自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Mingming12345 發表於 23-4-11 20:54
想問下我冇內地銀行戶口,
咁可唔可以用到香港WeChat pay 或者支付寶?

基本大型商場和連鎖店都可以使用香港版支付寶和微信支付。

坐地鐵用Alipay HK嘅跨境乘車碼。

唔係經常上大陸只係霎時高興上去玩兩三日,根本唔使開大陸戶口唔使養大陸電話卡,唔使將簡單的旅遊事件變成複雜化。去大陸玩三幾日係放鬆自己,點解搞咁多嘢去麻煩自己!

公爵府

Mingming12345 發表於 23-4-11 21:05
多謝你詳細解答
另外想問香港版支付寶和微信支付,可以係香港先入港幣係戶口再係大陸兌人民幣用嗎 ...

有實名認證係可以!
無綁卡,在香港便利店入錢到支付寶香港/微信,去到大陸同日本都可以用到

公爵府

Mingming12345 發表於 23-4-11 21:28
係咪入港幣?
去到大陸會自動兌換人民幣架?

係咪入港幣?
答:香港便利店梗係入港紙啦!

去到大陸會自動兌換人民幣架?
答:係,例如使咗RMB78.3即時係手機睇到扣咗HK$89.4,同日本一樣顯示扣咗幾多港紙。

公爵府

回覆樓主:

我係大陸都有用人民幣付款,通常收錢的國內人士, 第一眼見到人民幣現金會呆1至2秒,之後當無事正常返。可能佢哋好耐無見現金啫,被現金嚇一下啫

公爵府

AprC 發表於 23-4-11 23:41
好奇想知道,外國人去中國,佢哋用現金嗎?
x2,外國人去中國真係唔方便,用現金無得找錢,電子錢包對外國人嚟講仲複雜。外國人自由行中國真係大挑戰。

公爵府

yeung_ma 發表於 23-4-12 09:55
支付寶冇實名登記,在大陸能否用到?
綁信用卡唔使做實名登記

公爵府

Giant 發表於 23-4-12 10:16
如果唔買電話卡,香港電話亦冇漫遊,咁上到大陸冇數據咪用唔到電子支付囉?
另外,Alipay HK 冇綁信用卡,只 ...

唔買電話卡都要買數據卡啦,你諗下如果你冇電話卡漫遊,又無數據卡,咁你不單止同香港斷絕聯絡,仲會同世界斷絕聯絡。我沒有大陸電話號碼,冇漫遊,買張數據卡可以收到 whatsapp, fb. 可以在大陸俾電子支付。

Alipay HK 冇綁信用卡,只係響便利店現金增值,上到大陸如果用晒D錢時點算?
只要你有實名認證,可以唔綁信用卡,在香港便利店增值就可以。

首頁

尾頁

跳至