自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

媽媽63歲,經過ct,和最後pet ct報告反映出,媽媽有卵巢腫瘤,胃腫瘤,癌細胞已經擴散至腹膜,有腹水。
前10天媽媽在博愛醫院,經過10天,最後昨天才轉去屯門醫院。
屯門醫院婦科醫生已接見媽媽,表示14號才有報告講解。
而腸胃科醫生最快4月6號才可以見媽媽。
現階段有的報告:
血液檢驗,卵巢癌指數》2000
胃鏡照了,內部未有潰爛,但有組織突起。抽組織顯示,有幽門螺旋菌。但係博愛醫院並沒有抽取成功的組織,即是媽媽胃部的腫瘤,在胃膜中間,博愛醫院的醫生只抽取胃膜表面組織。
CT和PET CT是在私人診所照,反應都是癌細胞擴散,轉移。
往後既安排可以點做?第一次家人有癌症,無保險,第一次入院又去左一間無婦科,腫瘤科。。
太心急報告未齊,媽媽在醫院,自己又亂甘帶報告去私院代診,婦科又話係佢果科,外科腸胃科又話佢先係原發。。公立醫院更加找不到醫生。
我24歲,儲蓄不多,頂多只有20萬,可能去私家醫到一半已傾家蕩產,可以點做⋯⋯?沒有買保險
真係唔知點算好,但我真係好盡力好努力想救媽。沒有工作

複式洋房

回覆 chocolatebean 的帖子

不斷等落去,又擔心日子一直拖。癌症4期又沒有治療,不知道還可以等多久😭帶報告去私家醫院,點知個個醫生係電話又講到自己一定掂。但去到又話佢主導既,但都係入院先,入左先安排到醫生去睇。
得20萬,又可以係私家捱幾多日?前面等唔切公立,出左去照掃描加呢段日子都用左啲錢。
希望可以係到同大家傾傾,或者找到更快的方向

複式洋房

tictaccandy 發表於 20-4-4 14:36
留政府,唔好驚,交比医生,私家要照的照哂,就留比政府,urgent的他们不会拖的,堅強!! ...

曾經都甘諗,但係原來都要睇下有無預上好醫生。

第一次入急診係博愛留院,住院三日都無同我媽媽睇病,當時已經有腹積水嚴重,導致媽媽食唔到野,我日日係醫院喊,去到第三日先有人幫媽吊鹽水。
後來照電子掃描,醫院一話今日照唔到,我就即刻第二日帶媽媽出去。點知往後2日都無醫生睇報告。
每日送飯我都搵生護士,終於有一日俾我捉到醫生,點知又話份掃描唔清晰,要照正電子掃描,第二天我又安排媽媽出去照。
正電子掃描一出,已見到卵巢有腫瘤,胃都有腫瘤。癌細胞擴散至腹部,好多地方。
博愛才照胃鏡,然後同我講: 我地呢到無婦科,都無腫瘤科,呢到做唔到乜,依家只可以轉去屯門醫院。
後來到了屯門,我連搵一位護士的機會更少。。。。😭😭😭我真係唔想無左媽媽,更後悔自己無能。

複式洋房

HoiYauBB 發表於 20-4-4 14:11
加油!你好孝順。在公立醫院包好多費用,化療,可申請藥物費用資助等,
...

現在遇上疫情,癌症4期,但醫護缺乏。。。自己能力有限😭😭

複式洋房

chocolatebean 發表於 20-4-4 14:50
回覆 Carmanwww 的帖子

我親身經歷, 卵巢前排有良性瘤, 先去C家睇, 用 REFERRAL 排公立醫院, 不用半年已排 ...

依家入院已經無得探病,只可以電話聯絡,同帶飯俾媽媽時傾兩句。
10天體重下降8.9公斤,好擔心捱不到,佢胃口又差,抗癌奶粉,食物都盡力做好。
有拎報告睇私家,但做唔到即時轉介入專科得到治療。私家見我急,就係甘話入醫,入醫先有醫生幫媽媽,佢依家乜都做唔到。

複式洋房

fionacat 發表於 20-4-4 14:58
政府醫院醫護好忙,家屬追貼啲,佢哋會著緊啲。
雖唔敢講所有政府醫護都係仁醫,好護士,但當年我媽媽淋巴 ...

最想喊係,依家係搵唔到醫生,護士會話醫生唔得閒。
琴晚下午等到晚上10點,最後醫生走了。
護士話,呢啲都係醫生安排,都話公立醫院就係要第,你等唔切你咪去私家

複式洋房

chocolatebean 發表於 20-4-4 14:54

我唔係想批評個別醫院, 但遇到大病, 一定係去龍頭醫院, 你個區一定入屯門, 既然而 ...

我都不願意批評醫院,也只能夠靠佢哋,只怪自己做錯選擇,能力有限。

複式洋房

sharon_pig 發表於 20-4-4 15:08
去到腹膜 私家做埋手術20至25萬 再積1政府化療都只能不出3年
我我媽都未去到其他器官 都係2年半。。。
...

去到依家,我仲覺得自己後生。可以照顧到媽媽打仗,多一天就是一天,何況爸爸也75歲,他還未知。媽媽只知道我美化左癌症既情況,有得醫,叫佢放心,醫生好快幫佢睇病,佢都好努力進食

複式洋房

chocolatebean 發表於 20-4-4 15:18

唔好咁講, 你還年輕, 可能好多野唔知, 有問題就上嚟問下, 總有JM幫到你架! 要頂住 ...

知道😣有新情況都想update 求大家幫忙😭

複式洋房

LOVEMANDY 發表於 20-4-4 15:20
有腹水,醫生有冇講唔樂觀?
伯友意願如何?承受倒做treatment嗎?雖然萬般不捨,但最好有心理準備,祝福樓 ...

找不到醫生,媽媽告知14號先有醫生報告聽。
我就擔心14日對媽媽來說。。。。。亦怕佢更苦
媽媽未知自己已經去到第四期,問題嚴重⋯⋯只知道仔女美化左佢癌症既病。唔想佢過於擔心
化療等等我都會陪佢行,媽媽不知道有多痛,但我知道會有我無法想像的痛苦。

複式洋房

Jasper911 發表於 20-4-4 15:27
去到公立醫院時可以去揾駐院社工,佢會盡力幫你⋯我亞爸舊年有胃癌⋯⋯結果申請到政府資助,九十萬費用全免 ...

真的嗎?我一陣去到就問清楚😭😭😭🙏🏻感謝你,我完全不知道有呢個方向

複式洋房

sinohk33 發表於 20-4-4 15:29
無謂去私家,棧你兩頭唔到岸,廿萬肯定唔夠用,留返D錢用於其他用途,衰D講,有錢都未必會醫好,卵巢癌係好 ...

得知卵巢有腫瘤,都痛苦😖因爲係接近最無得醫。。。。
但依況係,胃都有腫瘤,卵巢又有腫瘤⋯⋯兩個位都可能是原發位置。。
但有啲報告顯示卵巢癌機會大。

複式洋房

kolher 發表於 20-4-4 15:30
另外你可以加入FB戶的癌症資訊網。有好多同路人可以分享!加油。我2個家族的人一個已經五年,初時判定得幾 ...

Facebook 果到?我馬上搵搵🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
剛剛先出社會,都未報答父母,唔想無左其中一個

複式洋房

chocolatebean 發表於 20-4-4 15:34

你爸爸會接受唔到咩? 為何唔告知他? 一起去面對

父母都中過風,爸爸十幾年前已經失去工作能力,行動不便,一直媽媽陪伴,有時候媽媽太悶會返下工。但呢十幾年媽媽係爸爸的所有。
想自己好好安排先,再慢慢和爸爸溝通,如果唔係爸爸成日係屋企,我又成日出門。驚佢太過擔心,始終佢都好錫我。佢已經成日想問媽媽點,但佢好識做,只係問精唔精神,有無話幾時回家?

複式洋房

kolher 發表於 20-4-4 15:26
我家族曾有2個人曾經都有卵巢癌,所以有少少經驗分享。以你阿媽狀況,已轉移其他部位。起碼都第三期起.基本 ...

呢個真係一個好方法。
但係依家檢驗只係去到婦科專科醫生,仲要等埋胃腸專科,兩科都睇完,檢驗完全有結論,先可以到腫瘤科。
唯有自己有甘緊,就跟甘緊醫院。都知會好煩,但係自己都只淨返呢個方向

複式洋房

吉蒂0603 發表於 20-4-4 16:13
醫癌症很漫長,如果是早期早發現早醫,有買保險,就私家速戰速決。而現實中,就算有能力嘅病人是公、私兩邊 ...

而且佢地一個對幾十個,自私小小講,為左自己屋企人。
都真係要麻煩佢地

複式洋房

Jasper911 發表於 20-4-4 16:50
回覆 chocolatebean 的帖子

我仲好記得嗰種無助,因為我向外國住,收到我媽電話我已經喊到豬頭咁,我C6即 ...

可能我好小小,仲可以搵到,直接聯繫。
某程度心理上係真係唔想接受揀中自己媽媽,但係行動上輸唔起

複式洋房

Jasper911 發表於 20-4-4 16:41

有㗎,我當時陪我爸爸出入醫院,係醫生講㗎⋯但金額方面就係政府嗰邊決定嘅,總之 ...

我父母就一定無乜錢,係差在我淨返既小小會不會受影響,因為一直存係銀行。

複式洋房

kolher 發表於 20-4-4 18:41
其實10萬元2次化療(如果不去養和);呢個價錢其實我已經預鬆咗;正常我估8-9萬ok!因我舊年我全程負責屋企 ...

醫健通,我都整好了。呢個方法都係我依家等齊報告後,最想實行,有限度地盡快治療。
星期一都去醫院申請埋病歷記錄落來,想清楚知道做左咩檢查,亦方便我有機會搵私家。
周圍問人,都有人提意,媽媽病情唔理點都好,有一樣一定係真就係嚴重擴散,如果等公立排期化療時間長,齊報告即刻入私立醫院。打幾針,一開始左化療就同時寫轉介信俾政府排。同你講一樣,大概捱2.3針就可以入返政府醫院。
但係我除左好蠢地搵到養和一位婦科醫生同一位外科醫師,就未搵到其他私立醫院醫生。佢地開左我50萬化療費,未計其他。。我真係賣身都搞唔掂。
你有沒有介紹? 診所果啲我未敢搵,總覺得醫院好啲

複式洋房

吉蒂0603 發表於 20-4-4 19:03
醫生見病人時,的確係一對幾十,但每位病人嘅case,背後有成隊醫療人員處理。
其中一個個人經驗,病人需要 ...

其實公立醫院配套,設置,同最top果班醫生都好過私立醫院。
但唯一缺點就係慢。
而最初我自己蠢,去左一間細院,博愛醫院。有好多檢驗配套,都係出面做完返來,但3日都無醫生睇。日日守醫院,只有一晚有位當值醫生話我知係癌症,叫我去臨終中心。去到第7.8日,我已經同博愛醫護講無婦科,又唔肯轉院。最後足足訓左十日先肯轉院。
呢10日就係我帶錯媽媽去醫院,而醫院制度問題,先搞到拖10日先去到有婦科,腫瘤科的屯門醫院
但屯門醫院婦科醫生睇完,話14號先再有方向,返來聽,未有治療。。。。。
真係唔知可以點行落去。。。怪自己無錢

首頁

尾頁

跳至