自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:借個位呻吓~我而家坐係個仔面前睇住佢抄,

原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-23 發表
借個位呻吓~

我而家坐係個仔面前睇住佢抄,因為老師要求每日默5個指生字加現在式、過去式....因為後日要 ...
同我仔一樣呀,我都唔明,日日抄餐死都唔代表佢抄完就識默,我仔係抄完都唔記得果隻,我寧願多d時間比我同佢溫書仲好啦

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:勉強真係冇幸福,+呢個社會唔係精英真係好難

原帖由 homommy 於 14-09-23 發表
勉強真係冇幸福, 呢個社會唔係精英真係好難生存

不如選擇普通學校, 等佢開開心心讀書啦
曬氣,香港地,普通學校都係只識叫小朋友抄抄抄,填鴨式塞到班小朋友個腦實曬,都唔知為乜

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+14-09-23+發

原帖由 滑蛋河 於 14-09-23 發表
我覺得問題嘅根源係宜家學校+父母+老師係要d小朋友學多過本身年齡應該要識嘅嘢。例如一個小朋友可能一年只 ...
我覺得反而會嚇怕小朋友,令佢地更加討厭讀書,或者只會機械式讀死書,出到黎社會變左高分低能,唔識變通,好可悲

LokYauYau  agree  發表於 14-9-24 00:17

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+薯圈+於+14-09-23+發表有d老

原帖由 jollyma 於 14-09-24 發表
唔衰!有边個家長夠膽話冇幫過小朋友做功課
我好夠膽講!我真係無!由佢開始寫字開始,連手都唔會捉住寫字⋯
你有幫嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:機械式抄寫係好冇效率嘅學習方法,浪費時間

原帖由 goodday 於 14-09-23 發表
機械式抄寫係好冇效率嘅學習方法,浪費時間耗盡精力磨滅學習興趣

傳統學校的教學方法 :sweating ...
agree,我仔真係機械式抄完都唔會記得自己抄過咩,然後要再用時間去溫,但其實每日10幾樣功課,做完都半死啦,仲邊有時間精神去溫書

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:susi1024169+發表於+14-9-24+00:17+a

原帖由 Cumberbatch 於 14-09-24 發表
對某些人來說,這樣的學習方式是最有效的,我都係咁,抄完唔洗溫書科科都90+。最可怕的是,老師把這一套加 ...
不過雖然唔係最適合/最有效的吸收方法,但用黎教個仔自律和反省是很好的實踐,「為什麼抄完都唔記得自己抄過乜?」你幫佢搵出路,不如刺激佢自己識搵出路啦~

都要有時間比我同佢「搵出路」先得嫁!日日淨係狂做功課、食飯、想溫書都唔夠時間溫,又夠鐘訓覺喇

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+14-09-24+發

原帖由 薯圈 於 14-09-24 發表
家長有無幫手做功課呢個問題真係好敏感
我仔都試過功課多,做到好夜,我會坐響佢隔離為佢加油打氣,可以口頭引導既功課就引導下,希望加快完成,但我點都唔會落手幫佢做,自己功課有責任自己完成,最多完成唔到寫張紙仔比老師,同老師講真係完成唔到,希望老師比時間寬限再補做(暫時未試過)

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:薯圈+發表於+14-9-23+21:26+有d老師

原帖由 方方媽媽 於 14-09-24 發表
抄寫係其中一種記憶英文spelling的方法。一路讀,一路寫,一路睇住自己寫的字,一路在心中記⋯⋯
不就是口 ...
唔係人人有用囉,至少對我仔黎講無用,佢要另外再用時間用拆字法串生字

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:susi1024169+發表於+14-9-24+07:48+

原帖由 方方媽媽 於 14-09-24 發表
任何事也有普遍性及特殊性,如果你的孩子用其他的學習法更有效,可以與老師溝通呀。如果效果好,默書表現好 ...
老師肯聽講就好⋯問題係老師會話個個同學都要抄,得你個小朋友唔使抄,對其他同學唔公平⋯

首頁

尾頁

跳至