自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位部伊萊克斯洗衣機內(滾筒上)有冇燈,買咗一星期,每天開機不止一次,只有一次洗完後開門攞衫見着燈,但唔會自動熄,後來要關門,轉按鈕至洗衣程序,再扭去 off 至熄到。
部機係 EWF12746,Manual 揾唔到話有燈,打去代理 hotline 小姐代問師傅話係有,但師傅都唔清楚點情況下會着。

裝機師傅態度極差,問代理佢哋係咪外判,代理話唔方便透露,部機裝得向左傾斜,所以門自動開到最盡。改頂後塊鐵片唔貼,中間拱起最少 3mm,代理話要揾師傅上嚟睇。

我曾攞機去大昌整,感覺大昌維修服務麻麻,連佢哋內部銷售部高級職員都承認。之前同師傅通電話時講咗係要換一樣嘢,叫我拎去整,結果通知我因冇零件,所以換咗另一樣嘢,而嗰樣嘢係唔會解決到個問題,後來換番出嚟,但都要畀檢查費$450,部機仲整崩咗幾處添。

男爵府

Veronique@chan 發表於 19-3-2 19:19
洗衣機內有燈?
係呀 !

男爵府

wawaliluk 發表於 19-3-3 12:34
洗完衫,面板上的燈是會閃吓、閃吓,你將圓鈕順時針方向調至off,燈制就會熄。
...

唔係面板上嘅燈,係機內滾桶頂,不過只着過一次,着時整個滾桶內都照得光亮。

男爵府

wawaliluk 發表於 19-3-3 15:50
我部洗衣機同你部係同一型號,冇燈啵!
可否影來睇吓 !

紅圈內

男爵府

wawaliluk 發表於 19-3-3 15:50
我部洗衣機同你部係同一型號,冇燈啵!
可否影來睇吓 !
請問係咪好少水?我見水位好底,同埋當用 wool 程序洗衫係咪轉得少?差不多分幾鐘至轉一次。

男爵府

剛買,安裝師傅態度差。後發現有三個問題:
1) 機唔平,左邊比右邊低了約 5 mm,所以當門開時,自動開到最盡。
2) 改頂後,頂唔平,中間拱起最少 3 mm。
3) 有一次洗完衫 off 機後開門,發覺滾輪頂着燈,攞晒衫出嚟都唔熄燈,關門熄,開門着燈,後來要關門,較洗衣程序,再轉去 off 後開門,終於冇着喇。

大昌話揾維修師傅上嚟搞,結果三個問題都解決唔到:
1) 冇適當工具(類似士巴拿),夾硬用尖嘴鉗搞咗好耐都擰唔到,後來我哋借咗個士巴拿畀佢,勉強擰到,但較極都唔掂,唔平不單止,搞到部機 up 吓 up 吓。
2) 佢話因中間有粒螺絲,所以拱起,冇計。
3) 佢話係有燈,但佢冇試過坐喺機前觀察過,所以唔知點會着喎。

仲有,佢竟然拉用嚟防漏水條膠邊用作拉部機出嚟,推部機入去係坐喺地用双腳撐(有着鞋),又撐牆同櫃。

男爵府

S.B.N. 發表於 19-3-6 14:55
我果部800同1200好大分別, 我通常都係用1200
我嗰部都係,本來諗住唔好用到最盡,但 800 真係唔得,又冇 1000 揀,唯有 1200。

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-7 03:34
你呢款brochure寫有滾筒照明燈方便洗衣後不怕襪子等小物遺留喺滾筒內, 我都睇中呢款貪佢有節能摩打, 請問 ...

我覺得唔嘈,算靜,由其係我之前部金章好嘈,相比之下好大分別。

但留意番原來最常用嘅洗衣程序 Mixed 最高洗衣量只係 3.5 kg, wool 只係 2 kg,內輪體積細,可能洗唔到毛公仔。同埋用水量好少,睇唔到水位,只睇到啲衣物係濕嘅,我已經用唔多嘅洗衣液,洗完條膠邊剩餘泡泡,個維修師傅話咁即係過多洗衣液,會整壞電子板,後來改用超少洗衣液同埋 Rinse+ 就好啲,但我懷疑都唔知乾唔乾淨,同埋以前洗完嘅衣物會有香味,而咁樣洗嘅就冇乜香味。

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-7 03:34
你呢款brochure寫有滾筒照明燈方便洗衣後不怕襪子等小物遺留喺滾筒內, 我都睇中呢款貪佢有節能摩打, 請問 ...

我部只試過一次,洗完轉 off 後開門着燈,但唔識熄燈,最後要關門扭去洗衣程序,再扭番 off 後開門至熄到,大昌啲師傅都話唔知點至着同熄喎!

後來我試到當扭咗去洗衣程序而門開住就會着,off 時就唔着,如果真係咁,咁我之前 off 都着就係 short short 地。

男爵府

dw0501 發表於 19-3-7 13:08
我之前都係用金章, 相比之下算靜

不同衣物洗衣程序是不同洗衣量, 所以要小心 overload. 我見自助 ...
Thanks !

男爵府

dw0501 發表於 19-3-7 13:22
以下純分享

如果連大昌師傅都話唔知點至着同熄, 我就會 call hotline, 講返件事, 佢地係香港總代 ...
Thanks!
已經打咗去 hotline 問,佢哋或安裝同維修師傅都唔知,好彩冇影響洗衫。

男爵府

iris007 發表於 19-3-7 14:48

其實你會否試打去依萊克斯陳列室(聽講係灣仔)有冇類似呢隻mo ...
Thanks !

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-8 01:11
佢啲機係低水位, 我用緊嗰部1x年前款已經係咁, 佢話歐洲機係咁可慳水, 當年都唔慣怕洗得唔乾淨, 但用咗咁多 ...
Thanks !

男爵府

gemmilam 發表於 19-3-8 01:22
陳列室只擺咗2款意大利製, 滾筒燈新款嘢(泰國製)反而冇display, btw今日去咗陳列室買機, 職員態度真係麻麻 ...
係呀!之前想買吸塵機同今次買洗衣機前聯絡過,態度真係麻麻㗎!

男爵府

natra 發表於 19-3-13 08:50
慘,剛買左呢個牌子洗乾衣機,唔知會否同一待遇
希望你唔會遇到我嗰個安裝師傅啦!如果唔使安裝師傅幫你拆舊機可能好啲。

男爵府

natra 發表於 19-3-18 18:36

師傅來安裝左,冇態度問題,但架機轉1200轉fing乾衫時,震得 ...
我部機第一次安裝後冇震,因唔平,維修師傅嚟較完後又唔平又 “up”,所以又嘈又震,最後要另一個安裝師傅嚟再較過,依然唔平,但冇 “up” 冇震。

男爵府

買咗唔夠一個月,脫水時有怪聲,似電子板附近有嘢鬆咗,要維修,最麻煩係一定要下晏12-4,又話維修次序係師傅安排,冇得要求盡早,唔夠一個月已經搞咗三次,今次又要阻住老公返工。

男爵府

買咗唔夠一個月,脫水時電子板附近有雜聲,似有嘢鬆咗,要維修,最麻煩係要下晏12-4,唔夠一個月已搞咗三次,阻住老公返工。

男爵府

natra 發表於 19-3-18 18:36

師傅來安裝左,冇態度問題,但架機轉1200轉fing乾衫時,震得 ...
第一次係安裝,部機唔平,斜嘅,度門自動開到最盡,擋住隔離雪櫃開門,第二次係維修師傅嚟調校後仲大鑊,唔平不特止,部機仲 up 吓 up 吓,第三次要再搵安裝師傅上嚟調校,冇 up,但依然唔平,冇計,師傅都唔識校。

買咗唔夠一個月,脫水時電子版附近有怪聲,好似有嘢鬆咗,又要再搵師傅維修,最麻煩就係要下晏 12-4,又要阻住老公返工,要求安排 1 點前又話唔得,次序係師傅定喎,為咗部機分分鐘畀人炒尤魚,一個月搞四次阻住返工。

朋友部伊萊克斯在保養期內燒電子板,師傅話因有曱甴屎在內,算人為導致,所以唔包保。我打去代理問部機個頂唔貼咪好易有異物或昆蟲入去而整壞,佢答 ”一間屋企係唔應該有昆蟲嘅”,吹漲!

首頁

尾頁

跳至