自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cheung2013 發表於 22-8-30 11:30
香港已經失去左國際城市和金融中心的地位,係清零大革命中失去越嚟越多,失去正常嘅生活,經濟大清零
...

不同意香港能與病毒共存:every life matters

有記者問及外地「與病毒共存」 逐步復常,港府做法有別,盧寵茂稱「We are different from other countries」,舉例稱英國死亡個案超過20萬,不希望香港出現相同情況;又提到香港與新加坡不同,香港有較多長者,但接種率仍然偏低,稱作為負責任的政府,不能忽略長者的健康,「As a responsible government, we have to protect the health of our people…… every life matters」,故不同意能與病毒共存。

Farfetchhyt    發表於 22-8-30 13:00

男爵府

無話可說 發表於 22-8-30 12:12
呢個世界仲有東南亞地區架,製造業越南果d開始追上黎啦!其他展覽果d而家陸續轉新加坡啦!唔好睇到以為國 ...
財政司司長陳茂波表示,如果不能成功遏制疫情、達不到「動態清零」及保持平衡,就難以跟內地恢復通關,對香港經濟影響更大。

外商到港做生意,除了香港,更重要是內地市場,尤其是大灣區市場,如果香港管控好疫情,實現「動態清零」,跟內地通關,外商就可走進走出整個內地市場,這才是吸引。

男爵府

gallygally 發表於 22-8-31 08:33
李家超琴日上去傾通關, 你知唔知大陸人叫佢唔好上黎累街坊呀。
香港攪成咁, 大陸人都嫌棄我哋。 ...
深港疫情升溫 李家超或押後訪問廣東

由於本港疫情處於高峰期,深圳也正嚴陣以待防疫,李家超擔任特首之後的首次廣東行可能生變,不排除將延後。

連廣東都唔想

男爵府

唔係細路 發表於 22-8-31 09:50
晒氣啦,內地省市疫情飆升既話,省市要問責落台,點會通比你

明知冇可能免檢通,班官都要打咀炮扮工!

男爵府

nicelady2828 發表於 22-8-31 10:13
大陸人外省人都嫌棄,何況香港人
點解係咁,咪就係不合理嘅過度防疫,郁啲就封
...
防疫失敗 大陸官員會被追責下馬問前程!

男爵府

gallygally 發表於 22-8-31 11:11
科研係靠緊國內啦, 真係咩都海外專才....眼光真係狹窄到不行, 不如上少陣微博啦

...

你鬧緊特首?
特首:為港創科發展「搶」全球頂尖人才

特區政府致力推進粵港澳大灣區城市深度合作,為大灣區創科發展開創新篇章。他透露,將於10月發表施政報告時提出發展香港創新和科技事業的想法和措施,包括如何把握時機「搶」人才,吸引全球頂尖人才匯聚香港

https://www.wenweipo.com/a/202208/12/AP62f56a45e4b033218a5cc6dc.html

首頁

尾頁

跳至