自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Angelice-BeBe 發表於 18-10-21 19:07
認同。特別對小朋友嚟講,有個目標都係好事

認同
冇目標有幾多人真心有動力去練習
只有不斷練習才有進步
考試預備、練習、上場都是一次宝貴
的經驗
同做人一樣
無免費午餐
無不勞而獲

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

新秦先生 發表於 18-10-21 19:46
即是打麻雀唔打錢只係享受摸牌個過程既人唔係冇,只係一定唔夠腳開到一檯姐. ...

你呢個比喻相當好.......笑咗
吾打錢你估有冇人好認真好enjoy去打呢

侯爵府

brother4 發表於 18-10-22 12:30
只讀書不考試道理一樣

吾知有冇家長只俾小朋友享受讀書樂趣吾逼佢地考試 , 佢地吾想考就吾考,否則好可悲

dede2005    發表於 18-10-22 15:55

侯爵府

amazing 發表於 18-10-22 18:16
學音樂同讀書係唔同㗎,唔可以相提並論。
唔讀書你唔會有基本知識,生活係有問題,但係唔學音樂你生活唔會 ...

音樂同讀書一樣地方同樣要付出努力、時間
吾係hea玩,係要用心架

我認識好多都會考級嘅
考級一d都吾易尤其高level
係對自己的評估、肯定
考又吾代表本身冇興趣、為考試而考,可悲嘅
如果佢本身爱音樂 根本無懼考級
如將來向音樂方面發展就要更要考啦

吾考嘅自己喜歡啦!又未必代表佢純愛音樂所以吾考lor...
食粥食飯纯個人喜好,吾可以 一概而論。

首頁

尾頁

跳至