自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 18-10-30 11:24
我屋企露台勁曬,最屹立不倒的就係盆桂花

桂花好 上兩星期開花,陣陣桂花香,好正

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩隻花好粗生,但我唔記得佢叫咩名,直情係唔駛理,每年春天就會自己開,越開越多,我見花墟成日有賣哩隻花的盆栽

象牙宮

koalachan2002 發表於 18-10-30 12:54
我有種呢隻雀仔花,但淨係開一季

只開得一季? 我嗰時種喺花園,冇乜理佢的,每到春天就會開花,仲會次次都有唔同色嘅花,係年年都有的。

象牙宮

koalachan2002 發表於 18-10-30 13:18
應該得一種色咋?

年年嘅色都有啲差異

象牙宮

same2 發表於 18-10-30 13:34
雀仔花種過幾次,一季就玩完, 我諗種係地就襟玩, 係盆種就年年瓜

我仲以為種盆同種地一樣,原來有分別

象牙宮

JR東日本 發表於 18-10-30 21:28
佢雖然一季就玩完,但下年,在不用播種的情況下,又會無啦啦在泥土上再發芽
...

我就係咁情況了,年年都有的。

象牙宮

koalachan2002 發表於 18-10-30 21:56
其實我都可以種瓜菜,但我自己就鍾意睇多過食,所以揀種花,見隔離種好多瓜菜,日日唔洗買菜好誇張
...

其實你有地方,可以種洛神花,超粗生,開花又靚,又可以自己摘嚟煲茶整果醬,以前我花園係泥地我年年都種,不過而家唔係時候,要4月落種,9/10月收成

以前個姐姐好有心機種嘢,搞得整整有條

仲種咗苦瓜,開埋花

象牙宮

tttt709394 發表於 18-10-31 00:21
雀仔花係年年瓜,啲種子周圍跌,第二年又生返,十分粗生

原來種子周圍跌,唔怪得年年都有,所以我覺得佢好粗生,仲有黃金葛,又係好粗生的,唔駛點理,會生到周圍都係,攀到上牆,要揾人嚟剪走。

象牙宮

littlecar 發表於 18-10-31 12:02
符媽有無種果樹?? 你花園夠位

以前有,木瓜樹,黃皮樹,而家舖咗草,得好小範圍(泥地)種嘢,冇再種果樹,我姐姐自己種咗啲幾"行"嘅嘢,如蔥,薑哩啲,佢自己種的,冇同我講,係突然我見到點解有啲好似蔥嘅嘢,問佢先知,另外都有種咗啲花樹,如玉堂春,含笑花,桂花~含笑同桂花一開花成個花園都好香。

玉堂春開花好靚的,可惜一年只開一次(網上借圖)

象牙宮

tttt709394 發表於 18-10-31 12:50
好羨慕你有地方種

有時仲會有意外收穫,無端端花園有個地方長咗啲虎尾蘭(繡球花後面嗰啲就係虎尾蘭,哩幅已經叫花農整走好多了),仲要越長越多,要叫花農幫我整走啲,保留部份。

花農話應該係雀仔播嘅種,又試過無端端喺棵樹度長咗幾朵蘭花,喺樹上長蘭花,我都係第一次見

象牙宮

in.carry 發表於 18-10-31 13:52
請教種植繡球花怕曬嗎 因為都好靚,上網睇話唔可以好曬,但如果你花園都種到咁靚,想知情況 :q ...

哩啲繡球唔係我種出嚟的,係花農定期幫我換嘅花,不過之前個花園我有種過繡球,要將繡球置係遮陰地方,但總有啲時間係俾太陽曬到,一曬到好明顯睇到佢啲葉會"dup"晒,俾水佢又會壯返,其實幾易種,因我唔多理佢的(但當然要每日俾水),每年冬天佢就會謝,到春天又長新葉,跟住開花,但當然冇花農嗰啲咁茂盛

象牙宮

littlecar 發表於 18-10-31 14:20
好靚呀原來呢D叫玉堂春

種果樹防蟲同防鳥會多好多工夫,但又會好有滿足感。

我明呀,所以我冇再種木瓜樹,因為唔夠小鳥快,佢哋啄過嘅木瓜唔要得,又整到一地都係木瓜汁,再加埋小鳥poo poo,做多好多清潔

象牙宮

littlecar 發表於 18-10-31 14:23
你樹上蘭張圖D草一球球咁好得意

哩啲又係自己長出嚟的,花農話佢長得好,唔好搞佢

象牙宮

in.carry 發表於 18-10-31 15:42
明白了,你花園一定好美 謝謝你

首頁

尾頁

跳至