自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

日日睇 YouTube 多過 Netflix;睇 Netflix 又多過 電視

但 YouTube 每隔幾分鐘廣告超煩,見有 YouTube Premium 好似月費 70蚊,
無廣告,而且有 YouTube Red 獨家節目,但唔知道值不值。

有無人用緊分享下?

大宅

E_gold8806 發表於 22-9-6 21:53
有用, 冇廣告舒暢多, 我用一個月98蚊5個人分, 聽人講過印度和淘寶好平, 但唔知詳情 ...

係咪有 Youtube premium 自家電影或劇集?有無韓劇?
個 Youtube music 係咪同 spotify 一樣的?

大宅

E_gold8806 發表於 22-9-7 13:51
回覆 FeiLong 的帖子

係睇咩都完全無廣告咋, 唔係好似Netfix 果D, 如果YOUTUBE有 upload嘅片集全部都冇廣 ...

有一個月免費試用,我正在使用中。
有YouTube自家製作節目但唔多,同Netflix相差十萬八千裡。

個YouTube music感覺不及 Spotify 或 Tidal,但有好過無。

我估收費主要優勢就是完全無廣告。每月69好似貴了少許,或者試用期過後改用 98家庭plan(5個人共享),然後找朋友夾

大宅

Ononluk 發表於 22-9-7 16:37
Family 唔係$128 咩?

香港 $98

大宅

我以前用 Spotify 聽歌(月費 58),一年半後改用 Tidal(月費 48),先用軟件將 Spotify d 歌單全部轉去 Tidal。Tidal 音質最好,但亞洲音樂不齊,軟件又常故障。用了兩年準備返去 Spotify。

不過宜家又見到 YouTube Music 係包在 YouTube Premium(月費 68),
心想,如果用 Youtube Premium 已包 Youtube Music,應該就無需要 Spotify,兩者好似差不多。

有無人用 YouTube Premium 同時又訂閲另一個 音樂平台(Spotify, Tidal, KK Box, 之類)????

大宅

winner128 發表於 22-9-7 21:52
我有YouTube premier , 但我都有用KKBOX, 用YouTube music 好多都係YouTube 睇開既Mv, 最慘係時大聲時細聲 ...

YouTube tips:

如果你用 Windows 電腦,打開自動音量調節,電腦會將所有音量壓縮保持一致。
如果用 smart 電視,打開個自動音量控制或夜間模式

手機的話,就無呢個功能。

大宅

飯團貓睏睏 發表於 22-9-8 10:59
用咗AdGuard後,所有網頁包括youtube完全無廣告喎。

我主要在 smart tv 上睇,點樣 block?

大宅

domantai 發表於 22-9-8 16:07
我用慣moov聽歌,試用youtube music好唔慣,唔知係我唔識set定點,每次開都唔係播媒體櫃啲歌既
...

我用了兩年 Tidal,呢個係音樂串流中音色最高的,號稱超越 CD 達到錄音室水準,
不過我的硬件都是普通貨色,未到高級器材,聽的是流行勁歌,不是古典,
只不過呢個 Tidal 太多 bug,有時自動 logout,有時播播下 load 空氣,有時打開又故障 要 reboot。
亞洲音樂支援差,其他平台都上架的中日韓音樂,呢度一系遲一步,一系永遠不會有。

準備去返 Spotify 之際,突然發現剛剛 訂閲的 YouTube Premium 有 Music 功能,
宜家用一個星期去試下,如果 ok,下個月就 cut Tidal。

轉換歌單,Tidal -> Spotify 或 Tidal -> YouTube Music,
我用:
https://www.tunemymusic.com/

大宅

兩個月後 follow up,已經取消音樂串流 Tidal。
用了兩個月 YouTube Premium(包含 YouTube Music Premium),
很滿意。音樂選擇多,運作順暢。
雖然要適應一下 YouTube Music 的界面,
不過一個月好快就適應。

月費 $68 無廣告 YouTube Premium(包埋 YouTube Music 付費版)
我覺得超值,你地都可以考慮取消 Spotify、Tidal 個咋,
改用 YouTube Premium,一個價錢雙重服務。

另外,大馬個邊 YouTube Premium 月費只有香港不足一半。
幾個月後去大馬就改用當地月費。

首頁

尾頁

跳至