自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

無朋友,無街去,無目標.無嗜好!
大把錢,但係一件衫可以着10年都唔會買!因為孤寒!平時返工放工!放假為咗打發時間可能去游吓水,跟住就去陪下阿媽!除咗我唔得閒要佢幫手湊下小朋友,大多數我自己搞掂!
我同佢分開房瞓十幾年,無感情,同屋關係,小朋友都大啦!中學了唔會好似細個咁,成日要我帶佢哋出街,
我而家好擔心嘅係,佢嘅精神寄托剛剛走了!講真!我同小朋友都已經唔需要佢,各自安好,各自有各自嘅生活,我好怕佢突然間黐埋嚟,唔知點算!我仲諗住過年自己帶小朋友去旅行,我怕佢死跟!可以點處理!

複式洋房

CCY22 發表於 23-11-13 05:45
連去旅行都唔預埋佢,一家人點都要包容和照顧㗎!第日老左要定期睇醫生或生活上問題都要佢單獨應付,唔得 ...

我已經想好60歲就去申請老人院,65有強積金養下老,可以申請政府老人金,小朋友最緊要自己搞掂,唔養我都無問題!

複式洋房

佢冇做錯嘢,爸爸本分做足,小朋友小學嗰陣時都會講吓小朋友嘅嘢,而家上中學,我話你有嘢問小朋友啦!大家基本上都唔會點講嘢,我覺得咁嘅生活模式我都OK,各自有一份工,大家共同撫養小朋友,佢又有俾家用,咁點解要離婚啦?
小朋友大部份時間都係我湊,爸爸放工返嚟佢哋都瞓啦!所以都係少接觸!

複式洋房

月C 6無感情,唔想煩小朋友,自己plan定老年生活,不可以嗎?

複式洋房

我哋分開訓十幾年,佢放平日,小朋友返學,佢通常返去媽媽度,而家他媽媽走了!真係唔知點處理大家嘅相處模式,一路各自各修行!
我哋拍拖無幾耐就結婚,當初我被迫分手,真係求其搵一個,感情唔深,相見好同住難呢個道理真係無錯,三觀不合,好快我就發覺我真係唔愛呢個男人,有咗小朋友,唔係話唔可以離婚,只不過大家咁多年相處嘅模式,我覺得無大問題!咁唔鍾意好難迫自己鍾意㗎嘛!

複式洋房

如果人生有80,我都用咗2/3,所以點解浪費時間離婚,睇相話我只有一段婚姻,亦都講到明我同佢係還債嘅,咁就同今世還俾佢,下一世生死不相往來,60歲開始申請老人院,65歲拎強積金都應該有得入住啦掛!
我仲諗住18歲同小朋友申請定公屋!
我相信我要努力地實現我今生唯一嘅夢想,老來有自己人生,好多嘢都唔夾嘅!佢脾氣都幾暴躁,而家好啲,因為我唔同佢講嘢,佢有時會借小朋友比說話我聽,我梗係唔理佢啦!

複式洋房

littlefunpig 發表於 23-11-14 01:41
大概率都係呢類
正常土生土長有受下教育、有少少面皮既點會幫埋仔女申請公屋? 講出黎仲好平常一 ...

現今社會讀完大學,打份工,除咗父母有啲錢俾首期,我相信幾難都會靠自己上到樓囉!我覺得我思想好正確,18歲申請公屋,到化28歲準備結婚啦,加埋老婆個名,兩公婆再儲錢再去轉居屋,我相信好多人都係行緊呢條路囉!

複式洋房

bb060908 發表於 23-11-14 08:22
咁你知唔知申請公屋,入息係唔可以過上限? 如果你嘅小朋友讀完大學仲可以申請公屋, 我真係替你可悲
...

剛剛畢業就可以搵109,700!

複式洋房

ycch03140205 發表於 23-11-14 08:23
剛剛畢業就可以搵109,700!

大把有錢人住公屋,原來住公屋咁可悲㗎!明白晒!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊