自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

都話佢崇洋媚外

珍珠宮

回覆樓主:

唔係淨係nicole唔使隔啦,咁多人跟佢拍戲,果啲人係咪全部都唔使?睇啲相好多人跟住佢(保鏢,助理,camera man....)

珍珠宮

回覆樓主:

https://video.weibo.com/show?fid=1034:4671574390014063

仲周圍shopping
成個劇組不用隔離?

珍珠宮

wsyggk 發表於 21-8-18 22:17
澳洲係咪低風險區,所以打咗針唔使隔離呀?

2天前澳洲已由低轉中風險,但20/8才生效
低風險如已打針也要指定檢疫酒店隔7天+7天自行監察,未打針14天隔離+7天自行監察

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 21-8-18 22:22
不如香港政府列清楚邊個身家級數社會地位唔需要檢疫,我可能有親朋戚都有可以直入香港
...

應該好多冇爆出黎啦,而家比人影到先爆姐

珍珠宮

raven 發表於 21-8-18 23:00
咁而家應該知, 明天有無表示呢?????

明天表示:「不覺得有漏洞,只是滿足訴求....」

珍珠宮

raven 發表於 21-8-18 23:04
仲有高官從來無問責, 唔炒都要降職啦!!!

如果係內地晨早罷免咗

Cindy    發表於 21-8-18 23:59
raven    發表於 21-8-18 23:07

珍珠宮

ernbe 發表於 21-8-19 10:32
限專業工作相關活動

商務及經濟發展局回覆查詢時表示,根據《外國地區到港人士強制檢疫規例》即第599E章, ...

周圍shopping喎
https://std.stheadline.com/realtime/article/1674540/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%8D%B7%E9%87%8C%E6%B4%BB%E5%A5%B3%E6%98%9F%E5%A6%AE%E6%AD%8C%E6%BD%94%E6%9B%BC%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E6%8B%8D%E5%8A%87%E8%B1%81%E5%85%8D%E6%AA%A2%E7%96%AB-%E5%95%86%E7%B6%93%E5%B1%80-%E7%8D%B2%E6%89%B9%E9%80%B2%E8%A1%8C%E6%8C%87%E5%AE%9A%E5%B0%88%E6%A5%AD%E5%B7%A5%E4%BD%9C

珍珠宮

cy101 發表於 21-8-19 10:43
電視新聞解釋咗!

超差嘅解釋。如果佢嘅團隊有病咁點,封一棟樓檢都過千萬,帶來咩經濟效益?

珍珠宮

SiuYuen_FB 發表於 21-8-19 11:07
想知咩解釋?

咁都話經濟效益。搞到咁開唔關 經濟咪死得仲快。唔通拍一張電影帶到幾十億來咩。

咪話人哋專業人士嚟進行專業活動囉(包括shopping食嘢夜蒲),我覺得好牽強囉!而家有咩逼切性成個團隊唔使隔離係香港周圍跑先,佢哋拍戲票房收益全歸香港?唔會囉!香港係貼錢喎,一有確診全棟檢測都過千萬!而家望就望佢地冇病,唔係好大鑊!

珍珠宮

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4985742004789250&id=140973382599494
see comment

珍珠宮

回覆樓主:

此外,食物及衛生局長陳肇始書面回覆立法會議員陳振英表示,本港去年7月至今年8月6日,分別錄得145宗涉及機組人員,以及112宗涉及船員的新冠病毒確診個案,但沒備存其他類別獲豁免人士的確診數字。當局又指今年7月合共向獲豁免人士發出41,225張醫學監察通知書,較去年2月高峰的93,602張,減少56%。

珍珠宮

MC媽 發表於 21-8-19 14:55
唔係唔畀名人嚟,係要做防疫程序。做足隔離,冇事就可以自由活動。

我都想知佢點確保

商經局發言人表示,根據現行《預防及控制疾病條例》下的《外國地區到港人士強制檢疫規例》(第599E章),有關人士獲批准到港進行與指定專業工作相關的活動,同時必須遵守指定防疫措施及其他條件,包括疫苗接種、指定逗留居所、定期檢測及提供工作相關行程等。有關當局會確保有關人士遵從該等條件。

首頁

尾頁

跳至