自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

呢個想法比較感性,科學化睇~係動物包含嘅繁殖基因傾向

有文獻指現代人繁殖意向偏低係因地球人數超出負荷,有興趣可搜尋卡爾洪25號宇宙

我都部份同意樓主,但我想法係宗教有說轉世做人係贖罪,係咪即係越短命罪越少? 係咪一定無錯判? 好多人話寧願做自由小鳥做海中游魚,但宗教又話做人先係上乘,我確實想快啲贖完罪再問清楚究竟我犯乜罪,細個時玩三世書,話欠某某幾本書幾両酒,真係想拍枱

p.s發佈先見樓主其餘回覆,編輯刪改免誤解喇

活或死唔一定痛苦嘅,我好期待大去之日呢,同樣會樂於活在當下,但老實講 未感恩為人,希望有日會了解到啦

伯爵府

幸福花 發表於 20-8-29 02:53
其實我有一個推論!就係靈魂處於不能接觸真實世界!要借助人的皮囊去實現!因在靈界!虛無縹緲。孤單寂寞。 ...

呃…有意思 若已成靈魂,即係佢曾經在世為人,做人真係咁正? 硬要搵個皮囊再做過? 當然,我都唔想樹上飄,會好鬼悶

伯爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 02:51
不生育的確係我的結論, 但係你覺得呢句有咩唔啱的地方?

正正係無辦法問未出世的子女, 最保險的方法就是 ...

呢個結論係咪反映你無信心俾到佢開心生活? 甚至無可能係開心活得好? 若係咁我就理解

伯爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 03:05
我又唔明父母從來而來的信心, 子女一定會願意出世. 就算肯定會痛苦, 都會覺得開心可以抵過痛苦.
...

你第一句…我同意㗎,其實父母都係戰戰兢兢,好多父母都話: 希望佢將來開心生活,話得希望就即係唔敢肯定只敢祝願,所以其實無百分百信心嘅

但你提及幾次父母無問過子女是否願意出世,又好難唔令人誤解你正在埋怨,而且你前設做人係痛苦嘛,你真係咁痛苦? 你唔願意此生為人? 呢個問題有問過你父母嗎?(真心問非頂撞)

伯爵府

回覆樓主:

我身邊都唔少不育論嘅朋友,部份鐘愛養寵物,我會諗…隻寵物真心願意俾你困養? 佢有食有住就開心? 浪浪會唔會周街跑仲開心? 佢原本係自由活於大自然嘅動物喎。我純好奇咋,唔係反對養寵物

伯爵府

somesome2020 發表於 20-8-29 03:31
我點諗唔代表不存在的子女點諗. 正正係因為唔知, 所以我唔明點解現今父母夠膽冒險.

呢個問題有問過你父 ...

明解,現今越來越多唔想冒險嘅夫妻亦係事實,正如你係其一

另外亦認同孝順唔係定律責任,唔負責任嘅人亦唔少,人生來死去本來就係個體無必然責任,父母子女互相愛護係自然生成,因為愛加上想對方開心,講責任就變得有負荷,咁其實你有幾痛苦呢? 你願意出呢個世嗎?當然我明白你嘅意願唔等於粒卵子嘅意願,只好奇你願意否,因為聯想涉及你標題諗法

伯爵府

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:40
其實好多都係出於本能、人有我有
被人催婚,唔會過問小朋友想唔想出世
小朋友答唔到

非常認同! 我都無諗過係樓主一廂情願假設父母認為嘅美好呢個論點 冒乜鬼險,嗰下爽咗過後先知瀨嘢大有人在啦

伯爵府

yumui61 發表於 20-8-29 11:24
人點解要食飯啫,我都唔明白,幾貴嘅嘢食落肚都衹會變成屎痾出黎
...

好好笑但論點唔成立,無話人一定要食飯,揀食屎同揀食飯…結果出嚟都係督屎,就梗係揀食好嘢貴嘢唔揀食屎啦 但我喜歡呢個輕鬆mode

首頁

尾頁

跳至