家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:Julywong 發表於 15-10-1 13:37 集人

原帖由 SaBB 於 15-10-01 發表
又黎sale野

以前交保費者只養一個部門既人
現在交保費者要養三個部門既人

amk650191    發表於 15-10-7 03:24

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-1 17:52 以前交

原帖由 kokhin92 於 15-10-03 發表
危疾是為了當大病降臨時提供現金流,呢個時候,你坐緊艇既股票幫到你?定你未供完既樓幫到?就算幫到價位又 ...
無腦既人先會信!
一份保單,要比成邨係保險公司做野既人分錢,靠佢食飯養家、、、、

買左, D錢都比晒保險公司職員出糧,邊到重有錢剩可走去買股票、供樓、養家呀!未有重病,已先餓死老婆仔女啦!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-3 06:50 無腦既

當然啦!保險唔會拎你養家同供樓既錢,再者你識買股票既都唔會無錢養家啦,唔識既咪又係養緊基金佬同證券佬 ...
買股票, 證券佬食水邊有你地保險佬甘深呀!
最重要,保險佬绝對吾係乜專業既投資團隊,基金佬玩投資,専業過你地保險佬好多!

本來都吾想係樹拆穿你地,不過見你歪理處處,當 bk D C9係白痴,忍吾住都要講:
保险佬係會將客户的投資,交由專業既基金佬去運作,但保险佬會先食你一畢费用,再把餘數交比基金佬。所以係保险公司玩投資,即係等於會比兩 家食價。所以要玩投資但又吾識,直接比基金佬或證卷老玩好過,吾需要比保险佬食多一層!

保險公司係扣除行政開支後,其他既錢都係拎去代客戶投資,但呢畢所謂既行政開支好多,因為保險佬既食水好深,係講緊總數既30%以上(視乎邊隻産品)!即係話,你攞十元出来,保险佬先食你3元,剩7元先交比專業既投資團隊(基金佬)去玩!

聰明既 bk 姐妹,又點會上基金佬當呀!

amk650191    發表於 15-10-7 03:27

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:ac321 的帖子

打錯修改:
聰明既 bk 姐妹,又點會上保險佬當呀!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-3 21:57 買股票

1. 證券佬交易費無肉食,sell到你賭鍋輪就賺,保險公司有好多投資方法,私人銀行買到9%,7%債券,入場費一百 ...
忘記講你知,我以前做過精算,就係幫保险公司計數(對赌),每個吾同既plan,保險公司每層要食幾多,先有得賺!
所以你呢 D 歪理,一眼就睇穿!
你話好既産品(投资類),係食水最深既!
食水淺既(如 纯醫療, 外庸保)你隻字不提!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-3 21:57 買股票

1. 證券佬交易費無肉食,sell到你賭鍋輪就賺,保險公司有好多投資方法,私人銀行買到9%,7%債券,入場費一百 ...
你係呢到講既野,都係保险公司上堂學既標準答按。
以理財學既角度,我呢個無知 C 9,一定叻過你!因為我一眼就睇穿你 D破綻!
理財第一點:直接投資(吾好經多層既中間人,每層都比人吸血,真係賺幾多都吾夠養佢地分!)

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-3 23:08 忘記講

一定要精算架啦,唔通要涉錢先叫做生意咩?你咁諗野,唔怪得你而家無做只係個主題係危疾姐,咩叫食水深?你 ...
但係你由頭到尾都吾係叫人買纯危疾 (呢part食水吾深),你係叫人買 危疾相連投資果part (食水最深)。

所以 之前咪講 左,吾識自己玩投资,咪直接揾基金佬玩(比一家食),吾好再經多層保险佬啦 (比两家食)!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我買左個三十年plan ,供左十年,仲要sin左

原帖由 kingsleylam620 於 15-10-04 發表
我買左個三十年plan ,供左十年,仲要sin左一半,cut就冇三分二,買一次,無知,買二次死蠢,之後就唔死都無 ...
經一事,長一智!
當交學費(買第一次),之後fail 再retake啦(買第二次)!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-10-03 發表忘記

原帖由 newspaperhang 於 15-10-04 發表
唔好同佢嘈,佢淨係出現係呢一版,都知道咩來意
睇吾過眼佢D 歪理 !

加上我又得閒(我現在係ftm),又吾使好似D 保險佬要四圍揾水魚去養家,咪陪下佢慢慢玩囉!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我有個疑問:出街食飯,餐飯錢扣除左舖租,

原帖由 fb_butabuta 於 15-10-05 發表
我有個疑問:
出街食飯,餐飯錢扣除左舖租,水電煤,食材,裝修,其他錢係咪去哂廚師侍應同老細度?
坐巴士 ...
你去餐廳食飯,你喜歡先叫第一間服務公司幫你打電話訂位,從中食你300元服務費!
跟住你又要叫第二間服務公司幫你check巴土時間表,又收你200元服務費!
最後你以為自己得到了好好的服務,去餐廳食個500元既dinner.
共消费1000 大元!

但我會選擇 自己打電話訂位,之後自己上網check巴土時間,再直接行去巴士站坐車去餐廳,食同一dinner,埋單total 500大元!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-5 15:02 你去餐

其實你個例子都唔成立,因為間間保險公司都係咁計收費,就算你自己去bupa, 唔會平一半。
中間點收自有計算 ...
所以我咪不停講,保險佬咪賣純保險囉!
純醫療、纯人壽、車保、火保、傭工保、、、呢 D 都係有些人會需要既產品!
但,保險佬呢十幾年,死都要sale储蓄基金,點解?因為可以食你一大畢服務費,跟住就再pass你餘下既錢比基金佬運作!

聰明既消费者,當然係直接揾基金佬買储蓄/投资基金啦!

amk650191    發表於 15-10-7 03:32

侯爵府

好媽媽勳章

引用:其實我吾明點解咁多人吾like保險,我以前都

原帖由 babykeikeikei 於 15-10-05 發表
其實我吾明點解咁多人吾like保險,我以前都有d抗拒,但自從我表姐有事,賠左60幾萬比佢,之後我覺得保險一 ...
吾係吾like保險,
係反感 D保險佬,係都要係樹扮金融専家,叫人買储蓄産品!
但,佢地根本無一個係金融出身,甚至對金融一無所知!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-5 16:00 所以我

直接向基金佬買基金,最多食你 1% !
但經保險佬買储蓄基金,頭兩三年已至少食你30%!
條數點會一樣呀!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-5 20:50 直接向

一般指1%係首次認購費,在指定期限前贖回先要比贖回費!
你又用咩野平台去買呢⇒私人錢行。
佢地係要幫自己手上既客去'搶'好既基金!
佢地基金佬比到既服務,保险佬根本無得比!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-5 21:32 一般指1

你呢D 係基金運作,要買要玩,就點都要比基金佬食架啦!(我咁心比,因基金佬有做野!)
但問题係,點解要經無料既保險佬去玩基金先?要比無料兼食水深既保險佬食一畢先,之後再正常地比基金佬又食一畢?做善事呀?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-5 16:00 所以我

原帖由 Armen 於 15-10-07 發表
我有野想問,我近排睇緊危疾plan,咁呢見到有d 平嘅冇儲蓄成分嘅,但到老就會好貴,有d呢,連儲蓄嘅不過冇 ...
買平既純危疾啦!
其實現有所謂既危疾,只係指某D 病(個list 其實根本係包好少種病,吾信,你試下check下香港人口死亡資料,只有極少既人口係死處保险公司個危疾list既病!)。
而醫學又不斷發展,將來必會有更多新药物治療方式去醫治重病 /新種類疾病。但呢D 病十之八九都吾會係佢现在個list 到。
到時,咪再叫你買個新既危疾plan囉,由頭再供過!
至於依家供到死死下先供完呢份?哈哈!(心裏係樹笑緊你on居!)

侯爵府

好媽媽勳章

引用:上次同妹妹一齊聽,妹妹買左儲蓄人壽,亦都

原帖由 Abeee 於 15-10-07 發表
上次同妹妹一齊聽,妹妹買左儲蓄人壽,亦都有叫妹妹買危疾* 但我覺得agent 姐姐幾好丫解釋得,我大約寫低左 ...
你用同一個case想下(如你自己父母),按比例計。
4 0年前,佢地二、三十歳, 當年人工每月約1K。佢地走去買左份供二十年既危疾,每月供200元,供2 0 年,保額5~8萬,共完20 年,吾攞錢就可保成世,或可攞返晒已供既全數4萬8( 當储蓄)。
但,40年前張單,危疾個list可能只有幾種病( 因當年為多病還未被証實)。

處境题:你現在覺得呢張保成世既單對父母有無幫助?你會否會同佢地買過張新單?

坦白講,40 年前用呢2 0 0 元供層樓好過!(當年幾萬一間成仟呎既屋)

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 Coffee.tea 於 15-10-15 發表

原帖由 Coffee.tea 於 15-10-15 發表
其實高級餐廳已經一次過收埋d服務費等等⋯
可能係同一個餐,價錢都係貴一倍⋯

...
你在自問自答??

請問邊問高級餐廳,你去食一次饭,就要先收足你十年既服務费呀?!

谂到!有!
果間餐廰叫'保險公司'!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:咁個代理都唔係服務你一次丫

原帖由 Coffee.tea 於 15-10-15 發表
咁個代理都唔係服務你一次丫
你岩!
個代理係連一次服務都無!
因佢地根本乜都吾識,靠上堂背既standard ans 乱 咁答 D 客!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子其實都係買個安心,, 算LA

原帖由 Abeee 於 15-10-15 發表
回覆 ac321 的帖子

其實都係買個安心,, 算LA,, 我又唔係精算C, 都無話會唔會最抵* 我知保險公司點都會賺小 ...
提你check 清楚,係保証供得繼,定係預計供得繼。
供繼後,係咪會由你既蓄储基金到按年扣錢( 當交保费),會否扣到O ? 扣左之後你會吾會係無左 D 储蓄供款?

首頁

尾頁

跳至