自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會呀?接得骨灰龕,點都信信哋吧?擺保險箱咪冇得受香火?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Yukyuk 發表於 18-5-15 20:18
可能係第二道受香火。

#最怕DBS事件重演

象牙宮

但大箱都放唔到骨灰龕吧?

象牙宮

wcandtt 發表於 18-5-16 11:31
我見到痕身有d箱好大下喎!應該放到骨灰,佢話旺角痕生保險箱,係全亞洲最大的保險箱中心。

乜咁恐佈:hor ...
我如果冇搞錯,我有個痕身保險箱係大箱嚟,我見骨灰龕都好大個下(雲石嗰啲),真係放得落?

死啦,搞到我以後去保險箱庫都驚驚哋

象牙宮

wcandtt 發表於 18-5-16 13:49
我諗係用布袋裝,咁就可以入到。

E.......比嚟個post嚇親,以 ...
如果用其他器皿裝就好難講了,係啦,我都被嚇親,冇諗過保險箱會放哩類物件。

象牙宮

nainaitze 發表於 18-5-17 11:47
恒x最大嗰隻箱一定擺到,真係好大個,好高身吓
咁我嗰款可能係中箱咋喎! 因我唔覺佢高身

象牙宮

tintinlam 發表於 18-5-17 12:07
我老爺當年都係放係長生店直到抽到政府位, 起碼長生店有人上香又可以拜祭佢. 銀行保險箱只可以保險箱持有人先入得, 變相冇咩人拜祭, 而保險庫又凍又X, 我覺得對先人真係唔係幾好...

係,如果留得,都會信同尊重先人吧,揾個有香火供奉嘅地方,總比冷冰冰的保險庫好,如果唔信,又何必留?撒喺紀念花園,都總好過困喺保險箱。

象牙宮

nainaitze 發表於 18-5-17 12:35
印象中恒x有5個size,職員話A箱最細,E最大真係好高身吓,同你一樣都係用緊恒x
...
佢通知我有得轉箱時,仲話係大箱,我一直唔清楚有幾多個size, 不過都夠放嘢嘅

象牙宮

nainaitze 發表於 18-5-17 14:45

咦 ,我又係呀,用緊中箱,職員通知我有大箱問我轉唔轉, ...
wakakaka~ka原來仲有特大箱,下次去保險箱時問下職員係咩款先得,要開下眼界

首頁

尾頁

跳至