親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

bosch 發表於 19-2-27 00:22
偷龍轉鳳? 偷左你盒絲巾, 之後擺個類似吉盒入去?

響巴黎搭地鐵真係要非常小心, 就算你行緊路都會有人開 ...

尋日朝返左香港啦,謝謝關心

bosch    發表於 19-2-28 16:27

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

小公主媽媽 發表於 19-2-27 07:15
我一家四口,passport 都不知道點放,其實passport 放酒店safety box 是否都好危險?
...

係巴黎,我無放響酒店,證見財物用腰袋跟身。腰袋您同老公一人用一個,每一個放到兩本passport.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

mami42 發表於 19-2-27 03:28
呢種最多放一本護照?家人一人一個?

一個袋可放到兩本護照

水晶宮

missvivi 發表於 19-2-27 08:35
我從來旅行證件同錢都一定跟身的。無咁危險的地方就背囊貼背放,覺得危危地就用貼身包裝,帶係衫入面。同 ...

我都有 copy, 另外都會存響家人處。

水晶宮

小公主媽媽 發表於 19-2-27 17:19
如果夏天著鬆身衫想放入面都驚比人見到

腰袋貼身的及攝入褲頭,不過係熱啲,所以去呢啲地方唔relax!

水晶宮

CrabPincers 發表於 19-2-28 09:10
我上網搵到隻防盜backpack,Pacsafe, 大家有無聽過?我有d想買

無,我唔揹背囊

水晶宮

bonnieluk2011 發表於 19-2-28 09:35
巴黎治安好差
我一個人講電話 比4-5個人圍住
好彩剛好有警察經過

真係好彩!
那天報案,我們講被偷野,警察第一時間問係咪電話被偷

水晶宮

lovely_princess 發表於 19-3-1 23:58
如果錢同證件分開袋仔袋前面,咁咪係人都知道係重要嘢?買完啲嘢又要點樣處理先至唔會俾人盜取?
...

我用一個腰包放證件,信用卡及紙幣攝入褲頭內貼身,人家唔會睇到。另外用個袋仔放啲散紙幣及碎銀隨時用,被偷都無咩影響。
今次教訓,如果上車後仍有人夾硬迫上來,我地會落車;另外,買名牌,會帶環保袋裝好在內,面放其它物品遮掩一下!

水晶宮

細姐姐 發表於 19-3-2 00:23
我朋友在意大利,也被一對男女,偷走銀包的錢,不是整個銀包,都唔知,偷了錢,銀包放回衭袋
...

又一個神偷羅馬都出名多小偷!

水晶宮

dl0408 發表於 19-3-2 07:58
幾年前暑假去巴黎, 用左貼身腰包, 但熱到不得了, 狂出汗, 腰包內的護照都濕埋, 第2日頂唔順冇用了.

Pacsaf ...

想像到我無夏天去過,但巴黎,熱都真係要貼身放,太唔安全

水晶宮

missvivi 發表於 19-3-2 09:41
佢知係重要野又何妨?只要你貼身咩,佢無機會落手。重點係貼身。 買完名牌就唔好招搖啦,裝入大袋內,我 ...

按錯掣

水晶宮

梁媽媽 發表於 19-6-11 10:44
聽人講, 跟團在酒店食早餐, 都會比人偷走個袋, 佢地都入黎食早餐, 趁你唔覺/ 各人行出行入去羅野食, 就成個 ...

巴黎建築好靚但治安真係唔太好,怕怕

水晶宮

kururuchi 發表於 19-6-30 14:26
有兩日會去巴黎
諗住咩呢種斜咩袋仔
長期擺前面

放前面可能好啲,我朋友在巴黎住了廿幾年,佢出街都係斜揹袋。小偷神乎奇技,只有盡量提高警覺。搭metro如果好迫,最好落車等下班。我們今次係上車後已貼門,但後面再夾硬迫上來,就係呢幾個小偷。遇示威遊行封站更加要小心,趁飛站多啲時間給小偷下手。一切小心,祝旅途平安愉快!

首頁

尾頁

跳至