親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

今天是第二日返工, 終於有點時間寫d意見.

1) 離開飛機辦理入境手續前, 最左邊(left hand side)有部櫃員機, 姐妹們可先噤錢至出境. 唔噤都唔怕, 出咗閘離遠少少近廁所附近都有部櫃員機. 按圖指示, 噤 plus 標誌就無問題.

2) 我們是包部wish七人的士入墾丁, 司機好細心+體貼, 沿路要經好多小路至可以上高速公路, 我哋就是怕麻煩包車算啦, 都係TW3,500, 玩8個小時(司機話可超時1.2小時, 最緊要玩得開心喎). 結果我們先到恒春食甜品(雪糕+美味PIZZA), 再於墾丁放底行李, 去咗砂島~貓鼻頭~鵞鑾鼻公園(要入場費, 憑學生証半價)~白砂灣海灘~關山睇日落(記得要帶蚊怕水, 好多蚊)~漁港吃海鮮料理(4人TW1,340)~出火放煙花. 沿途司機有講解, 每到一個景點佢都有介紹, very good.

3) 其實唔需要出wifi咭, 因為高雄同墾丁民宿有免費wifi, 可任用. 另外高雄好多大商場可以連接wifi架.

4) 出電咭手續好麻煩, 要填好多資料, 因為包車司機話幾年前有人用電話咭做非法事情, 所以現在出咭好嚴.

5) 鑒於墾丁天氣時好時壞, 浪很大, 所以取消了任何水上活動, 結果好悶地渡過了2天, 去了海生館, 同jar電動電單車, 都幾好玩.

6) 我們在墾丁大街臨上公車的站頭(美協飯店前)買了海生館coupon, 但到海生館前要先到票務處換入場卷才可進場啊!

7) 在墾丁搭共車都方便, 而且分段收費, 由海生舘回恒春亦只是TW26一程, 不過落車時要交還張發票俾司機叔叔.

8) 另外, 在海生館回恒春時, 巴士司機誤時, 結果等咗45分鐘, 其間好多計程車主動上前叫你車, 我哋又唔趕時間, 佢D車又舊, 無啋佢.

9) 記得有細路就帶埋張學生証, 憑學生証買飛有優惠.

10) 夜晚行墾丁大街時一定一定要帶備膠袋裝垃圾, 因為台灣收垃圾要付錢, 所以無人會放個垃圾筒搵自己笨. 垃圾就返回民宿處理吧.

11) 行夜市唔好行六合夜市, 搵遊客笨, 條街又短又黑. 我哋經包車司機介紹去咗瑞豐夜市(唔知有無記錯), 好多嘢睇, d嘢又平, 無介紹錯耶.

寫住咁多先, 記得再補.

fatmth    發表於 13-9-2 11:28

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 pennyma 的帖子

平唔平就唔知, 因為無比較過, 但係問過六合夜市一個普通旅行袋, 比紅白藍好少少, 開價TW650, 約HK$162, 我so都唔so佢, 反而瑞豐價錢比較平實, 公仔T-Shirt 都係講緊TW30/件 = HK$75.

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:zxzx 的帖子

我有空開電腦打俾你

伯爵府

好媽媽勳章

還有恒x銀行於18/8的匯率, TW20,000 = HK$5,253.34 ($30 Fee)

伯爵府

好媽媽勳章

各位, 已PM ed.

伯爵府

好媽媽勳章

卡兒 發表於 13-2-21 15:20
六合夜市=大陸夜市......已經比蝗蟲攻陷了我住高雄既朋友,話9成係大陸人,已經冇台灣人去~ ...

六合夜市真係好舊, 主要以食為主, D人又雜.

瑞豐夜市好旺, 食同買嘢都有, 不過要小心扒手.

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 qlee 的帖子

應該不會休息, 就如香港廟街.

補充一點, 附近有好多商舖, 賣衫/賣飽bread, 又有珍珠奶茶, 幾好行.

伯爵府

好媽媽勳章

引用:可以PM我有關包車司機資料嗎?+謝謝!我5月中

原帖由 wyan16 於 13-04-09 發表
可以PM我有關包車司機資料嗎? 謝謝!

我5月中去, 得2個人, 包車好呀還是跟巴士團好呢 ...

2人坐巴士入墾丁, 入去坐大巴或包車都得, 當然搭巴士等車就麻煩D啦!

去海生館/玩水上活動, 就坐大巴, 可以玩半日.

其他圍墾丁果D地方, eg夜晚去出火, 因為出火地方太黑, 去完可以去海鮮市場(即街市食晚飯), 個人認為包車方便.

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+maywei+的帖子 Hi+Maywei,我也打算坐

原帖由 guigui82 於 13-04-09 發表
回覆 maywei 的帖子

Hi Maywei,
好易搭, 不過巴次好梳, 成半個鐘一班, 你問民宿佢哋会落意話你知搭車位置

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+guigui82+於+13-04-09+發表回

原帖由 maywei 於 13-04-09 發表
好易搭, 不過巴次好梳, 成半個鐘一班, 你問民宿佢哋会落意話你知搭車位置

...
我第1個發帖第6点有寫詳情

伯爵府

好媽媽勳章

papajelly 發表於 13-4-22 13:10
有冇人可以幫到我?

1. 我見d人話懇丁taxi成日要講價, 係咪呢? 一架taxi可坐幾多人? 我2大3小(6-10歲)一架 ...

1) 台灣的士有兩款, 一款似香港5人的, 街上常見, 另一款就係好似七人車咁, 兩款都係坐4人, 七人車後面通常摺起放行李, 所以都係坐4人. 但唔知係咪可以講價, 長程就一定可以, eg入海生館, 我見响海生館走時都有兩至三台的士等客, 不過就好舊, 唔敢搭.
2) 睇吓個人鍾唔鍾意行/睇海洋生物, 我家就行半天, 我見其他人話可以睇1日.
3) 唔清楚.
4) 唔危險, 可能我包車幫我手set嘢, 帶我哋行, 不外乎燒煙花, 放火箭等, 不過真係好黑好黑, 建議開定手機電筒, 因為比較多梯級.

伯爵府

好媽媽勳章

引用:maywei,+你好!可否PM包車資料?thanks!

原帖由 Ngmama2012 於 13-04-24 發表
maywei, 你好!
可否PM包車資料?
thanks!
我去咗旅行, 要下星期一才可回覆

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Maywei,+我哋一家打算8月到墾丁4日,+想問「

原帖由 PowerPuff-Girls 於 13-05-17 發表
Maywei, 我哋一家打算8月到墾丁4日, 想問「墾丁旅遊達人」可靠嗎?他們剛跟我找到「夏都」房間但要先付清, ...
這個我不太清楚,但是我知道墾丁民宿是要預先付清租金, 這是慣例,否則不会留房, 這点真係衰格。

棉花糖媽媽  但我揀的民宿 (7月頭住) 只要我付一半的訂  發表於 13-5-24 14:48
棉花糖媽媽  但我揀的民宿 (7月頭住) 只要我付一半的訂  發表於 13-5-24 14:47

伯爵府

好媽媽勳章

引用:可以pm我包車資料嗎? +

原帖由 kkvickylam 於 13-07-11 發表
可以pm我包車資料嗎?
sorry, 包車司机7月及8月已期滿了,不好意思

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:Momen+發表於+13-2-25+10:04+我上年7

原帖由 happy_cowcow09 於 13-08-16 發表
請問如一家三口去住民宿好D定酒店好. 完全未去過墾丁, 請問帶一個四歲小朋友過去, 有乜野啱玩及有乜景點M ...
但係墾丁民宿也不便宜, 又細間,勸樓主不要抱太大希望

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+maywei+的帖子謝謝你提供包車司机自勺

原帖由 ctf60400 於 13-08-29 發表
回覆 maywei 的帖子

謝謝你提供包車司机自勺資料,司机安排好好,回程時也可以車我們去我們要本的地方買麻 ...
哦! 多謝你在此回覆我呀! 司機真的不錯呀! 最開心是很多JM都PM覆我滿意司機服務, 証明我無白費心机幫他推介呀,多謝各位

首頁

尾頁

跳至