論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我家阿姐前兩日係樓下撞到佢堂家姐,原來住我地隔離座大廈,佢堂家姐知道佢今日放假,所以約佢今朝8點鐘係樓下等,一齊返元朗個agent度,不過我7點45分起身佢已經唔見人,跟住我照常返church,跟住去食早餐,食食下有個唔識既手提電話打黎,原來係阿姐,我估佢係用佢堂家姐個手提打比我

印傭:太太,妳聽我講,我係講真架,我真係冇呃妳
我:做咩呀?
印傭:太太,我真係講真架
我:……
印傭:頭先呢,我去7-11買麵包,係真架,我冇講假架
我:你等陣(我冇耐性聽佢講,比咗個電話我老公)

原來佢話佢去7-11買麵包,唔見咗錢

我老公問佢係跌咗/放低咗/定係比人偷咗

佢話佢唔知

我老公問佢係咪唔見晒份糧(佢上月缺糧號黎,我地逐日計糧計到31號比佢,total出咗$8XX比佢),佢答唔係,係唔見咗$300,佢淨係帶咗$300出去

我老公再問佢咁係咪連銀包身份証都唔見咗,洗唔洗去報警

佢又話唔係,淨係唔見咗$300,銀包同身份証都係度

我老公問佢咁有冇錢返黎,佢又話有(之前佢明明話佢銀包冇錢!)

咁我老公問佢做咩打比我地,佢係元朗,又唔知點唔見錢,而且唔見錢唔關我地事,佢話係佢堂家姐叫佢通知我地同agent

我老公同佢講,冇唔見身份証,今晚又有錢返黎,咁今晚返黎先再講

跟住我老公打比agent,agent話阿姐都冇通知過佢地唔見錢,又冇返過去agent度

男爵府

其實我唔多信佢唔見錢 因為佢好慣性講大話 :;pppp:

而且佢個堂家姐據佢講黎咗香港成18年,我驚佢識好多古惑招,教我個阿姐

hebe2010  有排煩....仲要有件堂家姐住得咁近....  發表於 11-6-19 22:34

男爵府

tiksze0328 發表於 11-6-19 12:41
衰d咁唸,係咪堂姐教佢tell lie ar?
Otherwise ,佢唔見$都冇理由要你賠,叫佢下次小心d law ...
衰d咁唸,係咪堂姐教佢tell lie ar? <=== 我都係咁諗 :;pppp:

男爵府

lily-of-valley 發表於 11-6-19 12:43
你話比佢聽, 錢己經比咗佢, 唔見咗, 無得再比, 如下次再唔見, 仲要賠返比你, 包以後唔會唔見. ...
啲錢係佢又唔係我既,佢唔小心,關我鬼事

男爵府

Orionmum 發表於 11-6-19 13:43
唔明佢打比妳做乜?唔通想話喺你屋企唔見?定係想你出定下次糧比佢?一於帶佢報警,加埋一句:「替妳難過及 ...
我地都唔明,我第一個諗法係:佢堂家教佢講大話
跟住,再諗,當佢真係唔見錢,唔通佢想問我地有冇係屋企見到

我有諗過叫佢去報警,不過佢自己都唔知係咪比人偷咗定跌咗,身份証又冇唔見,報警都浪費警力

男爵府

ChineseHK 發表於 11-6-19 14:04
可唔可以講你的工人既名,我之前抄既工人有前科!!
應該唔會係妳抄既工人,因為佢06年返咗印尼生BB,到上個月先再黎我度,BTW,唔該晒

男爵府

琛怡媽媽 發表於 11-6-19 13:50
工人唔見 salary, 關顧主乜事....幸福黃太太 發表於 11-6-19 13:58
佢自己唔見錢, 打比你做乜 ??? 又唔係冇錢返屋企, 唔好理佢~~
我都叫我老公唔好理佢,佢番黎,我仲要叫佢下次要小心自己啲野添,佢真係唔會看住啲野,上次我叫佢睇住我老公個相機袋,入面有幾支鏡,點知佢由個袋係地下,企到幾個人位以外,仲要周圍望周圍八卦人地啲野,final係要話咗佢3次,我諗佢如果真係冇呃我,今次又係衰八卦多事理人野啦

男爵府

simplelife 發表於 11-6-19 14:13
回覆 pandacat_bb 的帖子

成日諗埋啲古惑計,但係又愚到死。如果我係你,我會每句每步再問佢,咬住唔放問 ...
妳講得啱,佢成日以為我地同佢一樣咁stupid,講大話以為我唔知,又唔知自己講大話有個大話野+唔make sense喎,今晚等佢返黎,我再問清楚佢,大佢話要帶佢去報警,如果講大話要比警察拉佢去坐監

男爵府

pixar00 發表於 11-6-19 18:19
唔好信佢呀!如果唔係一定會有下一次!再唔係同佢報警…睇吓佢有咩嘢反應囉!

...
我諗住等佢返黎,睇下佢講野有冇異樣,如果有唔妥,大佢話要同佢去報警,話如果講大話就比警察拉去坐監

男爵府

阿姐返咗黎,一入屋就話:太太我今日好唔開心

講完一輪,又話自己帶晒$800出去,係7-11拎咗要比錢,有人拍佢,嗰個人佢唔識既,拍完就唔見咗$500,佢話係magic播,我答佢mag乜野magic呀,拍佢要偷佢,都唔會留番銀包同$300比佢啦

我再講,佢又話佢係7仔拎咗$500出黎,拍完佢就唔見咗$500,話個個都同佢講啲人有magic,拎咗佢啲錢喎

跟住我要佢倒晒手袋啲野出黎,見佢買咗啲野食,買咗個電話佢話係二手$250,銀包仲有$60,另外佢用紙包住$300,話依$300唔係佢,係佢家姐喎,條數點計都唔多啱數咁囉

我話帶佢去報警,佢第一時間話唔洗,話家姐叫佢下次小心啲,冇辦法喎

我睇佢表情,閃閃叔叔,我唔係好信佢

我話咁可能7-11收銀拎咗佢$500,佢又話唔知

我叫佢問佢家姐元朗邊間7仔,我地一陣佢報警,佢個樣好驚,又話唔洗,我叫咗佢4次佢先打電話,又話電話冇人聽

我問佢家姐幾號電話,問佢5次佢都唔肯講,跟住話家姐唔知太太打比佢,唔好,又話佢家姐唔叻廣東話到我老公再問佢,佢先肯講,我地打,冇人聽

我覺得佢地夾埋囉

男爵府

事情又有新版本,我可以好肯定佢講大話

頭先阿姐搵唔到堂姐,但係搵到表姐喎

佢打比表姐,用印尼話講咗一大輪,跟住叫我同佢表姐講,佢表姐聽唔到我講咩(用阿姐自己電話),收咗線,跟住阿姐再打比表姐,又用印尼話講咗一大輪,再叫佢表姐打我手提

以下我地對話:

我:阿XX表姐?

表姐:係呀太太

我:阿XX話佢唔見咗$500,咁你地係元朗邊條街既7-11呀?

表姐:阿XX佢唔見錢$500,但係我唔知街名呀?

我:咁係7-11阿XX唔見錢嗰時,你同佢一齊?
表姐:係呀

我:我諗住call police,我諗可能係7-11啲人拎咗佢,咁你地去完7-11之後佢比人拎左錢,再去買電話?
(阿姐同我講係去咗7-11買包,再同表姐去買朋友個二手電話)

表姐:我地係買完電話,之後先去7-11

我:哦,買完電話先去7-11?
(阿姐係我身邊開始不停講:係去完7-11先去買電話呀)

表姐:係呀,我地買完電話,之後先去7-11

我:阿XX又話今日返agent度,我以為你地返agent度咋,你地冇返咩?

表姐:...... (依依俄俄)

我:咁你地今日有冇返agent度呀?

表姐:唔知呀太太,咁阿XX點同妳講架?

我:佢就係講得唔清楚,我都唔知呀

表姐:哦,我地冇返agent度呀,我地買完電話,之後去7-11,阿XX就唔見咗錢

我:咁你都唔知7-11係咩街?OK啦,唔該晒

表姐:唔洗唔該,唔好意思呀太太,阿XX唔見咗錢麻煩你

男爵府

xoey3 發表於 11-6-19 22:21
佢相試一試你地對佢(信任程度)去到邊果位。白痴(姐姐)話佢知七仔有裝Cam,肯定D同佢講要報警。差人會同佢返 ...
我同佢講咗啦,我話去報警等police睇下cam就知邊個人偷咗佢錢,佢個樣咁閃閃叔叔話家姐叫佢唔洗囉,睇佢個樣就知佢講大話

男爵府

我頭先同佢講咗一輪先去食飯,臨出門口前有人打比佢,跟住我地食食下飯,佢堂姐打黎,我老公問佢係7-11係咪同阿姐一齊,堂姐話冇喎,所以唔知佢點樣唔見錢,不過知佢唔見$500

食完飯返黎,樓下看更話:你個工人有冇講比你地知佢唔見咗$3000呀

我聽完火都黎,我話:佢出糧都冇$3000,點唔見$3000呀,你信佢呀,我唔信囉,佢仲同表姐同堂姐夾口供,佢黎咗3個星期,講咗成10個大話,我就真係唔信佢

返黎屋企,比我老公話佢唔好周圍同人講佢唔見錢,話頭先個個等緊lift既都知道我地個工人唔見錢,聽日應該全幢大廈既姐姐都知佢唔見錢架嘞

男爵府

lily-of-valley 發表於 11-6-19 22:49
樓主,
小心你工人, 咁唔老實, 小心佢偷野, 準備定隨時掃把, 但如人贜並獲, 報警千其咪心軟.
...
多謝提醒,如果佢真係比我人贜並獲,我一定唔會心軟!

男爵府

Orionmum 發表於 11-6-19 22:57
妳同佢表姐講電話時已經篤爆咗佢,佢有乜解釋呀?其實佢有乜居心呢?

...
佢冇解釋,浄係同我重覆又重覆講,係去完7-11先去買電話

男爵府

我計咗條數好耐:

買電話 $250
紙包住 $300
銀包有 $60

依到計落有$610

見到佢買咗餅買蘋果,佢話仲有買野飲,買飯盒,用咗唔夠$200喎

咁計,其實total係佢帶出街嗰$800囉

男爵府

simplelife 發表於 11-6-19 22:45
呢個大話精!佢真係當香港人係傻。佢哋D故仔真係層出不窮,好戲劇性!我都聽唔小。總之一句,唔make sense ...
係呀,不過依個阿姐暫時講大話有樣睇,佢自己唔知,佢一講大話,就會眼神好鬼鼠,成個人會閃閃叔叔,根本呃唔到我
今次我淨係聽佢嗰句“magic”就知佢講大話,佢真係當太太係豬

男爵府

Orionmum 發表於 11-6-19 22:01
又話淨係帶$300,忽然又講$800;唔見$300又變咗係$500,你叫佢作故仔都要記清楚,無端端包住$300,一 ...
佢包住嗰$300仲要收埋係手袋既暗袋,我叫佢倒啲野出黎搵清楚有冇$500嗰時,已經覺得佢唔妥,因為佢即刻背住我地,用個身遮住,我企係度望住佢,跟住見到佢個暗袋脹脹地,我問佢係咪有野,佢話冇,我話入面有野喎,佢先開拉鍊拎包紙出黎,一拎出黎就見到有紅衫魚,我問佢咩黎,佢先打開話有$300,係家姐借比佢,不過之後又改口話係表姐

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 11-6-19 23:12
唉 ~ 一開始就咁, 以後點信佢?
佢唔係第一次講大話,黎咗3個星期,10次大話都有啦,大事小事佢都要講大話,好聲氣同佢講佢一樣要講大話
最慶嗰次係:上次我叫佢唔好轉我細仔啲鞋既位置,因為佢有ADHD,對好多事都好執著,一轉咗佢放野啲位就瓜瓜嘈,我個仔係度嘈話有人調過佢返學對皮鞋同波鞋既位置,因為已經係第二次有咁情況,我所以好聲好氣同阿姐講,唔係鬧佢,佢第一句就話唔係佢,係家姐(我大女)攪既,我話一定唔會,家姐無端端做咩要攪佢對鞋,佢係真係家姐攪,佢見住家姐行埋去,我話佢未黎之前,從未發生過,佢一黎就發生,而且唔係第一次, 佢日日都扣咗我對MBT個扣又話冇,所以我唔會再信佢,跟住佢又轉口話佢只係整過一次,另一次係家姐整

之後我老公再問佢,佢又轉口話佢冇見到家姐整,淨係見到家姐去鞋架到拎鞋,所以估係佢喎

所以我根本唔信佢今次係講真話

男爵府

adrianpang 發表於 11-6-19 23:24
千祈吾好信,真是信一成都死!我之前個,講老公搞大人個肚,老豆死左,要買樓.我都借錢俾佢,直至佢偷我千 ...
佢都好狼死,一偷偷咁多錢

首頁

尾頁

跳至