自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 20-5-25 16:16
有22%唔知有侵華

之前仲有人話考得哩啲試嘅,都唔會咁無知

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 20-5-25 16:38
冰山一角

所以哩啲題,對本身中國歷史有深厚認識嘅考生就冇問題,但唔肯定學生質素時,哩啲題就洗人腦啦,而家數字講出真相。

象牙宮

kikikay 發表於 20-5-25 16:43
恐怕講呢番話嘅,才是無知得可憐!

數字掀露真相事實,真係有近4成香港考生答日本侵華係利多於弊,香港教育失敗,有目共睹

象牙宮

小詠 發表於 20-5-25 17:08
我阿媽冇乜點讀書都知道弊多於利啦

國仇家恨呢四個字簡單易明已經表達曬一切啦

對,根本冇討論空間,話有嘅,根本係強詞奪理,讀書都係求品德,求學問,求良知,若只係求分數,失咗求學真諦

象牙宮

小詠 發表於 20-5-25 18:21
應該係啲教師 同教育界淡化日本侵華事實囉

變相為學生,香港新一代洗腦

象牙宮

czl115 發表於 20-5-25 18:18
之前仲有人話D學生讀了三年歷史,知道好多嘢,會知道點答
我好想知佢地呢三年讀左D乜
...

咁~就要睇哩3年啲所謂教師教咗啲咩啦,如果,由細到大,教師教學生,英國係為中國禁煙而發動鴉片戰爭,咁學生真係一直被洗腦喎! 香港教育真係要大清洗,哩個關把唔好,香港會衰幾代。

象牙宮

mingmin豬 發表於 20-5-25 21:22
個黃迫人大媽又係食X嘅,話呢D題目先可以分別出D學生水平,用錯誤題目話分別學生水平,話如果答利多即係讀書讀到唔消化,如果我係當時人,時間咁少,再睇埋你篇褒揚日本嘅資料,為咗攞分,可能真係畀你誤導,咁樣點可以話係讀書唔消化.

根本佢班人,為咗掩飾佢哋洗學生腦嘅真相,用盡語言偽術,求學講到尾係為乜? 求智慧,求真理,求良知,哩啲唔係反對派自己成日講嘅公義咩?

突然,將學生成績分等級變咗係首要,道德高低,民族大義可以放埋一邊,虧佢仲大大聲講,一啲羞恥都冇。

象牙宮

MMVV 發表於 20-5-25 21:37
毛有你份。唔知頭唔知路。有時事人員分析員察覺到毛喜歡反話。當時是對住日本親華團體串緊日本政府。無乜含意。就正如果常常說今次真係多谢黑衣人啦。另到中國實施港版23 條。又話今次真多谢黑衣人,另中國人民更歸屬共產黨。你以為我讚緊黑衣人?.

1970年12月18日,毛澤東與《西行漫記》的作者美國記者愛德格.斯諾(Edgar Snow)的談話:「……那些日本人實在好,中國革命沒有日本人幫忙是不行的。這個話我跟一個日本人講過,此人是個資本家,叫作南鄉三郎。他總是說:『對不起,侵略你們了。』我說:不,你們幫了大忙了,日本的軍國主義和日本天皇。你們占領大半個中國,中國人民全都起來跟你們作鬥爭,我們搞了一百萬軍隊,占領了一億人口的地方,這不都是你們幫的忙嗎?(以上內容來自《毛澤東卷》第六篇「與著名美國記者、《西行漫記》作者愛德格.斯諾的談話」;該書編者:薑義華,出版者:香港商務印書館,1994年2月第一次出版內容。)

好明顯,毛澤東係講緊反話俾日本人聽,有骨個喎,竟然誤解成毛主席公開多謝日本?

象牙宮

puitan 發表於 20-5-25 22:44
佢地係咁架了,剪頭剪尾,再擷取小小來無限放大!

仲會話d中國人去旅行同外國人、日本人做生意就係漢奸。 ...

普通人,睇啲唔睇啲而誤解,我都可以理解,但,楊潤雄開記招時,真係有黑記問楊連毛主席都讚日本喎,大佬,哩啲係咩質素嘅記者呀?

象牙宮

Png 發表於 20-5-25 22:20
一早都講過,此题目data source好有引導性,呢兩份咁冷門文件係出題者千辛萬苦挖出來,用心良苦,結果亦顯示有38%"考生中point"

而且最魔鬼係,呢條题目會成為past paper,歪曲千千萬萬師弟妹思維..

你睇下佢哋幾毒

今日香港人唔出聲指正佢哋,就會一路遺害落去

象牙宮

puitan 發表於 20-5-25 23:13
香港記者出名冇質素,冇學歷,咩人都可以係記者

記協好大問題啦,政府警隊應該攞返審批記者證嘅權力,而家黑記當道,一除件黃背心就化身曱甴暴徒,政府有責任保護警隊。 好似喺現場仲有12歲嘅小記者,唔好講係咩身份,咁嘅年紀,係咪適合喺嗰度出現?政府應該認真處理審批記者證嘅事,唔好下下都要中央出手,香港政府廢到無論。

象牙宮

puitan 發表於 20-5-25 23:36
香港政府太弱勢,一早強硬啲就唔會搞咁耐

有人話,林鄭搞咁耐都搞唔掂23條立法,而家,曱甴YC搞大半年,就可以立埋國安法,照前面有人話毛主席多謝日本論,咁,今日香港立國安法,係咪要多謝曱甴YC,係佢哋令香港有國安法

象牙宮

hellomiki 發表於 20-5-26 01:58
agree,香港政府真是癈到不能再癈!好多嘢可以做,偏偏唔做,任由警隊做磨心!政府都無出力保護警察,只識 ...

我都唔明,廢到下下要中央推住做,除非佢係YC啦

象牙宮

phchan 發表於 20-5-26 11:57
你朋友的強姦例子完全是兩回事,
這是考緊歷史,故意考學生知否那個時段有侵華及二次大戰,題目引的例子是 ...

其實今次嘅數字,係咪證明香港歷史科教育失敗?

象牙宮

hellomiki 發表於 20-5-26 12:38
有時我都懷疑佢係終極大黃絲

上年曱甴暴力私了平民,破壞公眾設施商舖,林鄭每次都只係譴責譴責再譴責

象牙宮

phchan 發表於 20-5-26 15:02
唔係,只係代表每年有幾多學生,取 0學分或低過 2分,百分比完全合理

求學唔係只講求分數吧?求學最終目的係要教育教化每一個人,懂五常係基本,仁,義,禮,智,信為做人基本,如果係以分數去評定教育係咪失敗,哩個諗法已經係失敗,就好似黃碧雲之流,哩班人話爭取公義,但可以連民族大義不顧,只講分數去評定,流於膚淺。

象牙宮

phchan 發表於 20-5-26 18:21
唔係講緊分數,你要知道,每年的學生成績分佈,亦有好多學生係唔讀書唔温書的,所以這個比例好合理。
...

咁咪就係教育失敗囉

象牙宮

phchan 發表於 20-5-26 18:59
如果好成功,就唔會大部分的高官都送自己的仔女出外讀書啦!
另一方面,又要睇下成功的定義是什麼? 所有 ...

即係你都承認香港教育失敗

象牙宮

phchan 發表於 20-5-26 19:59
我個人是認為香港教育失敗的,但不是因為這條題目才有這個想法。
在這裡我個人認為香港教育失敗不是重點, ...

教育失敗點會唔重要?孩子係香港未來,教育唔只係攞分數,仲要知五常,懂良知,識分是非黑白,睇見而家暴徒越趨年輕化,令人心寒。

再睇睇教師竟然教學生英國為幫中國禁煙而發動鴉片戰爭,心寒!

首頁

尾頁

跳至