時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依排有好多聲討老師既帖子,
經濟衰退加停課期間,發現特別多人眼紅老師薪酬。
綜觀咁多個帖,大家主要覺得學校老師hea,人工同工作量不成正比。
另外,更有人話老師學歷不足,讀得教大姐係廢。我想分享下我表姐之前入行經歷,佢中學讀B1學校,大學讀三大語文系(非教育系),畢業後走去讀三大教育文憑(FullTime),幾十個人爭1個位,一定要主科畢業,gpa靚先會收到offer。

正當佢諗住自己個profile都幾靚,諗住可以fight低教大學生。點知現今世代教育界係勁難搵工,由4月開始佢寄左百幾封信,只收到十幾個面試機會。見工者眾多,經過1st in見科主任,仲要2nd in見校長,3rd in見校董會。

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-4-6 00:56

複式洋房

回覆樓主:

過五關斬六仗。以佢嘅實力都要6月中先搵到工,冇咁勁嘅同學就要7,8月執死雞(細校)或出去補習社做老師。佢出黎做嘢後都話低估教大人,因為佢地先天能力(公開試成績)雖然唔好,但校內訓練專業,每一堂都要寫教案,所以職場上校長好buy,能力唔差。

另外一大考驗就係perm位極少,個個話老師薪高糧準,拎到perm位都勉強算係。但太多例子係每年新人多,做左多年都不受老世賞識,入完行每年計進修時數,計對學校貢獻,依行流動性細,同事唔好就想轉工都唔易。
佢好彩入到間大校,做左幾年表現好升到perm。佢間唔中都呻d家長點無理點怪獸,校長點樣chur比賽爭成績,不過佢話食得咸魚抵得渴

複式洋房

回覆樓主:

起碼依份工真正幫到人,見證住班小朋友成長,成日收到學生畫嘅心意卡都好感動。

依排係bk大開眼界,見到好多歪理,最經典有個人話生個小朋友出黎好似為左老師製造就業機會,真係人唔笑狗都吠。

利申:我係公務員,從無羨慕我表姐份糧。人工永遠係相對性,基層覺得高咪讀番一兩年入行,馬上行動吧!
留毛睇下幾時有批鬥公務員post

複式洋房

回覆樓主:

麻煩你傷我心 麻煩你使我再下沉

複式洋房

回覆樓主:

複式洋房

熊熊老婆 發表於 20-4-5 15:12
只可說:識人好過識字!有教會背景更好

所有行業都係咁

複式洋房

bobo88hk 發表於 20-4-5 15:20
見到好多歪理,最經典有個人話生個小朋友出黎好似為左老師製造就業機會<——講呢個人格智商都好有問題 :h ...

你係bk打老師會search到hit post,真係笑到我卡卡聲。佢好偉大

複式洋房

月見草 發表於 20-4-5 15:23
其實老師係呢大半年乞真正香港人的心,係因為俾啲老鼠屎「黃」老師拖累,收幾萬蚊一個月仲教我哋啲仔女去 ...

果d洗腦教師的確克人憎,請問係咪個個都係黃絲?

複式洋房

Ol0314 發表於 20-4-5 15:29
其實講黎講去都係一般打工仔的野
打工仔有邊個唔洗interview 多round?
有邊個唔洗持續進修?甚至考專業試 ...

借問你做邊行咁高品格,唔洗同流合污?

複式洋房

sabun 發表於 20-4-5 16:40
小學教席也一樣多人爭嗎?

教小學,仲要profile不差,黎緊收生率低,愈黎愈難搵工

複式洋房

C.Humphrey 發表於 20-4-5 17:18
之前政府一宣佈公務員可以wfh已經被人批鬥完啦
教師被批只係追落後
...

個社會真係憎人富貴厭人貧,好現實。

複式洋房

littlehoneymum 發表於 20-4-5 17:36
好認同,教師朋友4x,教小學,6萬左右,極黃,誤人子弟,勁憎細佬仔,佢教書係為份人工,佢竟然時時扮病, ...

唔怪得你咁憎老師,原來係唔抵得

複式洋房

littlehoneymum 發表於 20-4-5 18:43
教育局應該檢視教師的薪酬,是否應該按 老師的表現來決定加薪與否,並不是一刀切,所有老師年年都跳point, ...

你覺得你嘅建議對教育界係好事?
香港遍地黃金,尖子個個走去讀醫讀律師讀金融
太多行業人工高福利好
如果教育行業無左佢嘅穩定性
我肯定唔會有尖子想入行囉
穩定係最大因素去吸引成績較好嘅人入行
如同出面私人機構相比,
同樣年年按表現去決定去留
點解唔去搵更高薪嘅專業,
人工福利視野高幾倍。
你提倡嘅建議非常理想,
但現實只會令教師質素逐步下降。

複式洋房

Ol0314 發表於 20-4-5 18:59
唔好話人地唔認同老師高人工就係唔抵得先得呀
好多人都唔鐘意林鄭 唔鐘意浸浸
唔通又係唔抵得咩

小姐,我係見佢之前開過post
唔少jm同佢討論
叫佢唔好咁偏激
而家見到佢真正憎老師嘅原因係源於佢嘅損友點點點
感覺上係唔抵得多d囉

複式洋房

Astra00 發表於 20-4-5 20:22
網友,謝謝你說出實況。公務員、教師、醫護,都係好多人眼紅又自己入不到的工作。很多人得把口,踩人就叻, ...

都見慣不怪了,可能因為我同我表姐身同感受。人地會覺得公務員呀,老師有得wfh,唔洗番又有錢收好爽,又唔諗下
經濟好時我地唔揀其他高薪行業,0 Bonus,換取比較穩定嘅職業。所有工都有長短處,點解要針對某種職業呢?

複式洋房

02413124 發表於 20-4-5 20:22
老實講我覺得老師穩定性都重要,聽過某直資一年轉3個老師,有間話10月要出bonus 防止老師走路.真心唔想成 ...

係呀,聽聞直資私校流動性好高,話炒就炒,有料又會去搵津校。我諗直私校長而家都好頭痕今年盤數

複式洋房

alsace0416 發表於 20-4-5 20:24
認同, 其實現在老師嘅人工普通, 中規中矩,唔係真係咁吸引, 要學位教師係真係要睇學校有冇位,校長嘅作 ...

我表姐第3年先轉到perm,佢話算好彩,成間學校同事就算perm哂,都好用心教學,團隊精神好強,資歷深都絕不hea。
相比我地公務員真係好多oldxx,而家停課佢地都分好多階段課程準備。不過佢間係大校,見工都考慮好多因素,eg.學生人數,同事流動性。唔知其他學校係咪都咁多人perm到

複式洋房

月見草 發表於 20-4-5 20:43

出口術係冇用嘅,二百幻人都是廢物!

社會上太多職業stereotype
點解老師=黃絲
警察=藍到黑
醫護=黑醫護
每種職業都要被定型,標籤???

複式洋房

hebesiu 發表於 20-4-5 20:54
如果真係好鵸多申請人爭教席 , 而又收到 offer , 咁呢個成績應該有番咁上下
但我所見 , 好多老師 , 只係讀 ...

我都幾肯定而家中年教師有你所講嘅情況
不過我而家講嘅係我表姐新世代教師例子
佢就話現今幾難入行,上進心佢的確無乜
因為已經好忙,不求上位,只求盡本分。
佢三大英文系畢業,出去做私人秘書或公務員都應該有發展嘅

複式洋房

a!b@c# 發表於 20-4-5 21:50
吓?佢IT仔,咁佢進修邊個專科?畢業出嚟教邊科?我知道好多老師都係專精於自己教果科,而其他科可以屎到 ...

我AL時都係得某d科目叻都入到三大
點解老師要全部科精通?
專科專教已足夠了

首頁

尾頁

跳至