自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我最初一聽到啲後生話去 working holiday, 都會有少少反感, 但自己身邊認識 3 個去完 working holiday 回來的, 佢地令我改觀!

一個係好熟的朋友個仔, working holiday 返來一年, 跟長輩入行做地產, 頭一年已經做到一個大 deal, 賣咗間 house, 呢啲客唔易做, 如果唔係做人有啲眼界, 唔怕辛苦, 個客見你一個死靚仔, 睬你都有味。

另一個係我服務的 NGO 請的員工, 佢學歷唔高, 所以人工都係得萬幾, 但做嘢十分交帶, 全部嘢自己可以獨立處理, 又係唔怕辛苦, 唔介意 weekend 開工 (因為有 event)。

最後一個, 去澳洲的農場打工, 結果識咗個澳洲男朋友, 最後嫁埋, facebook 見佢已有兩個小朋友, 看來非常幸福。

RAA    發表於 23-9-11 11:00
mimi199188    發表於 23-9-10 22:02

侯爵府

buklaylay 發表於 23-9-10 13:17
有個舊女同事(97年出世),舊年 working holiday 去咗加拿大... 賣廢水... 日日對住d華人咋
...
咁係你呢個朋友唔識揀工, 又或者根本資歷太低。我聽過係可以去做寫字樓工, 在會計師樓做 trainee 之類。問題係如果佢英文唔好, 學歷低, 無論香港或外國, 都唔會搵到好工。呢個係人問題, 唔係個機制問題。

RAA    發表於 23-9-11 11:01

侯爵府

micsin 發表於 23-9-10 14:19
相信一樣野 好工 永遠留比自己人 外勞 你睇香港就知啦 永遠請外勞做無本地人肯做的工
...
衣家講緊低薪短期工!

不過你有偏見唔怪你, 我都係親自見識過做完返來的, 才會改觀。

侯爵府

Rabbit-horse 發表於 23-9-11 02:04
其實係咪樓主你識個d本身癈癈地或真係只係想去玩一年拎經驗?
我識好多係香港working holiday 揾到好工轉wo ...
咩圈子的人, 咪就係識返同類的人 .......

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊