自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為樓主無知又唔睇清楚資料就叻唔切如獲至寶
LOTR一直只係臨時簽證, 得半年期限, 係BNO5+1簽證出爐前的臨時安排. 既然而家BNO5+1簽證已經推出左咁耐, 已經有唔少人用到5+1簽證走, LOTR當然冇左原意, 順理成章會取消LOTR啦

樓主同我係大陸啲親戚一樣, 一見到LOTR取消就打哂飛機以為BNO人俾人利用完就冇得去英國. 好心你係香港可以唔洗上唔同網睇全世界新聞同資料, 就睇清楚先出來講野啦

大宅

回覆 Jasmine-4711 的帖子

LOTR都要, 最大分係唔洗預先提同驗身報, 隨時買張機票就即走得, 去到英機埸show比入境主睇銀6萬蚊港幣就即埸攞到半年居留, 再在這半年內在英本土申5BNO visa.

12個傻仔又影相又大叫,
你問心個句啦,
唔好話英,
一個國機埸禁都唔比架啦,
12個傻仔真係底死架

大宅

回覆 Ononluk 的帖子

其實冇話死唔死線,只係9月開學, 想早啲過去幫小朋友搞入學, 驚等BNO VISA批完先過影響開學(其實英國本地已經搞哂派位, 而家去只係叫做早啲入紙申請插班)

大宅

Ononluk 發表於 21-7-23 17:52
唉,我都不打算做人政治棋子移民去英國,但每日總會睇下新聞啩。

樓主講到懶有見地咁,但最基本新聞資料 ...

樓主咩都唔知就立場行先,”如果LOTR能為英國帶來精英”咪姐係串緊bno去啲人唔係精英,” 為何英國突然叫停呢”咪就係想笑bno人冇得去英國囉。
立場點樣真係唔緊要,多元意見交流係好事,例如其他人講下學費安排等等。但佢資料都講錯時仲想笑人,咁真係抵俾人窒啦

大宅

mike89 發表於 21-7-23 18:09

只想知幾時取消雙國籍

贊成,最好當官嘅要三代都放棄外國籍以表示忠誠,不過我驚到時香港政府會冇咗八成官員

首頁

尾頁

跳至