自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

tingting2200 發表於 23-3-20 15:11
今日見有JM討論日本幅射食食物安全問題
我諗起3, 4個月前買左幾次日本蛋
標榜無激素, 快樂雞蛋, 日期仲好靚 ...
長期食日本蛋, 其次係泰國、美國、韓國, 冇得揀就新加坡,
但從未試過日本蛋會好似你呢隻咁樣,
請問喺邊度買?
幾錢?
買蛋時商戶存放蛋嘅位置如何?
因為近呢一年半載,
條街多咗賣日本蛋嘅舖頭,
但就放哂喺街邊,
如果係咁存放, 唔會幫襯.

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-3-20 15:37
邊度買?
未聽過日本出既快樂雞蛋
一樣, 未聽過日本蛋有快樂雞蛋呢個品牌~

珍珠宮

tingting2200 發表於 23-3-20 16:18
我唔會係街市買日本蛋
呢d係某間幾多分店的日本直送食品/生蠔店門市購買
$2x/盒,存放雪櫃,同埋佢去貨快 ...
哦~原來如此,
真係奇聞呢~
我買多年日本蛋, 真係未遇過.

珍珠宮

Elsa媽咪 發表於 23-3-20 21:33
我揀日本蛋係見寫住可以生食先買,唔知湖北蛋可唔可以半生熟食?

我買日本蛋原因為佢哋監控蛋嘅質量好嚴謹,有時會整炒滑蛋唔會全熟,買日本刺身級別會安全啲。

其他地方啲蛋都會睇返啲食安認證,因為殺菌不足,例如沙門氏菌,都係蛋會常見嘅菌,食咗有菌嘅蛋,輕則疴嘔肚痛,重則會敗血脫水甚至死亡,小心選擇雞蛋來源啊

https://www.am730.com.hk/%E7%94%9F%E6%B4%BB/%E6%97%85%E9%81%8A%E9%A3%B2%E9%A3%9F/%E9%9B%AA%E6%AB%83%E5%86%B7%E7%9F%A5%E8%AD%98-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%9C%80%E5%8F%97%E6%AD%A1%E8%BF%8E6%E5%A4%A7%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%9B%9E%E8%9B%8B-%E5%B9%B3%E5%83%B9%E9%9B%9E%E8%9B%8B%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E7%94%9F%E9%A3%9F-%E8%9B%8B%E9%BB%83%E6%84%88%E6%B7%B1%E8%89%B2%E6%84%88%E6%BF%83%E9%83%81-%E8%98%AD%E7%8E%8B%E5%94%94%E4%BF%82%E6%9C%80%E8%B2%B4-/308975

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-3-20 22:51
呢種嚴謹包唔包驗幅射水平? 日本一向好嘢留本土,而家咁多“好嘢”輸出比香港唔覺得奇怪咩? : ...

其實增進常識,才能有效選擇正確食材,與及增加理解傳聞真確性、可信程度嘅分析能力!

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-3-20 23:40
https://www.wenweipo.com/a/202104/14/AP6075ff76e4b0476859b62bd2.html

通常人類嘅恐懼係來自認知不足!
何謂輻射?輻射包括何等元素?哪一種元素最影响身體健康?又例如來自福島嘅食物所受到嘅輻射污染又係何等元素?此等元素嘅半衰期有幾長?人體吸收多少才會受影响?

其實睇新聞、電視節目時,有足夠認知就會分析到意見與資訊嘅可信性!有人喜歡電視講乜就信乜,有人喜歡睇完會用認知去分析可信程度!

如對醫學或健康範疇有興趣,介紹你睇英國著名醫學期刊刺針
https://www.thelancet.com/journals/lancet/issue/current#main-menu

內容好有趣,可吸收多啲有營養實用嘅資訊,有助分析能力。

其實,生活環境都有大大少少不同程度輻射,有認知,恐懼就會變少!

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-3-21 12:57
我夠知生活環境有大大小小不同程度幅射啦,不過好似系你掩耳盜鈴不愿相信核幅射帶嚟嘅嚴重影響 ...
其實大家對事件嘅認知背景內容都唔同,
我所認知嘅資料係嚟至學術性,
然後按新聞報道再用所知嘅去分析事情輕重真偽~

唔好意思,
睇你嘅留言,
應該只係睇日本核輻好危險嘅單向資訊,
然後深信不疑.
但真心建議你,
真係去搵吓資料,
真心去理解一下何謂幅射,
睇下當中所提到嘅危險性同現實有幾大相距.

新聞報道都可以係一個好好帶風向嘅導體.
有人會人云亦云信到十足, 亦會有人會質疑,
如何對待一段新聞, 好睇個人認知與理解能力.

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-3-21 13:39
哦,即系你睇到嘅系科學學術性,專家講嘅反而唔系 咁你咪去多d日本食多d日本食物囉 ,信則有不信 ...
從小, 學會了logical thinking,
看事情會從得到、歸納、朔因,
三方面觀察,
然後得出結果,

我冇睇你講嗰啲電視節目,
不能為專家所言而作出任何評論.
只係一直都有正、反雙方嘅報道,
我兩邊都睇,
透過報道再分析啫,
我唔一定係食日本食材,
只係揀相對安全嘅食物啫.

比起輻射蛋,
我覺得沙門氏蛋與重金屬蠔對身體帶嚟嘅禍害來得更快更大.

祝你身體健康~
只係小事一宗,
無謂執拗

首頁

尾頁

跳至