自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

通常我月經到都會覺得乳房腫腫痛痛,不過到第二三日通常已經無事。但上年年尾果陣我沖涼時摸到有右邊有粒野,即刻Book去Check,照完超聲波後結果係良性,大概1.6cm。醫生話好多女性都有呢個問題,叫我唔使太擔心,注意返日常生活習慣就可以。

雖然Check完好似鬆一口氣,但知道左個胸裡面有粒嘢,點都係「形住形住」好唔自在咁 。聽人講會愈生愈多粒,又可能會愈嚟愈大粒,我又唔想開刀,點算好?

別墅

m5998 發表於 23-3-14 15:44
你家族有否乳癌病史? 若然沒有就不用太擔心, 記住要保持心境開朗

...

我屋企touchwood無乳癌病史,醫生都同我講同一番說話,仲有問我工作壓力大唔大

別墅

馮琪 發表於 23-3-14 16:18
想問多少少,點先至為唔靚仔?
我有個同事都照到有一粒,但醫生叫佢唔洗割住,可以睇定啲,但佢自己就好怕 ...

醫生話形狀圓滑就係良性, 如果不規則就惡性居多, 其實check個陣醫生會同你講埋, 唔洗自己分辨

別墅

albeewat 發表於 23-3-14 18:27
其實好多人都冇做手術, 但係一定要定期覆診檢查, 既然醫生check過係良性, 就唔洗太擔心要去開刀, 我早7-8年 ...

開完刀都會再生?咁我更加唔想去開刀喇。其實生乳房纖維廇瘤會唔會關飲食事?上網睇食避孕藥影響荷爾蒙分泌會易啲生,但我都冇食過避孕藥都唔知點解會生!

別墅

Kittymummy 發表於 23-3-14 20:24
原來係2015年做睇返post.
希望睇完唔會令你不安啦。

別墅

Kittymummy 發表於 23-3-15 11:14
我有纖維瘤果時就係工作壓力超級大而有的。

可能就係壓力問題引起,我都無咩家族遺傳病癌史。

別墅

albeewat 發表於 23-3-15 18:13
我以前會食避孕藥調經, 又慣左每朝飲咖啡, 醫生話平日吸收太多雌激素同咖啡因都會令到乳腺增生, 但後期我 ...

醫生都建議我要飲少啲茶同咖啡,因為我每日返工都會飲。原來中醫都可以搞得掂又唔洗開刀,我就會考慮睇中醫算,想問點針灸法?

別墅

bibibibababa 發表於 23-3-17 10:23
我都生過良性纖維瘤
我C6好鍾意食雞煲
差唔多每個禮拜都要食一次

好有同感啊,因為我老公餐餐都要食好多肉,所以我不知不覺都食多左肉,雞煲我自己都會煮tim啊,睇來係時候要食少啲,平時都要食番清淡D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊