跳至

首頁
12345...21

尾頁

子爵府

思翰就24號至開始放, 不過佢會聖誕前考咗試, 所以我哋就點玩都得!

子爵府

cherryma,
咁樣有辣有唔辣啦! 我哋下個星期測驗, 但過多個零月就又嚟考試, 簡直無氣抖呀! 不過咁都好, 唔駛考咁多嘢!
我哋默書, 一定無得叫佢背熟晒, 因為學校會兜亂晒啲字嚟默, 你真係要識晒每個字至得!

同貪玩精思翰默(英文)書, 我就多數同佢以玩形式. 我會一早將啲生字打晒係張紙度, 然後多數係早上坐車返學期間叫佢睇, 然後到學校門前(我哋多數有十分鐘時間), 我就會同佢串. 但形式會係佢每串啱三個字, 就可以揀一武器, 相反就到我揀, 到串好晒之後, 我哋兩個就會將手頭上武器嚟對打, 非常無聊, 但對思翰嚟講亦非常有效, 有好多時都係佢催我快啲問佢!

[ 本文章最後由 Cyrusmum 於 08-10-20 12:19 編輯 ]

子爵府

YuYung,
我都係覺得好似cnine咁話, 話個大既不如話個小既! 我都係同思翰講, 爺爺嫲嫲/公公婆婆全部都老啦! 個個都無做嘢, 再無賺錢能力, 佢哋有剩幾多就只可以洗幾多, 我哋仲係佢度攞錢就實在好唔啱! 思翰雖然都唔係老實, 但佢都好多時會記到, 會拒絶say no! 但總會耐不耐受吓誘惑, 會詐詐帝收咗份禮物, 但佢每次收後都會自知做得唔啱, 唔係幾好意思咁話比我聽! 我阿Q啲安慰自己話咁都好過佢覺應份!

子爵府

做乜啲排咁多工人荒?

子爵府

cherryma,
嘩! 一個星期至測一科, 咁又幾好喎! 好在無乜壓力, 不過又嫌拖得太耐!

學完唔識都算, 測完溫完都唔識, 其實正正反應咗香港啲教育模式問題, 只係為咗應付測驗考試, 過後佢哋咪又係一樣唔記得! 我自己覺得幾無謂兼無奈!

子爵府

YuYung,
今日Aric 第一日測驗, 備戰成點?

cherryma,
嘻!我係心急人, 要我拖咁耐就慘!
放心啦! 佢哋好玄架! 明明識既就可以變唔識, 無諗過佢會識既, 佢又會識既! 所以佢兩姐弟隨時會送過驚喜比你過生日呢!

Ivy.CL,
哈! 我最小都有一樣實做到, 就係無財產比佢!

子爵府

cherryma,
我都唔識西灣河附近有啲乜食, 我諗至近應該係太古城啦啩! 不過我有可能同唔到你哋食呀! 因為我老公話一朝送完思翰去綵排, 都唔知去邊好, 可能食個早餐, 然後去睇場戲, 睇到兩點幾咁就啱啱好喎! 不過現在仲未決定, 大家不如諗咗去邊食先啦!

講開個音樂會, 思翰至好笑, 話說佢到宜家都仲有份譜未背好(有兩份好易, 係suzuki第7,8首, 佢哋一早識晒, 但另外一首就對佢哋嚟講幾深吓, 仲要有成兩頁紙, 超過100個小節), 但佢都無乜心機練. 不過我哋都因測驗關係, 無乜特別點練, 但琴日我一同佢講, 星期日除咗我哋外, 你哋都會去聽, 佢係師兄, 點可以拉得差, 佢一聽到就格外勤力好多! 所以耐不耐都要比啲壓力佢哋至得!

咁得閒可以去見吓啲心理學家又幾好喎! 除咗對小朋友有幫助外, 對家長都好緊要!

[ 本文章最後由 Cyrusmum 於 08-10-29 18:55 編輯 ]

子爵府

Hayiu,
思翰啲卷未派呀! 所以我都未知個慘況會點! 我都好驚中文閱讀理解, 睇都未必睇得明晒, 邊識得答到咁多喎! 最慘啲字又無得同佢溫, 想谷都谷唔切, 唯有等死啦!

子爵府

Hayiu,
嬈嬈真攪笑, 佢測數時係咪未食過茶點/飯呢?

cherryma,
佢哋有時真係錯得好攪笑, 無諗過會錯既嘢都可以無端端錯! 不過你哋老師都好人, 咁樣只係扣一分, 上次思翰試過寫個"泳"字(其實我到宜家都仲未肯定錯乜, 亦問過好多其他人, 佢哋都覺得無問題), 我唯一諗到就可能係最後嗰一撇唔夠, 咁樣就比老師照扣4分呀! 我睇完就覺得駛唔駛咁嚴呀?

子爵府

YuYung,
唔止Aric, 我之前都估緊點捱兩個鐘, 不過好彩安排咗佢咁後至表演, 一日未出場我都仲可以打醒十二分精神既! 加上自己個仔學緊, 唔多唔少都會留意吓啲大哥哥大姐姐拉成點! 不過我自己就覺得嗰度啲音響麻麻哋, 平日係課室入面聽佢哋一班拉都震撼過琴日幾班夾埋!

子爵府

思翰今日派咗啲英文卷, 一樣有攪笑嘢返嚟! 話說佢哋要睇前文後理做填充(無句子提供選擇),
人哋上文係 : It is hot today.
之後要填(1)Open the windows (啲句佢識) and (2) turn on the fan, please. 但思翰竟然填咗turn off the fan, 我問佢:"點解熱都仲要熄風扇?" 佢答:"你平日都係咁叫我既!" "唉, 仔! 平日你話熱時要開冷氣, 我就緊係叫你熄風扇啦! 但宜家份卷無咁寫嘛!"

子爵府

思翰今日都派咗中文卷,淨係漏標點符號都有4題呀! 另外佢老師又捉得嚴, 啲字寫得差少少埋口都要照扣分! 再加吓佢啲唔睇題目, 自己作吓嘢咁又扣好幾分! 反而閱讀理解佢幾乎無失過分至出奇! 不過我對佢中文科都無乜大期望, 所以都算數啦! 希望啲默書, 聆聽同說話同佢拉高少少分啦!

cnine,
嗰啲句子其實已經教過, 不過當然會係大執藥咁撈亂晒比你啦! 所以對佢哋嚟講唔算深!
反而係啲卷文字一大堆, 睇到都覺煩, 佢做到咁上下, 對佢嚟講已經好盡力!

cherryma,
希望樂樂能作最後努力, 聽日順順利利完成個測驗啦!

子爵府

Ivy.CL.
你諗嘢真係正面既啫!

pigpig,
我就唔知好嬲定好笑! 你點樣呀? 有無好好休息?

cherryma & JacquelineHo,
多謝報料呀! 我都報咗20號呀!

子爵府

mamiya,
真? 佢竟然可以出現係晴晴週記, 等我話比佢聽等佢開心吓至得!
嗰日我都覺晴晴廋咗, 不過又唔係太廋, 會唔會係佢哋宜家一餐係學校食, 無人睇住食少咗都唔知? 思翰就成日只食半盒!

pigpig,
快啲抖多啲, 好好養足精神啦!

cherryma,
樂樂叻仔呀! 識得擦咗去, 我估比著思翰都會同你估樂樂之前既情況一樣! 仲有我發現思翰一樣嘢, 佢啲測驗卷多數都係去到最後就會錯得多啲, 唔知係佢唔夠時間, 所以心急, 定係做到尾, 無心機?

子爵府

嘩! 今朝真係涼咗好多呀! 係屋入面都唔多覺, 一出街至知原來咁大風! 唔知涼到幾耐呢? 大家小心身體啊!

子爵府

cherryma,
我都仲掙扎緊楂唔楂車去?(驚無位泊) 諗到再約你哋, 又或者去到入面至電聯約見, 不過記住一齊行啊!

子爵府

cherryma,
真係唔好意思啦! 樂樂咁乖借咗比思翰玩咁耐, 仲要比佢洗晒啲辛辛苦苦儲返嚟既嘢, 當然會唔開心啦! 我一定會話比思翰聽, 叫佢下次小心啲! 另外要讚樂樂好大方呀! 咁都仲肯借比思翰玩!
我哋之後本來打算去赤柱, 點知去到無位泊, 所以又諗住轉去淺水灣, 點知情況一樣, 最後出咗時代廣場, 食咗啲嘢, 行咗一陣又要趕返去游水! 思翰就好似一啲事都無, 但我今朝起身, 對腳好攰呀! 唔知我仲願參加多幾年呢?

Ivy.CL,
思翰學校都去咗牙科保健, 佢有牙菌膜, 不過佢又話啲姐姐話佢刷得都唔錯, 但係入面啲牙要刷得再認真啲! 但佢最近(臨近要去檢查同返嚟之後)都真係刷得認真咗好多!
我都唔知要打乜針呀! 聽你咁講, 真係要check吓先!

cnine,
思翰學校今年都仲有得親子旅行, 出年就好似無架啦! 所以雖然翻炒去西貢北潭涌渡假營, 我都有去埋一份, 其實小朋友只要一大班人玩, 就去邊都玩得咁開心!
晉晉咁細心, 睇嚟第時做佢女朋友都唔錯喎! 各位有女既媽咪要留意啦!

子爵府

睇針卡後個表, 佢哋到六歲都真係要打Ivy話嗰幾隻, 不過宜家學校打咗一支, 另外會唔會再打定係要自己出去打呢? 你哋學校有無講會打邊幾支?

但入去衛生署網頁睇, 另外兩支都應該係學校有得打!
http://www.fhs.gov.hk/textonly/tc_chi/health_info/class_topic/ct_child_health/ch_immunization_i1.html

[ 本文章最後由 Cyrusmum 於 08-11-19 23:47 編輯 ]

子爵府

YuYung,
啊! 唔怪之得琴晚返到屋企聽到你留言啦! 原來我哋一直誤會咗, 思翰參加嗰個同你哋唔同, 佢係參加宣明會個兒童饑饉, 星期六進行咗, 不過佢哋就真係由朝早9點到下午5點都無嘢食, 只得水同荳奶(思翰仲要唔肯飲荳奶)! 不過對於唔多願食嘢既思翰嚟講, 要捱餓8個鐘, 一啲難度都無!

子爵府

cherryma,
要佢參加饑饉就係要佢捱吓餓, 知道人哋幾慘, 點可以比佢偷偷食嘢呀? 對思翰嚟講, 8個鐘都嫌少, 因為對佢好似起唔到乜作用!
我收唔到啲相呀!

YuYung,
教Aric學識點保護自己就得啦! 佢哋好快知點做!

首頁
12345...21

尾頁

跳至