想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 26615337 的帖子

係呀~我地兩個就係一月一次 一月兩次 個d friend
經常揀中經前後do
先知好難中就開始玩紅d
家計會姑娘話 你咩鬼都唔好check 兩三日do一次啦人到中年啦

複式洋房

回覆 eeweewee 的帖子

哈哈 我灰到都想養動物但我其實麻麻地有愛心
只係想有野distract 下自己 咁係唔岩既
不過有d野分下心都開心
今日睇中醫 我同佢講我好心急好緊張 佢話咁緊張係唔會有架~

複式洋房

回覆 KateCow 的帖子

Same here 只係我未去到ivf
心理壓力太大 係囉 想要b既可以點唔諗呀!
咁都要知幾時排卵架 排卵就要do架啦
Do完就會留意下身體變化同分泌
差唔多日子就要預黎m
我都想放鬆 但預左想要就會有期待~

或者我地要搵多d興趣 由朝忙到黑就唔會諗
不如我地真係試下好relaxed 咁 係超relaxed 咁 係真係唔諗咁 ⋯⋯ 至少都唔會失望

複式洋房

回覆 KateCow 的帖子

同你一模一樣尷尬地說我地自結婚後有時成個月都冇 最多都一次兩次
係有一下kick我爆發話想生仔 先開始密d
一開始用排卵紙時我地完全係交功課狀態 甚至有時因為我太緊張話想幾時幾時要 而同我老公嘈交
至直近排同我老公坦白講開左 大家先多左配合
我35啦 不過中過一次宮外 我成日都覺得係我唔得 原先真係冇諗過要人工 因為身邊冇人做過
今日開始搵左間中醫睇 又開始做返簡單運動 過完年再諗下ivf

我每次黎m第一日都會好崩潰
黎m時心情係最輕鬆
完左又係緊張開始
但我本身份人都係緊張底 返工做野都緊張
等我試下試下試下學習下輕鬆

你呢 試左幾耐就去搵ivf ~?
你老公接受到二人世界嗎?

雖然身邊好多人都生左一個又一個
但都好多人冇生又二人世界好開心 我唯有咁諗望開d

好多野我冇同朋友傾 同人地講只係會話唔想生/順其自然 好難開口同朋友傾我生唔到

複式洋房

我叫有得揀 我打針 但之後半年要避孕
個半年我勁勤力做運動又戒口睇中醫 但就冇聲氣 中埋武肺後就冇睇中醫又懶 日日放負中

我呢兩日m到 食下中藥 做下運動散下步 整下蘿蔔糕 散下心先

你都好 有朋友傾下計散下心
我未識同朋友講呢類topic

複式洋房

回覆 FungKSh 的帖子

其他野都可以努力下唯獨呢樣野真係一半努力一半緣份
我要睇開D, 接受下
日日催眠下自己先

複式洋房

回覆 Nagomi 的帖子

個個都係咁講去旅行開心就有真係唔洗再計排卵都中嗎

複式洋房

回覆 ymc_83 的帖子

過左年放鬆心情希望你一擊即中我雖然未試ivf 但其實本身我有d抗拒 一來用錢 二來驗好多野又要打針個身體同精神都好攰
但過完年或者我都要試試

複式洋房

都好呀 至少你都check過晒身體健康先開始做~我除左家計會個類 其實都冇認真驗過
我都懷疑我有瘜肉個類~ 我尋日dodo完有血絲 以前冇 驚驚

複式洋房

我都係岩岩開始返睇中醫同做運動你備孕左幾耐決定ivf?
你早早開始排公家叻叻

複式洋房

回覆 stronger1163 的帖子

咁你做左一次ivf?之後唔打算去做了嗎?

我知道大家都好想快d中
但事實上眼見身邊都有d夫婦唔生 以前我會諗佢地想二人世界 有更高質的生活 其實可能家家有本自己的經

其實唔生既人生係唔係一定好似好悲哀咁

我每次m到係最放鬆 一到排卵時好擔心自己唔識排
計紅d計到我已經想放棄 想不如skip一個月 下月再努力
我點都諗唔明唔計排卵既夫婦係點中既 哈哈~

複式洋房

你唔介意 可以係到分享下~或者當係打diary咁
打左出黎舒服d

我覺得ivf真係好似好辛苦咁
錢又貴 時間又用得多
又要受身體同心理壓力
見網上share 又唔係百發百中咁
我好佩服努力過同在努力嘅每一位~

複式洋房

我上年直情係抑鬱狀態
unfollow 晒有BB的frd, 又唔睇邊個邊個明星生仔的post
唔出席好多小朋友的聚會
有幾個好frd的同事group 佢地都係媽媽, 成日share bb 日常, 我mute左, 冇出聲
來M第一日就會睇會唔會有人bingo但會出血
又成日喊
我覺得我有精神病

複式洋房

回覆 chelseywong 的帖子

咁你都係易受孕wor有冇去check 係咩問題呢?

我個同事頭2次小產, 後來都生左1個健康小寶寶, 近來又一次小產

可能你機會都大
但我都明, 經過咁多次, 身體心理都會好累

我自己都好想放棄了, 但老公又話佢想要, 個下... 我有D唔識面對... 老左會點呢? 佢會唔會怪我呢~~ 係咁亂諗野~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊