懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

miffychan1234 發表於 21-4-19 12:19
之前早一兩日都出過post 係關於肚痛。。。因為上次period 3月18日 前排證實有左
計到今日 都只係4周5日
但 ...

5w3已照到,但未必有胎芽,都係有D驚嚇

我果陣流啡,求其睇咗個最快有期既醫生,佢話我見有胎囊、無胎芽,未必得,嚇咗一餐勁 但過兩日再睇另一個醫生就照到心跳喇,之後再睇返之前既超聲波相,係有胎芽既。生命真係好奇妙,尤其係最初既時候,原來可以發展得咁快。

你有冇食緊葉酸呀?其實控制唔到既,就唔好諗咁多住,食住葉酸,無痛多咗同出血就好好休息,等多一星期再照啦!

大宅

miffychan1234 發表於 21-4-19 12:38
回覆 MonieCora 的帖子

我有食葉酸呀我一直安慰自己 都只係4周多 照唔到都好正常

初初係有拉扯既感覺,但又未至於好痛,不過個個人忍痛程度唔同。

當然唔會有人希望呢D事發生,但點都好,都要養好自己身子嘛!

大宅

clarissakwan 發表於 21-4-19 15:49
如果咁痛既話,好似唔係好正常。
我第一次照係大概4週(初時以為有5-6週),乜都照唔到,可以因為有子宮肌 ...

就算宮外孕 hcg 都會翻倍,所以應該係 hcg 有翻倍而一直照唔到胎囊,就證實係宮外孕先真。

大宅

miffychan1234 發表於 21-4-28 21:24
多謝你建議呀
我呢幾日都諗緊係咪應該照如期去睇
不過 星期五都係6周多1日 怕到時咩都照唔到

我5w幾已照到,如果都係照唔到,私家會建議驗埋 hcg。

認同樓上所講,爭一日就係爭一日。

大宅

miffychan1234 發表於 21-4-29 16:11
Update
我岩岩去左做產檢啦 (最尾都係忍唔到 仲提早左去做)
終於係6周嘅今日照到胎囊啦

照到胎囊就好喇,至少排除咗宮外孕都放心D。

我5w尾時 size 4.x mm,心跳係 120。

哈哈⋯我估你未必等到3星期再返去,我初頭果陣有流啡,所以個零星期就走去照一次

首頁

尾頁

跳至