姐姐係自己表姐,佢喺聖心中學教英文,佢就用個本Grammar書教我,其實我想講語文都係要明……就任佢點出都得……串字識拆音節都會識讀就識串唔使溫

我有用本Grammar喺我仔好細時教佢,應用喺日常生活語言之中,所以就算二線小學上去1A,甚至出咗去外國讀書,英文科都冇乜問題,其實中文啲文法都係差唔多…. 識英文文法,中文亦都會一講就明,加埋佢鍾意閱讀會有利寫作

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊