自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友諗住9月入紙離婚

同男家爭1對囝囡撫養權,應該女方我朋友勝算高,因男方去滾

但我見到佢嘅幼稚園囝同初少囡唔開心,我問佢有冇諗清楚有冇灣轉佢話冇得救

見到佢啲小朋友唔開心好心痛,而且女方得嗰3萬人工唔係多又要請工人湊,日日做十幾個鍾爭到撫養權都係工人湊,男方要比幾多等法庭判

咁大個人終於明:寧教人打仔,莫教人分妻
見到好多人回應,補充吓:

女家屋企有公公婆婆幫手湊吓煮飯
男家好想爭細路

我唔係食花生,我有介紹啲人比我朋友識,然後啲人搵我朋友做嘢。我都有經常買禮物同帶小朋友去玩。

搵3萬幾咁多人駛好窄吓,要租屋養4人開支包括工人係好窄嘅,given而家男方未比贍養費嘅情況下。

補充2:

其實我想比大家見到個post諗清楚係咪要離婚啫。我朋友開com sec,公司, 工時好長,每日返去細路訓咗教,得星期六日陪到,sacrifice 咁多,希望佢離婚後真係重生啦。

大宅

回覆 終極熊貓 的帖子

我知嘅都係聽佢講嘅
小朋友好受傷好無辜。佢哋咁細同我講嗰時都表露唔開心。

大宅

唉!我都唔識講。

佢忍,我心痛佢;佢離婚,我心痛佢兩件寶貝。

佢工人同我講細嗰個喺佢父母分開後就好易喊,因佢呀媽帶住兩件搬去親戚到住住先。正式離婚再搬屋。

咁細個就破碎家庭,屋企又唔係有錢,好可憐。

大宅

回覆 babyhoi 的帖子

我都知佢一定受咗好多委屈,我曾經都講過我為佢決定重獲自由而開心。
但係見到佢小朋友同我講佢哋爸爸嗰時嗰種興奮真係好心痛……

大宅

回覆 hfl2000 的帖子

直接金錢就冇
買嘢比佢小朋友,得閒幫手湊呢啲就有

大宅

回覆 granja 的帖子

冇,淨係講佢細路見到爸爸好開心,(因為有次我帶佢哋去我屋企玩完,爸爸接走)問咗兩句:有冇得傾,有冇灣轉?
佢話佢想分開

大宅

回覆 Carol999 的帖子

我冇怪朋友離婚,只係原來離婚真係好影響小朋友。我身為佢朋友,唔想見到佢哋離婚同女方現在承受好大經濟壓力啫。

大宅

回覆 Fishqqma 的帖子

哈 我都唔知
可能各有各位再當大家維繫屋企嘅拍擋。適時 family day, 去旅行,當佢係陪細路嘅腳就算。

大宅

回覆 ada0707 的帖子

一家四口包埋工人重要交租
租萬幾,工人起碼4730,剩低水電煤,所有人伙食。

難聽啲講,小朋友去學吓課外活動都冇咩多餘錢呀!

大宅

回覆 cupid0627 的帖子

妳而家幾好嗎?小朋友好嗎?
祝妳幸福~

首頁

尾頁

跳至